Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas se i službeno otvara

Najveći vodič kroz zagrebački Advent: Gdje na buncek, morski hot-dog, bakine fritule ili "Vlak u snijegu"

storyeditor/2023-11-16/PXL_071222_97318732-1.jpg
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/45
02.12.2023.
u 08:00

"Baš Naš" je na Jelačić-placu, EU Advent na Europskom trgu, "Matoš i mačke" smjestili se u Masarykovu, Ledeni park vratio se na Tomislavac, a tu su i "Slatki Zrinjevac", slavno "Fuliranje" i Fooling around kod Esplanade, no do 7. siječnja očekuju vas i brojne izložbe, koncerti, radionice...

Bogata gastroponuda, brojni koncerti, dječje predstave, filmske projekcije te bajkovito uređene lokacije samo su dio onoga što vas očekuje tijekom ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa. Službeno se otvara u subotu, 2. prosinca, i traje do 7. siječnja pa donosimo vodič za obilazak popularnih lokacija i programa.

"Baš Naš" uz Melkiora na Jelačić-placu

Porchetta, slasni buncek i fritule s karamelom ili jabukama samo su neke od delicija s potpisom poznatih domaćih chefova poput Melkiora Bašića i Vida Nikolića u kojima će se guštati na Jelačićevu trgu, gdje se smjestio "Baš Naš" advent. Službeno se otvara u subotu koncertom Psihomodo Popa, a idućih dana nastupit će i Vesna Pisarović, Daleka obala, Hiljson Mandela...

VEZANI ČLANCI: 

"Dobra, stara vremena" na Europskom trgu

Atmosfera kultnih zagrebačkih klubova dočekat će vas na Europskom trgu, gdje se kroz tri segmenta programa, glazbeni, gastronomski i zabavni za najmlađe, oživljavaju "dobra, stara vremena". Prisjetit ćete se ondje i tradicionalnih blagdanskih običaja te guštati u specijalitetima koje će, među ostalima, svake subote spremati kumice, a pod palicom Marija Mandarića u humanitarnim gastroduelima snage će odmjeriti i Stjepan Vukadin, Ivan Pažanin i Damir Tomljanović.

"Matoš i mačke" u novoj pješačkoj zoni

Poznata retroscenografija ove je sezone svoje mjesto pronašla u novoj pješačkoj zoni, a u sklopu programa "Matoš i mačke" u Masarykovoj i Preradovićevoj uživa se u "street food" zalogajima, ali i tradicionalnim domaćim zimskim jelima u slanoj i slatkoj varijanti. Atmosferu starog Zagreba ritmovima jazza, funka, rocka i popa svakodnevno će dodatno podizati DJ-i, a na repertoaru su i brojni koncerti.

Foto: Matoš & mačke

"Slatki Zrinjevac" pod vodstvom ekipe iz Rougemarina

"Buncaš", vojnički grah, božićna palačinka i fritule po bakinoj recepturi nude se, među ostalim, na Zrinjevcu. Predstavljaju se ondje i domaći obrtnici, a možete uživati i u društvu hrvatskih velikana poput Milke Trnine i Ruđera Boškovića, odnosno skulptura nastalih u projektu "Sit&Meet". Za održivi festival "Slatki Zrinjevac" pobrinuo se chef Marin Medak, a uveo je i upotrebu porculanskih šalica.

"Fuliranje" je opet nezaobilazna postaja

"Fuliranje" je ponovo Strossmayerov trg pretvorilo u gastronomsku oazu u kojoj će i najiskusnije gurmane očarati specijaliteti slavnih chefova poput Denija Srdoča i Marka Palfija, a kušati možete i skradinski rižoto ekipe iz zadarskoga Picnica, piletinu mariniranu u jogurtu i pivo u kućici "Full circle" ili burek-sarmu koja je adut "Beg's plant baseda". Nastupaju i brojni DJ-i, a u programu su i besplatni koncerti, primjerice, Queen Tribute benda, grupe Connect i TBF-a.

Foto: Fuliranje

"Sparkling edition" kod Esplanade

U delicijama s potpisom chefice Ane Grgić Tomić, među kojima su i crostata s bakalarom i vrući kroketi s kulenom, guštat će se na Oleander terasi hotela Esplanade. Bogatu gastroponudu "Fooling arounda", pod parolom "Sparkling edition", upotpunjavaju i janjeći pita bread i morski hot-dog Denija Srdoča, kobasice u raznim kombinacijama koje će spremati Mate Janković te porchetta sendviči Marija Mandarića. U programu su i besplatni koncerti Novih fosila, Soul Fingersa, Abba Real Tribute Banda...

Klizanje i zona -22 u Ledenom parku

Ledeni park sutra službeno otvara revija "Moj Zagreb, tak te imam rad" koju će izvesti "Zagrebačke pahuljice", a posjetitelje očekuju i gosti iznenađenja. Četiri eura stoji najam klizaljki, koliko je i ulaznica za termine nakon 16 sati, a za jutarnje ćete platiti euro manje. Svake srijede reprizirat će se predstava s otvaranja, a uz klizalište su, dakako, i kućice s gastroponudom. Vikendima će se najmlađima na klizanju pridružiti i Ledo medvjedić, a svi koji žele osjetiti kako je na -22 stupnja, moći će svratiti i u experience zonu, odnosno zakoračiti u kamion u kojemu se prevoze zamrznuti proizvodi.

Foto: Slaven Branislav Babić/PIXSELL

Obrtnici priređuju i čaj s gđom. Mraz

U subotu se u prolazu u Ilici 49, uz nastup dječjeg zbora Kikići i genijalci, grofovske svite udruge Plemićka mladež te kreativnu radionicu "Čaj s gđom. Mraz", otvara i Obrtnički advent. Mališani će ondje, među ostalim, uživati u društvenim igrama, face paintingu, brojnim radionicama i predstavama, a na Badnjak će se gledati kultni film "Vlak u snijegu". Možete posjetiti i Zagreb Craft Shop te među rukotvorinama domaćih obrtnika pronaći dar za najmilije.

Grad sv. Nikole u Zoološkom vrtu

Zoološki vrt u utorak i srijedu pretvorit će se u čarobni grad svetog Nikole u kojemu će se uživati u tradicionalnim dječjim uspavankama u izvedbi Anite Huđek te nastupu KUD-a Prigorec. Usto će sve do 7. siječnja šetnice i paviljoni ZOO-a biti osvijetljeni tisućama lampica, a petkom, subotom i nedjeljom mališani će se moći priključiti "Mrak turama", odnosno obilascima pod vodstvom edukatora koje će pratiti igre i radionice. Organizirat će se i "Zimske igre" u sklopu kojih će se klinci moći okušati u raznim sportovima.

28.11.2021., Zagreb - Otvorenje Adventa u Zooloskom vrtu. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Dva tjedna bala na Mažurancu

Kako su u 19. stoljeću izgledali zagrebački plesnjaci moći ćete provjeriti na Trgu Mažuranića. Ondje će se organizirati "Bal na Mažurancu", a u dva tjedna, od 15. do 31. prosinca, uz svjetlosnu instalaciju inspiriranu kristalnim lusterom plesat će se uz klasičnu glazbu. Poznati ansambl LADO na Mažurancu će nastupiti 19. prosinca, a tri dana kasnije prikazivat će se ciklus kratkometražnih filmova.

Nažigači i božićne pjesme s balkona

Nažigači će vas i ove godine podsjetiti na 160 godina staru tradiciju paljenja plinskih lampiona, a priključiti im se možete svake srijede, četvrtka i petka sve do Badnjaka. Povorka polazi od kule Lotrščak preko Parka Bele IV. do Griča, a pratit će ih razni izvođači među kojima su i Ženski vokalni ansambl Čipkice, Gospodnetić singers te gospel sastav The Messengers. Etnografski muzej i Muzej grada Zagreba bit će pozornica Zagrebačkim solistima, a zvuci klasične i filmske glazbe te božićnih pjesama odjekivat će i s balkona, poput onoga u Tkalčićevoj 33 te balkona Hrvatskog narodnog kazališta.

VEZANI ČLANCI: 

Skulpture od blokova čokolade

"Slatki sveci" naziv je izložbe Manuele Pauk koja će se u Etnografskom muzeju moći obići do 14. siječnja, a otvara se u srijedu, na blagdan sv. Nikole. Slatka izložba čeka vas i u Muzeju čokolade, gdje će učenici odjela kiparstva Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn izrađivati skulpture od blokova čokolade. Muzej prekinutih veza ugostit će pak brojne umjetnike koji će posjetitelje, među ostalim, podučiti kako da izrade adventski vijenac te božićne ukrase od prirodnih materijala, a radionice su na programu nedjeljama od 19. studenoga do 17. prosinca.

Kućni ljubimci i maskirani trkači

Vruća čokolada s aromom karamele te "Rudolph" i "Grinch" latte moći će se kušati u društvu krznenih stanovnika Cat caffea, a kućni će ljubimci uživati i u posebnom programu Time Out Heritage Hotela, na čijem ih "Out Rooftopu" očekuju slasne poslastice te fotografiranje s Djedom Božićnjakom. Ispred hotela Hilton Garden Inn iduće nedjelje starta i Zagreb Advent Run, a nekoliko tisuća maskiranih trkača mogu birati između dviju duljina staza, pet i deset kilometara.

Ključne riječi

Komentara 1

AD
adisan
11:45 02.12.2023.

Sve je to lijepo, ali otišlo u krajnost. Vrag je lukav: Nemojte im zabraniti Božić, došašće, bakalar, purice itd. u tradiciji vjere. (- tu su komunisti pogriješili). Samo pretvorite to u rimljansko doba prejedanja i slavljenja tjelesnog, a Boga izbacite iz Božića. I svi sretni. Kao kuhana žaba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije