Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ADVENT U ZAGREBU

Glasajte za najbolju adventsku lokaciju: Na kronut s kobasicom, buncek burger ili klizanje i vruću čokoladu

storyeditor/2023-12-08/PXL_071223_107149951.jpg
Foto: Karlo Klasić/PIXSELL
1/57
09.12.2023.
u 12:17

Na listi su i "Baš Naš", Europski trg, "Slatki Zrinjevac" te "Matoš i mačke", koje ćemo obići sljedećih dana

Jeste li za burger s odležanim junećim mesom, cheddar sirom i raguom od gljiva, sočnu kobasu s wasabi majonezom, kupusom u vrhnju i čvarcima ili pak za kronut s kobasicom i kiselim zeljem? To su samo neke od delicija koje se do 7. siječnja mogu kušati u gastronomskim oazama Adventa u centru metropole.

Sedam je takvih lokacija, a u prvom dijelu serijala u kojemu provjeravamo što nude obišli smo "Fuliranje" na Strossmayerovu trgu, "Fooling Around" na terasi hotela Esplanade te Ledeni park na Tomislavcu. U idućim danima donosimo i reportaže s lokacije "Baš Naš" na Jelačić-placu, Adventa na Europskom trgu, "Slatkoga Zrinjevca" te "Matoša i mačaka" u Masarykovoj, a glasati za najbolju lokaciju možete u anketi na našem portalu.

VEZANI ČLANCI: 

Blagdanski klasik za tri eura

Oko klizališta u Ledenom parku smjestilo se deset ugostiteljskih kućica, a među njima je i "Route 66", u kojoj će vam Mario Žepak preporučiti njezin specijalitet. Nazvan je "Route 66 burger", a radi se od juneće pljeskavice u domaćem brioche pecivu s dodatkom miješane salate i BBQ umaka te stoji sedam eura. U ponudi su i standardne adventske delicije, pri čemu ćete za klasičan hot-dog izdvojiti tek tri eura, dva više stoji kombinacija od divljači, a za 6,50 eura počastit ćete se kobasicom "na američki" te sami birati glavni sastojak i dodatke.

– Najčešći gosti su nam djeca koja su oduševljena vrućim čokoladama s okusom Oreo keksa i Jaffe, a roditelji guštaju u verziji s likerom od trešnje. Stoje od 3,80 do 4,90 eura – kažu nam Marija i Beti iz kućice "Moose". Raj za sladokusce je "Crofna", gdje se nude krafne i donuti s čak 12 različitih punjenja. Najtraženije su, kaže Dominik Kiš, s nadjevom od bijelog Buena te s Kinder jajem, a sve stoje 3,80 eura.

06.12.2023., Trg kralja Tomislava, Zagreb - Ledeni park na trgu kralja Tomislava na Zagreb Adventu. Photo: Josip Mikacic/PIXSELL
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL

Prvi su put u ponudu uvrstili i slane varijante, odnosno bagel pecivo nadjeveno pršutom, sirom i namazom od mediteranskih začina, koje stoji pet eura. A poželite li na Tomislavcu iskušati i vještine na ledu, ulaznicu za sat vremena klizanja platit ćete četiri eura. Toliko stoji i najam klizaljki, a popuste imaju studenti, umirovljenici, branitelji te korisnici HŽ putničkog prijevoza.

"Fooling around" i ove je godine na terasi Oleander hotela Esplanade, gdje se u osam ugostiteljskih kućica spremaju specijaliteti prema receptima poznatih domaćih chefova, među kojima su i Ana Grgić Tomić, Deni Srdoč, Marko Palfi i Marko Bogdan. U kućici glavne chefice Esplanadina restorana Zinfandel's guštat ćete tako u nezaobilaznim zapečenim štruklima, a komad stoji šest eura. Dodate li još četiri, počastit ćete se sendvičem od marinirane junetine s marmeladom od ljutike i umakom od jogurta i kajenskog papra.

– To je jedna od naših najprodavanijih delicija, sendvič je jako sočan i kremast, a jedini problem jest taj da kada ga probate, želite još – kaže Ana Grgić Tomić, koja nudi i krokete od kulena sa zapečenom paprikom, čija porcija stoji osam eura.

Foto: Sandro Sklepić

Janjeći pita bread pripremljen prema receptu Michelinovim zvjezdicama ovjenčanog chefa Srdoča kušati možete za 9,5 eura, a deset je "Buncek burger" s dodatkom cheddar sira, brzo kiseljenog te prženog luka i majoneze od hrena, koji će vam preporučiti Palfi i Bogdan. Za podizanje atmosfere do 7. siječnja ondje su pak zaduženi brojni izvođači poput Novih fosila te Dino Dvornik Tribute benda.

Ne zaboravite koncerte

Iz čak 17 kućica "Fuliranja" na Strossmayerovu trgu šire se opojni mirisi većinom tradicionalnih blagdanskih specijaliteta, ali realiziranih s modernim zaokretom. Najveće su gužve ispred "Instituta za kobasice" chefa Mate Jankovića, a najbolje idu kranjska sa sirom, koja se poslužuje s coleslaw salatom, te blago pikantna debrecinka dopunjena kiselim kupusom sa špekom i bučinim sjemenkama. Stoje 6,50 eura, a u susjednoj se kućici "Boogie Lab" kobasica pak koristi u nesvakidašnjim kombinacijama, primjerice "Zimskom kronutu".

VEZANI ČLANCI: 

– To nam je daleko najveći hit. Radi se od dizanog lisnatog tijesta, nešto je između kroasana i krafne, a unutra se stavljaju okrugla roštiljka, kiseli kupus i adventski umak – kaže Romana. Stoji sedam eura, a u ponudi su i slatke varijante, poput one s kremom od mandarine i kokosa.

Prvi put na Adventu samostalno se predstavlja i chef Damir Tomljanović, u čijoj se kućici "Kužinavanje", među ostalim, radi "Jedna posebna kobasica", odnosno pečenica u somunu s dodatkom dijon umaka, luka i ukiseljenog kupusa. Stoji 6,50 eura, a izdvojite li euro i pol više, u kućici "Beg's Plant Based" možete guštati, primjerice, u njihovoj bezmesnoj "Burek sarmi" s "creme fraiche" umakom i posipom od crvene slatke paprike. Rasplesati se na "Fuliranju" od srijede do nedjelje možete uz nastupe DJ-eva, u programu su i koncerti Songkillersa i Queen Tribute benda, a Nova godina dočekat će se uz TBF. 

Komentara 4

LU
Lumumba
14:34 09.12.2023.

Najbolja lokacija za turiste je Jakuševac. Nek dođu i vide kako jedna napredna zemlja i grad ekološki rješavaju otpad.

MI
mikimouse12
13:33 09.12.2023.

Odem na cevape gore na plac i nazderem se fino na toplom, a ne kao klosar zderati po cesti i jos mi to naplste hrpu para i ostanem gladan.

DU
Deleted user
16:08 09.12.2023.

Koliko će ljudi sebi moć priuštit kobasicu na adventu??? Mnogi(e) će se zadovoljit kobajom doma😉

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije