Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripreme za zimovanje

Do 15 posto više cijene smještaja, skuplje i ski karte: Hrvati pohrlili na skijanje, mjesta više nema ni za lijek

Foto: Shutterstock
1/2
31.12.2023.
u 08:00

Većina hrvatskih skijaša na zimovanje će u 30-40 posto jeftinijem, drugom siječanjskom tjednu, a djecu će vaditi iz škole. Skijaše, inače, na europskim skijalištima dočekuju u prosjeku deset do 15 posto više cijene smještaja, dok su ski karte skuplje nego zimus za prosječnih sedam do 12 posto

Većina hrvatskih skijaša davno je bukirala svoje mjesto na snijegu. Mnogi to čak obave odmah čim se vrate s ljetovanja, a tko još nije - zakasnio je. Barem za termine kad su u Hrvatskoj školski praznici, u prvom tjednu siječnja te 19. do 23. veljače. U domaćim putničkim agencijama možda u zadnji trenutak 'iščeprkaju' koji slobodan apartman ili hotelsku sobu pod uvjetom da netko odustane, ali u vrijeme školskih praznika u Hrvatskoj, praznici su praktički u cijeloj Europi i navala na europska zimovališta je i najveća, a cijene najviše. Hrvatski skijaši već neko vrijeme ne uživaju mogućnost odlaska na skijanje u drugom siječanjskom tjednu, kada su cijene tridesetak, pa i 40 posto niže nego u tjednu odmah iza Nove godine. Zbog brojnosti skijaša iz Hrvatske na europskim skijališta u tom terminu, domaćini su ga svojevremeno prozvali i hrvatski tjedan. Tu praksu poremetio je drugačiji raspored školskih praznika u Hrvatskoj, a kako se na zimovanje masovno ide obiteljski to je mnogima pokvarilo privatne planove.

Planirate li na skijanje ove zime?

- Kapaciteti europskih skijališta nisu neograničeni kao na Mediteranu i tamošnji domaćini još su prije nekoliko tjedana počeli zatvarati prodaju za prvi tjedan siječnja i tjedan od 19. do 23. veljače  - potvrđuje Dalibor Čanaglić iz agencije Palma Travel. - No, zbog osjetno nižih cijena u drugom siječanjskom tjednu, mnogi naši skijaši koji imaju školsku djecu ipak će na skijanje u tom terminu. Pogotovo s djecom u nižim razredima osnovne škole za koje se nekako ustalilo da će lakše nadoknaditi zaostatak u gradivu nego u višim razredima. Prema našim rezervacijama, rekao bih čak da će oko 60 posto naših skijaša na skijanje ne u vrijeme školskih praznika, već u tom tjednu od 6. do 13. siječnja, desetak posto se sprema odmah iza Nove godine, a preostalih oko 30 posto tijekom praznika u veljači - veli Čanaglić, koji otkriva da je u prosincu palo ili dovoljno snijega za skijanje ili dovoljno snijega da bi sustavi za zasnježivanje mogli raditi i da su sva planirana otvorenja ski-sezone i održana.

VEZANI ČLANCI:

Skijaše, inače, na europskim skijalištima dočekuju u prosjeku deset do 15 posto više cijene smještaja, dok su ski karte skuplje nego zimus za prosječnih sedam do 12 posto. No, skijanje nikad nije spadalo u jeftin način odmora, pa ni posljednja poskupljenja većinu nisu pokolebala. Čak štoviše, u pojedinim domaćim putničkim agencijama bilježe i nekoliko postotaka više rezervacija nego prije godinu dana. Hoće li sve biti i realizirano neće se znati do zadnjeg trenutka, budući vladaju viroze, korona i gripa, pa u agencijama računaju i s otkazima iz zdravstvenih razloga u zadnji trenutak. Kako bilo, interes hrvatskih skijaša i ove je godine prvenstveno fokusiran na austrijska i talijanska skijališta, dok je za slovenska malo splasnuo u odnosu na prethodne sezone. Na tamošnja je skijališta, naime, u ovoj godini uloženo više desetaka milijuna eura, podignuta je kvaliteta, a onda i cijene.
- To je točno, cijene na slovenskim skijalištima sada su na razini cijena u Austriji ili  Italiji. Međutim, pored hotela za koji treba jednako novca u Austriji se nalazi sto kilometara ski-staza, a u Sloveniji deset do dvadeset kilometara - pojašnjava jedan domaći putnički agent zašto neki pred nedalekom Slovenijom daju prednost talijanskim i austrijskim skijalištima.

VIDEO Požar u centru Daruvara, poginula jedna osoba


 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Bill Carson
Bill Carson
10:26 31.12.2023.

U životu nisam bio na skijanju, a i da imam višak novca radije bih za vrijeme zimskog perioda u toplije krajeve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije