Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka Copacabana

Hoće li se u ljetnom kinu, koktelima i plaži na Savi uživati tek na jesen?

Sava
Foto: Grad Zagreb
1/4
26.06.2018.
u 15:23

Pri kraju je čišćenje površine, a prije 10-ak dana raspisan je i natječaj za objekte, kažu u Gradu. No, zašto se realizacija toliko čeka, ne objašnjavaju

Na Savi će se Zagrepčani opet kupati, bit će uređene plaže, kino na otvorenom, parkovi, ugostiteljski objekti”… Teško je i nabrojiti sva obećanja vezana uz uređenje obale rijeke Save koja su Zagrepčanima potkraj prošle godine dali gradonačelnik Milan Bandić i pročelnica Ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković. Najavljivali su veliko, pompozno otvorenje uređene verzije obale 1. lipnja, na Dan rijeke Save, no na kraju je obljetnica potiho obilježena, a ni mjesec dana kasnije realizacije planiranoga projekta nema na vidiku.

Sedam kilometara

Projekt “Aktivnosti na Savi” vrijedan 20 milijuna kuna kojimu se želi “vratiti građane na Savu i urbano oživjeti prostor od Jaruna do Bundeka” predstavljen je na otvorenju izložbe u Gradskoj upravi 20. prosinca prošle godine. No tresla se brda, rodio se miš. Danas na Savi nema ni šarenih kafića u kojima se piju kokteli ni punih plaža na kojima se ljudi sunčaju a djeca prskaju vodom, ni sportskih terena i tribina, ni predstava, ni kinoprojekcija... Nema baš ničega od svega što je najavljeno, samo su uklonjeni drač i korov te je izravnana površina na obali.

– Pri kraju su radovi čišćenja i održavanja površina u inundacijskom pojasu rijeke Save koje izvode Hrvatske vode i Vodoprivreda Zagreb. Nakon toga će Grad uređene obale Save, dužine sedam kilometara s obje strane rijeke, uzeti u zakup kako bi se mogao ostvariti projekt “Aktivnosti na Savi” – objašnjavaju u Uredu za strategijsko planiranje i razvoj grada te dodaju kako je tek prije desetak dana raspisan javni natječaj za nabavu privremenih montažnih objekata po sistemu ključ u ruke kojim se od njih traže izvedbena rješenja, izrada i postavljanje, održavanje te montaža i demontaža u hitnim slučajevima uklanjanja. Svojedobno je pročelnica Jerković objasnila da je riječ o konstrukcijama koje se veoma lako slažu, ali i uklanjanju, budući da vodostaj Save u Zagrebu tijekom godine varira oko osam metara.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Stoga svi objekti moraju biti sezonski, a treba ih se moći razmontirati u roku od 24 sata kako bi se mogli skloniti od vode u slučaju rasta vodostaja. Natječajem se sada traže jedan višenamjenski paviljon, sustav kontejnerskih bazena, paviljonski sustav za projekcije filmova, drvena sunčališta i sjenila.

Zbog čega se s projektom kasni, u Uredu ne objašnjavaju, ali poručuju da bi “aktivnosti na Savi trebale zaživjeti tijekom ljeta”.

Nešto kao Zrće

Cijelo se uređenje temelji na ideji mladih arhitekata Carlosa Zarce, Sare Palomar i Josea Luisa Hidalga iz Španjolske te Zuhala Kole iz Turske čiji je projekt odabran na natječaju, a iz Grada su najavili da se dio sredstava planira povući iz EU fondova. No i Bandić je potkraj travnja na otvorenju radova izrazio sumnju hoće li na vrijeme biti gotovi te je očito bio u pravu.

– Ovdje može biti zagrebačka Copacabana, nešto kao Zrće. Ugostitelji će raditi koliko žele da bi se mladi mogli zabavljati – otkrio je tada svoje planove.

Ključne riječi

Komentara 7

SA
SasaPet
08:05 27.06.2018.

Tako ti je to kad Hercegovci kolo vode

Avatar comandante
comandante
07:11 27.06.2018.

ne mogu vjerovati da glavati Banditić nije održao obećanje... pa on nikada ne laže:)

DU
Deleted user
22:03 26.06.2018.

Stanovnici kojih ima parsto tisuća u okolini znači neće spavati...tctctc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije