Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOALICIJA NA KUŠNJI

HDZ će podržati GUP u Zagrebu, ali s odgodom?

Milan Bandić
Foto: Marin Tironi/Pixsell
1/3
04.02.2020.
u 06:38

Iz vrha HDZ-a kolegama u Zagrebu poručili - odlučite što želite i snosite odgovornost

Skorašnja skupštinska rasprava o zagrebačkom Generalnom urbanističkom planu (GUP) unijela je novi nemir među zagrebačke HDZ-ovce. Neslužbene informacije govore kako je većina u Predsjedništvu zagrebačke organizacije protiv podrške GUP-u, a posluša li ih i Gradski odbor HDZ-a na sjednici sazvanoj za sutra, značilo bi to zaoštravanje u koaliciji na gradskoj razini, koje teško može proći bez posljedica po većinu Andreja Plenkovića u Saboru. Iz vrha stranke uvjeravaju, međutim, kako nema nikakve drame ni opasnosti za koaliciju na nacionalnoj razini.

Odluka stranke sutra

U petak je u Banskim dvorima održan sastanak s gradskim HDZ-ovcima na kojem je zaključeno da će se sastaviti detaljan izvještaj o GUP-u koji će se sutra predočiti Gradskom odboru HDZ-a.

– U srijedu će biti poznata pozicija stranke, a do tada ćemo se još konzultirati – poručuju iz Banskih dvora i naglašavaju da je “jedno je suradnja na državnoj, a drugo na gradskoj razini”. U Plenkovićevu krugu jučer nisu bili sigurni u to kakvu će odluku donijeti zagrebačka organizacija stranke, no neformalno poručuju - neka dečki iz Skupštine izvole prihvatiti odgovornost, ma što odlučili.

Naši sugovornici neformalno priznaju kako nisu sigurni da eventualno odbijanje GUP-a ne bi imalo reperkusije na suradnju s Milanom Bandićem na nacionalnoj razini. Kolege s gradske razine upozoravaju i na činjenicu da izazivanje izvanrednih izbora u Zagrebu ne bi poljuljalo Bandića, nego Skupštinu, a pitanje je, kažu, koliko bi vijećnika HDZ mogao imati nakon tako izazvanih izbora. U vrhu HDZ-a postavljaju i pitanje zbog čega je GUP zagrebačkim HDZ-ovcima odjednom postao problem, a prije svega nekoliko mjeseci bili su ga skloni podržati. Odgovor vide u pokušaju nekih da se pozicioniraju uoči unutarstranačkih izbora.

- Trebali su reagirati kada su donijeli odluku o pristupanju izmjenama GUP-a. Tada je trebalo razmišljati je li to politički oportuno, a ne sada, kad je toliki novac utrošen u njegovu izradu - kaže jedan od visokopozicioniranih HDZ-ovaca, uz napomenu da je u međuvremenu istekao Bandićev sporazum s arapskim investitorom za Zagrebački Manhattan, da će drugi investitori morati na natječaj, a o bilo kakvoj gradnji na Savi odlučit će Gradska skupština. Da su svi svjesni kako bi protivljenje GUP-u bilo rizično pokazuje i informacija s nacionalne, ali i gradske razine HDZ-a da su već pripremljena četiri amandmana na prijedlog GUP-a, što bi značilo odgodu glasanja o tom dokumentu, budući da se o amandmanima mora izjasniti Ministarstvo graditeljstva. Takav scenarij HDZ-u bi omogućio da se o dokumentu ne izjašnjava usred unutarstranačkih izbora, što bi umanjilo pritisak na koaliciju u Gradu i Saboru.

Bandić uvjeren u uspjeh GUP-a

Gradonačelnik Milan Bandić za to vrijeme nastoji ostaviti dojam da je potpuno uvjeren u uspjeh svog prijedloga.

– Plana će biti i bez moje stranke i HDZ-a, kao što će i Zagreba biti bez mene i moje stranke, bez HDZ-a, a i bilo koje druge stranke – objašnjavao je jučer Bandić. Ususret raspravi u Skupštini, održani su i odbori, a na radnim su tijelima zastupnici HDZ-a redom bili suzdržani. Bandić pak poručuje da povlačenje GUP-a s dnevnog reda ne dolazi u obzir.

– Ja sam naučio za ovih 20 godina svašta i ništa me ne može iznenaditi, ali neću ni u jednom trenutku dvojiti i uplašiti se i povlačiti nešto što je u interesu razvoja grada – rekao je.

Prosvjed protiv Bandića: Okupljeni uzvikuju "lopovi, lopovi"

Ključne riječi

Komentara 15

SA
Saskakempa
07:32 04.02.2020.

Morate razumijeti jadne hdzovce, nije lako sad, ili podrzati banditosa sto znaci nestanak hdza u zagrebu a na nacionalnoj razini ce se provesti kao cokolinda ili gubitak vlasti odmah nakon sto zetoncici prestanu davati podrsku. Kako si sijao tako zanjes.. Mislim da hdz zagreb i prvu izbornu jedinicu moze zaboraviti na dugo vremena, bit ce sretni ako ostanu treca ili cetvrta stranka.

Avatar markoii123
markoii123
07:38 04.02.2020.

Mislim da bi mogao biti Remetinec prije GUP-a,

RU
ruksak2
07:18 04.02.2020.

dajte nemojte to raditi hdz trolovima već jadni sami ne znaju da li treba hvaliti bandića ili ne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije