Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novost

Hibridni autobus vozi probno do Voltinog na liniji 118

bus
Foto: Grad Zagreb
16.03.2016.
u 12:00

Vozit će mjesec dana, a s obzirom da su iz ZET-a najavili proširenje voznog parka, moguće da seodluče kupiti još hibridnih autobusa

U promet su jutros puštena dva hibridna autobus, od koji će jedan mjesec dana probno voziti na liniji 118 od Mažuranićevog trga do Voltinog, a drugi, na liniji 128 Črnomerec-Lukšići.

A njime se prvi provozao gradonačelnik Milan Bandić. Takvi autobusi troše do 40 posto manje goriva od klasičnih autobusa, 50 posto manje zagađuju okoliš i stvaraju znatno manje buke. ZET u svom voznom parku ima 400 autobusa, od kojih je oko 60 na plin. Prošle godine Grad Zagreb kupio je i 17 mini autobusa na plin po cijeni od 17 milijuna kuna (cijena po komadu oko 800 tisuća kuna), a 40 posto novca ZET je dobio od Fonda za zaštitu okoliša.

S obzirom na to da su iz ZET-a još lani najavljivali da je plan kupiti 30 velikih autobusa, moguće je da će se nakon ove testne vožnje ZET odlučiti na kupnju još ovakvih najsuvremenijih ekoloških vozila. Hibridna vozila za pokretanje koriste dva ili više izvora energije, umjesto jednog kao tradicionalna. Najčešća je kombinacija benzinskog ili dizelskog motora s elektromotorom. Kod standardnih hibrida baterija se ne puni, već se ona puni tijekom rada benzinskog motora, pa čak i kočenja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije