Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasvjeta

Grad odustao od dekoracije Domovinskog mosta plaćene čak 11 milijuna kuna

03.09.2014.
u 18:00


Godišnji popravak lampi koje su na meti kradljivaca košta 2-3 milijuna, a ukrasna svjetla se neće popravljati

Samo kratko svijetlila je LED rasvjeta na najnovijem zagrebačkom Domovinskom mostu, puštenom u promet 2007. godine. Ukrasna svjetla plaćena su 11 milijuna kuna tvrtki Elicom gradnja, a kako je pri prvom paljenju najavio gradonačelnik Milan Banidć, a što je ponovio nedavno i na otvaranju obnovljenog Željezničkog mosta na kojemu bi također trebala proraditi iluminacijska rasvjeta, svi mostovi trebali bi biti tako ukrašeni.

Izgubljen materijal

To se, ipak, neće dogoditi tako skoro. Barem zasada, a i ukrasni kabeli s Domovinskog mosta još su davno nestali. Gdje, nikada nije odgonetnuto, a iako je obnova nekoliko puta najavljena, a grad godišnje tvrtki Elicom d.o.o., sestrinskoj tvrtki Elicom gradnje koja je LED rasvjetu postavila, plaća milijune za održavanje javne rasvjete u cijelom gradu, ova na Domovinskom mostu, kako doznajemo iz gradske uprave, ne planira se obnavljati.

–Na naš zahtjev, tvrtka Elicom koja je zadužena za održavanje rasvjete na Domovinskom mostu prestala ju je popravljati. To se jednostavno ne isplati. Bilo bi potrebno oko dva do tri milijuna kuna godišnje kako bismo to održavali, jer je ona stalno na meti kradljivaca - kazali su iz Grada.

Na mostu rasvjete već dugo nema, a gdje je nestao ukrasni kabelski materijal dužine 2640 metara koji su građani masno platili, nikada se nije doznalo.

- Dekorativna rasvjeta na Domovinskog mostu nije u funkciji jer se kontinuirano devastira od strane nepoznatih počinitelja koji otuđuju LED svjetiljke iz rukohvata mosta. Policiji je podnesena prijava protiv nepoznatih počinitelja, te se apeliralo da se pojačaju policijske ophodnje na Domovinskom mostu. Povratnu informaciju jesu li pronađeni počinitelji još nemamo - službeni je odgovor iz gradske uprave.

Na to nisu računali

Zašto je takva dekoracija, bez potrebne zaštite, uopće i postavljena te zbog čega se ranije, prije nego se potrošilo 11 milijuna kuna, nije računalo na mogućnost krađe, iz grada su poručili da se na takvo što jednostavno nije moglo računati.

A osim bez ukrasne rasvjete, ipak kratkotrajnog simbola Domovinskog mosta, Zagreb bi, barem nakratko, mogao ostati i bez osvjetljenih ulica.

Naime, još uvijek nije izabran izvođač koji će od 1. listopada obavljati posao održavanja javne rasvjete. Iako je Gradska skupština u veljači ove godine izmijenjenom Odlukom o održavanju javne rasvjete, nakon odbacivanja ponude gradonačelnika Milana Bandića da se taj posao za četiri godine plati tvrtki Elicom d.o.o. oko 132 milijuna kuna bez PDV-a, zatražila raspisivanje novog javnog natječaja, to još nije učinjeno.

Posao još mjesec dana ima pravo obavljati spomenuta tvrtka koja taj posao za Zagreb radi već 17 godina, a kada će novi natječaj biti konačno raspisan, iz gradske uprave nismo saznali.

>>Bandić i Kosor posvadili se oko posla s javnom rasvjetom

Komentara 5

2X
2Xgeneral
08:07 04.09.2014.

pa nije poštenjak matan Miki mogao pretpostaviti da su zagrebčani lopovi i nekulturni divljaci te da kradu sami sebe!???? pošto on dolazi iz jedne uljudne, kulturne i napredne sredine teško se je boriti protibv takvih marifetluka??? no rodjaci i kumovi te pajde zbrinuti su nabavom i postavljanjem nečeg što je u startu bilo osuđeno na propast!

Avatar fredi
fredi
09:52 04.09.2014.

OMG! Baš sam ponosan što živim u ovakovom gradu koji ima ovakvog gradonačelnika!

HS
han_solo69
18:36 04.09.2014.

Vec danima viđam radnike Elicoma na Savskoj cesti i sad mi je postalo jasno zasto. Mjesec dana do kraja ugovora pa ajmo servisirat ulicu sa najvise lampi i uzet jos koju kunicu za crne dane...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije