Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema ograničenja

Ideje za Badelov blok traže se kod svjetskih arhitekata

badel
Slavko Midžor/PIXSELL
01.09.2011.
u 08:28

U bloku su zaštićeni destilerija i dva pročelja te nema mjesta za nebodere

Ovih dana bit će raspisan međunarodni urbanističko-arhitektonski natječaj za uređenje Badelova bloka, odnosno dijela omeđenog Vlaškom, Šubićevom, Martićevom i Derenčinovom ulicom.

Mnogi su zainteresirani

Ured za strateško planiranje preko Društva arhitekata Zagreb traži najbolja rješenja iz cijeloga svijeta, a pročelnica tog ureda Jadranka Veselić-Bruvo očekuje da će ideje moći predstaviti već u studenom.

– Arhitekti će imati dva mjeseca za razradu projekta. Jako se veselimo idejama, baš me zanima što će sve arhitekti predložiti. Napravili smo konzervatorsku podlogu, destilerija i dva pročelja su pod zaštitom, i baš me zanima kako će biti transformiran taj industrijski pogon. Nadam se da će pratiti svjetske trendove te da će destilerija biti preoblikovana u kreativnu industriju – kazala je J. Veselić-Bruvo, podsjećajući da su na pripremi natječaja radili od početka godine.

Popis mogućnosti gradnje na tom dijelu doista je širok – javna, stambena, trgovačka i poslovna namjena – a nema ograničenja visine zgrada, moguća je i visoka gradnja. Ograničenja u katnosti nema, no pročelnica drži da zbog zaštićenih dijelova ne ostaje mnogo iskoristivog prostora za jako visoke nebodere. Mnogo je zainteresiranih investitora za Badelov blok, no Veselić-Bruvo kaže da s njima ne mogu pregovarati dok Grad na natječaju ne dobije kriterije prema kojima će se ravnati. Arhitekt Hrvoje Hrabak drži da bi se Badelov blok trebao podrediti javnom sadržaju.

Kulturni centar

– Zaštićena zgrada tvornice trebala bi biti javni sadržaj, multimedijski centar, kazalište ili slično. Među zgradama potreban je javni sadržaj, a uređenje bloka trebalo bi riješiti i problem parkiranja na tom području. Taj dio grada kvalitetan je za stanovanje i trebalo bi ići u tom smjeru, uz nešto poslovnih prostora.

O takvom smjeru razvoja bloka već se govorilo, a tu bi grad trebao dobiti i jedan dobar hotel – kaže arhitekt Hrabak. On je apsolutni protivnik gradnje trgovačkog centra na toj lokaciji.

Preuređenje Badelova kompleksa treći je, nakon Ban centra i Cvjetnog, projekt revitalizacije blokova za koje je potrebno izraditi detaljan plan uređenja i raspisati arhitektonsko-urbanistički natječaj.

Ključne riječi

Komentara 9

DE
detour
11:38 01.09.2011.

ispred badela treba nastati novi gradski trg.

SY
systembolaget
21:25 01.09.2011.

pogledajte kako smo mi to rješili u Koturaškoj 69 a imali isti problem, derutni prostor,sto godina staro vratili smo u stari sjaj,nije potrebno mnogo ulaganja već samo malo dobre volje.

DE
detour
11:36 01.09.2011.

jos jedan PREDIZBORNI natjecaj kojem je svrha NISTA. kao i katol, sava, kongresni centar, itd, i nakon ovoga natjecaja nece se dogoditi nista, a zagrebacka i hrvatska kulturna bastina - BADEL JE ZASTICENI SPOMENIK KULTURE - ce i dalje propadati.i. zasto nadlezne sluzbe ne saniraju krov objekta (koji se urusio) da se zaustavi daljnje propadanje? ne djelovanje tih sluzbi podlozno je kaznenim sankcijama kojih u pravilu nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije