Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže strateškog partnera

Grad će u novu tvrtku unijeti nekretnine od 155 milijuna kn

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
20.10.2020.
u 17:17

Osniva se društvo Blok Kvatrić za revitalizaciju bivše Badelove tvornice

Atraktivno zemljište omeđeno Vlaškom, Derenčinovom, Martićevom i Šubićevom od tvornice Badel 1862 otkupili su prije 18 godina. Još tada u gradskoj upravi iznijeli su planove za ruševni kompleks Badelove destilerije zajedno s bivšom tvornicom posuđa Gorica, koju je to poduzeće za proizvodnju alkohola otkupilo još prije. Bit će ondje, najavljivali su, poslovno-stambeni blok.

To “bit će” još se nije obistinilo, no futur bi se uskoro mogao pretvoriti u prezent.

Procjena sudskog vještaka

Jer jedna od točaka na idućoj sjednici Skupštine je prijedlog zaključka o osnivanju društva Blok Kvatrić. Cilj nove gradske tvrtke je realizacija projekta Blok Badel, prema procjenama vrijednog oko 750 milijuna kuna, a u sklopu kojeg bi se trebao revitalizirati taj donjogradski blok. A kad većina u Skupštini prihvati prijedlog, Grad će raspisati natječaj za povećanje temeljnog kapitala društva, koji se sastoji od nekretnina vrijednih više od 155 milijuna kuna, a čiju je tržišnu vrijednost procijenio stalni sudski vještak Ing ekspert. Drugim riječima, javnim pozivom žele naći strateškog partnera za realizaciju projekta.

18.06.2019., Zagreb - Nekadasnji kompleks tvornice posudja Gorica uskoro bi se trebao poceti uredjivati. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

– Ona se planira provesti s najpovoljnijim ponuditeljem, koji ponudi najveći iznos za povećanje temeljnog kapitala društva uplatom za novi poslovni udjel, kako bi prostor bio novi čimbenik identiteta ovog dijela grada i središtem odvijanja značajnijih poslovnih, turističko–ugostiteljskih i kulturno–umjetničkih događanja, ali i mjestom za kvalitetan život njegovih današnjih i budućih stanovnika – objašnjavaju u javnom pozivu koji će 27. listopada stići pred skupštinare, uz ostalu dokumentaciju koja je sastavni dio ove točke dnevnog reda. Najbolji je partner, objašnjavaju, onaj koji “ima iskustvo u razvoju projekata sličnog opsega i zahtjevnosti zadatka, poglavito projekata za razvoj i revitalizaciju nedovršenih gradskih blokova koji nemaju jasno određenu urbanu svrhu i namjenu”. A nakon što partner uplati svoj dio, postat će član društva, i to u 51-postotnom udjelu, dok će Gradu ostati 49%.

– Minimalni iznos koji će ponuditelj morati ponuditi kao ulog u temeljni kapital za novi poslovni udjel mora biti jednak iznosu trenutačnog temeljnog kapitala društva – ističu.

Portugalsko rješenje

U procjenu vrijednosti nekretnine ušao je, među ostalim, i trošak uklanjanja postojećih zgrada te odvoza i zbrinjavanja otpadnog materijala, ali i troškovi rekonstrukcije onih koje su pod određenim stupnjem zaštite. Planirana ukupna građevinska bruto površina, ističu, iznosi najviše 95.000 četvornih metara, u što su uključene i podzemne etaže, pri čemu je maksimalna nadzemna površina približno 65.000 kvadrata, uključujući površine prenamijenjenih prostora industrijske arhitekture.

– Precizan iskaz površina predloženih namjena (poslovna namjena, stanovanje, trgovine, hotel, ugostiteljstvo, javna i društvena namjena, ostale prateće sadržaje) odredit će se Urbanističkim planom uređenja Vlaška – Šubićeva – Martićeva – Derenčinova – govore u Gradu. Podsjetimo, prije osam godina proveden je i međunarodni anketni urbanističko–arhitektonski natječaj za uređenje Bloka Badel, na kojemu je među stotinama prijava pobijedio rad portugalskog studija Pablo Pita Architects. Na mjestu tvornice Badel zamislili su kulturne sadržaje, a ispred nje park u kojem se građani odmaraju gledajući gigantsku skulpturu ili predstavu na otvorenom. Nekadašnju tvornicu Gorica arhitekti su zamislili kao hotel s luksuznim apartmanima i penthouseima, a dvije veće nove zgrade u Martićevoj i Šubićevoj kao višekatnice. Hoće li se pri realizaciji usvojiti njihove ideje, ovisi o UPU–u i njegovoj izmjeni tijekom javne rasprave. No iz prvonagrađenog rada zadržat će se, prema najavama, prijedlog smještaja novih objekata i odnos prema starima, ali u konačnici realizirani projekt neće biti potpuno isti kao što su ga zamislili arhitekti.

Komentara 8

DU
Deleted user
17:42 20.10.2020.

Rezač etiketa planira maznuti što se još da prije no što ode u ropotarnicu !

IG
igorl
09:53 22.10.2020.

Muljaza. Da su htjeli transparentnost - ocistili bi zemljiste, odredili namjenu i prodali po trzisnoj cijeni ili na javnoj drazbi. Nema grad kaj bit vlasnik komercijalnih sadrzaja. Ak nije nova skola ili bolnica tam planirana - privatizacija.

Avatar Uhljeb25
Uhljeb25
17:42 21.10.2020.

Opa miki. Znači to se sad zove strateški partner kad treba oprati lovu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije