Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baš Naš i EU advent

Glasajte za najbolju adventsku lokaciju: Uz gastro ponudu imaju punktove za selfije, a možete i čagati

Zagreb: Baš Naš Advent i EU Advent na Trgu bana Jelačica i Europskom trgu
Foto: Karlo Klasic/PIXSELL
1/6
12.12.2023.
u 19:08

Vesna Pisarović i Hiljson Mandela, među ostalima, nastupaju na Jelačić-placu, na Europskom trgu oživljavaju atmosferu kultnih klubova

​Fotopunktovi koji su savršena pozadina za bajkovite fotografije, bogata gastroponuda i vrući koncerti glavni su aduti "Baš Naš" i EU adventa, na kojima se u sklopu popularne manifestacije može uživati do 7. siječnja. U posljednjem dijelu serijala provjerili smo čime još kućice na Jelačić-placu i Europskome trgu mame posjetitelje, a glasati za najbolje lokacije, pri čemu su u konkurenciji i "Slatki Zrinjevac", Ledeni park na Tomislavcu, "Matoš i mačke" u Masarykovoj, "Fuliranje" na Strossmayerovu trgu i "Fooling around" na Oleander terasi hotela Esplanade, možete u anketi na našem portalu.

Humanitarni dueli chefova

Na starinske blagdanske običaje, tradicionalne delicije, ali i kultne zagrebačke klubove podsjetit ćete se svratite li do Europskog trga, gdje ovogodišnje izdanje EU adventa nastoji oživjeti "dobra, stara vremena". Nostalgija će vas uhvatiti čim onamo kročite jer su svakog tjedna od utorka do četvrtka za podizanje atmosfere zadužene legende klupske scene Marijan Felver i Alen Smajić, a čaga se uz hitove koji su se nekada puštali u Saloonu, Kulušiću, Lapidariju, Gjuri, Jabuci.

Bogata je gastroponuda, a sladokusce u svoju kućicu "Ms. Bun's House" mami Antun Mazarekić. Jedini je ugostitelj koji je zagrebačkoj publici ove godine odlučio ponuditi slavnu mađarsku slasticu, trdelnik, koji ondje možete kušati u nekoliko varijanti. Izdvojite li pet eura, guštat ćete u klasičnoj varijanti nadjevenoj kremom od lješnjaka, a dodate li 50 centi, poslužit će vam "deluxe" verziju u koju dodaje i kremu od vanilije.

Nešto su skuplje inačice koje se posipaju raznim dodacima poput šumskog voća, bijele čokolade ili kikirikija, a trdelnik koji su nazvali "Chimney bueno" i stoji 7,10 eura s nogu će oboriti i najzahtjevnije. Buncek s dinstanim zeljem, prženim lukom i umakom od senfa i meda, i to u "bao buns" verziji, Mazarekić nudi u svojoj drugoj kućici istog naziva. Porcija s dva komada stoji 9,20 eura, a za 50 centi manje možete degustirati najprodavanije jelo, "Laugen pulled pork" burger, koji odlikuje sočno, mekano svinjsko meso s dodatkom coleslaw salate i mladog luka.

08.12.2023., Zagreb - Bas Nas Advent i EU Advent na Trgu bana Jelacica i Europskom trgu. Photo: Karlo Klasic/PIXSELL
Foto: Karlo Klasic/PIXSELL

Uz slatke varijante fritula koje se na Adventu mogu pronaći na svakom koraku, vesela ekipa iz Dubrovnika u svojoj je kućici "Ođe, ođe" posjetitelje odlučila oduševiti slanom inačicom, a tajna je u ribi.

– Tijesto se radi kao za klasične fritule, a na 100 grama brašna ide 250 grama oslića ili bakalara. U ponudi su i fritule s maslinama u koje se radi kompaktnosti dodaje i sirni namaz te ribani sir grana padano – kaže Romano Nikolić, poznati dubrovački glumac i redatelj. Riblje prikle stoje osam eura, a dodate li još četiri, možete se ugrijati čašom vina Crvik negromant.

>>VEZANI ČLANCI: 

Program na Europskom trgu uključuje i kulinarske duele u kojima se suočavaju poznati chefovi poput Stjepana Vukadina, Damira Tomljanovića i Ivana Pažanina, i to pod uredničkom palicom chefa Marija Mandarića, jednim od pionira "zero waste" kuhinje u Hrvatskoj. Dueli su humanitarni, a sav prihod donirat će se Udruzi najosjetljivijih u osposobljavanju (UNUO), koja je bavi inkluzijom osoba s invaliditetom u tržište rada, posebice ugostiteljstvo.

Nudi se i "Barbiwurst"

Budući da zbog brojnih radova ove godine na Gornjem gradu nema adventskih događanja, "Baš Naš" advent smjestio se u samo središte metropole, na Trg bana Jelačića, a na platou ispod svjetlosnog svoda koji čine stotine lampica, među ostalim, gušta se u delicijama chefa Melkiora Bašića.

08.12.2023., Zagreb - Bas Nas Advent i EU Advent na Trgu bana Jelacica i Europskom trgu. Photo: Karlo Klasic/PIXSELL
Foto: Karlo Klasic/PIXSELL

Prženice i fritule po 5,90 eura tako možete kušati u "Melkiorovu slatkom carstvu", a mesne specijalitete u kućici "Pajcek kod Melkiora". U ponudi je "Trgani pajcek", odnosno svinjetina u ciabatti s coleslaw i zelenom salatom koja stoji 8,30 eura, a za deset centi više dobit ćete "Zdimljeni buncek" u ciabatti s dodatkom zapečenog graha, kiselih krastavaca i zelene salate.

Klasične kobasice u nesvakidašnjim kombinacijama adut su kućice "Igomat", gdje se nudi i specijalitet maštovita naziva "Barbiwurst", a riječ je o pečenici u brioche pecivu s BBQ umakom, gaudom, prženim lukom i ananasom. Stoji 6,80 eura, no ugostitelj Marko preporučit će vam "Igomat special", odnosno blago pikantnu češnjovku s dodatkom dinstanog crvenog zelja, jalapeño papričica te umaka od jogurta i sezama, koja stoji deset centi manje.

08.12.2023., Zagreb - Bas Nas Advent i EU Advent na Trgu bana Jelacica i Europskom trgu. Photo: Karlo Klasic/PIXSELL
Foto: Karlo Klasic/PIXSELL

Za podizanje atmosfere ondje su zadužena popularna DJ imena među kojima su i Luca Goya, Symart i Yuki, a pozornicom "Baš Naš" adventa do kraja mandata zavladat će i Daleka obala, Vesna Pisarović, Hiljson Mandela te Albina Grčić.

>>VIDEO: Polarni san u tunelu Grič najbajkovitija je lokacija zagrebačkog Adventa

Komentara 1

Avatar neugodan
neugodan
13:39 14.12.2023.

lopovi, ne dam vam 50kn za kobasicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije