Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova lokacija

I kip "Dječaka" se pridružio dječjoj igri na Gornjem gradu

27.04.2015., Zagreb - Nakon restauracije danas je u parku u Vranicanijevoj ulici postavljen kip Djecak. Kip je do sada bio u parku Gric, a postavljanju je nazocio i autor Tomislav Ostoja. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
28.04.2015.
u 11:00

Kip gleda prema istoku jer iz tog smjera šetači dolaze na Vranyczanyevu poljanu

Turisti i šetači koji će se ovih dana uputiti na Gornji grad naići će na drugačiju vizuru stare gradske jezgre.

Nakon što je nekoliko mjeseci proveo u ljevaonici Ujević, kip "Dječaka" premazan je novim slojem patine, a jučer su ga postavili na novu lokaciju – Vranyczanyjevu poljanu.

Nastao 1978. godine

Da bi se sve uredilo prema konzervatorskim načelima, nadgledao je pročelnik Zavoda za zaštitu spomenika Silvije Novak sa suradnicima, arhitektom Marijanom Hržićem, koji je projektirao postolje i definirao mjesto u parku te autorom kipa Tomislavom Ostojom. Kip, koji je izvorno stajao u parku Grič, no morali su ga premjestiti zbog arheoloških radova koji se tamo odvijaju, nastao je 1978.

– Postavljen je dvije-tri godine kasnije putem SIZ-a kulture (Samoupravne interesne zajednice kulture), koji je predlagao Gradu Zagrebu tada novoizrađene kipove za postavljanje. Kip se tada nije mogao postaviti na Vranyczanyjevu poljanu jer ona nije bila uređena – kaže kipar Ostoja, koji ima 84-godine. Iako se teško kreće, na Gornji grad stigao je kako bi posljednji put prije postavljanja odobrio smjer u kojem "Dječak" gleda – prema Katarininu trgu. Nekako je, kaže Ostoja, bilo prirodno da gleda u smjeru istoka jer odande šetači i najčešće dolaze na ovu poljanu. Definirao ga je s arhitektom Hržićem.

Donirao zbirku Gradu

– Djeca se često igraju u ovom parku, znao sam ih viđati kako se penju po novouređenom postamentu – kaže Hržić, inače stanar Gornjeg grada, dok Ostoja dodaje kako je "Dječak" i namijenjen dječjoj igri.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sada će, slažu se Hržić i Ostoja, "Dječak" biti manje izložen devastaciji. Vranyczanyjeva poljana, naime, ima puno više svjetla od mjesta u parku Grič. Kip "Dječaka" predstavlja danas pokojnog Ostojina sina Gorana, a jedan je od stotina radova koje je ovaj akademski kipar izradio u životu.

– Gradu Zagrebu donirao sam i ostatak svoje zbirke, 336 skulptura, slika i crteža, sa stanom u Opatičkoj 6, koji je srijedom otvoren za javnost – kazao je Ostoja.

Radovi na Gornjem gradu dio su projekta njegove revitalizacije i način da se Zagrepčane vrati u staru jezgru. Od danas bi, naime, kazali su iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika, trebala početi i sanacija dva metra debelog zida ispod Vranyczanyjeve poljane, nekadašnjeg srednjovjekovnog bedema.

Komentara 1

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:33 28.04.2015.

Hm, šetanje kipića malog Borisa iz jednog parkića u drugi, 50 metara dalje, stajalo je koliko penezekih? Kad imaš stan u dvorištu Gradske Skupštine, ko gospon arhitekt, penezeki ti nisu problem. A još ak si dobar sa Silekom, - tri kamenčića, - tri tisučice. E sad, eurića ili kunica, - ljudi smo, - dogovorili bumo se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije