Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOLE SIGET

Gladni se šišmiši probudili prije reda pa navalili na Super Andriju

Stanari zgrade u Sigetu imaju problema sa šišmišima
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/6
11.02.2020.
u 13:05

Riječ je o vrsti rani večernjak, a hibernaciju je prekinulo naglo zatopljenje

Dok je sjedio u dnevnom boravku u stanu na 12. katu nebodera Super Andrija u Sigetu, Srećko Feresin začuo je zvuk sličan cijukanju miša. Kad se okrenuo provjeriti odakle dolazi, imao je što i vidjeti. Šišmiš veličine šake proletio je kroz otvoreni prozor, pokraj njegove glave, u najmračniji kutak stana.

– No uspio sam ga uhvatiti i odnijeti do balkona da bih ga pustio – prepričava Feresin, domar na ulazu 18A.

“Kapitalac” i kod Mamutice

I nije to prvi put da je imao bliski susret sa šišmišima koji su posljednjih tjedana počeli navraćati u sve većem broju. Tako je terenska služba Skloništa za životinje Dumovec u blizini Super Andrije nedavno pronašla njih sedamnaest, a kod Mamutice u Travnom uhvatili su “kapitalca” od čak sedam centimetara. Svi su vrste ranog večernjaka koja se voli zavlačiti u pukotine na zgradama.

– Najčešće ih vidim u hrpama iznad balkona, gdje postoje tanki prorezi – ističe Feresin. Da šišmiši vole Siget, potvrđuje i Željka Lončar, no napominje da rijetko ulaze u stanove.

– Imamo zaštitne mreže koje dobro brane protiv golubova, a i šišmiša, pa se tek poneki uspiju uvući – kaže Željka Lončar.

Razlog navali, objašnjava Jadranko Boras, veterinar u Zoološkom vrtu, naglo je zatopljenje. Šišmiši, naime, zimi spavaju, a iz hibernacije se bude pri temperaturama iznad 15 Celzijevih stupnjeva. Protekli topli dani izvukli su ih stoga na otvoreno, u potrazi za hranom.

– No nagli pad temperature zaustavio ih je pa se nisu stigli ni nahraniti ni vratiti u stanište – govori Boras. Ekipa “hvatača“ iz Dumovca zato ih doprema u oporavilište ZOO-a, a ako su zdravi, odlaze u Udrugu za zaštitu divljih životinja AWAP na nastavak zimskog sna.

– Kada dođe pravo zatopljenje s konstantnim višim temperaturama, šišmiši se bude iz hibernacije i puštamo ih natrag u prirodu na rubu grada – kaže Boras.

Mogu prenijeti bjesnoću

Neki su se Zagrepčani zabrinuli nakon pojave šišmiša zbog nagađanja da prenose koronavirus.

– Ne treba postojati strah jer još nije utvrđeno da je koronavirus 2019-nCoV prešao sa životinja na ljude – poručuje Boras, ali ipak upozorava da se šišmiše nikako ne smije hvatati rukama jer ugrizom mogu prenijeti bjesnoću.

VIDEO Zagreb: Prosvjed Zelene akcije protiv poskupljenja otpada

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
22:52 11.02.2020.

A možda to i nisu bili šišmiši, nego Mirela Holy nosi Zakon o legalizaciji marihuane u SuperAndriju. Pazi Super Andrija. A gdje vam je Inspektor Vinko da uhapsi šišmiše? Jel neko zvao Paju Kalinića sa tenkićem? Ipak on prima 2020 000 kuna za izvanredne situacije i potrese, pogrome, olujetine, napade šišmiša na planetu Zemlju i SuperAndriju. Dajte ovom dedi besplatan primjerak Večernjaka da se zabavlja i knjava pokraj radijatora, a ovim "hvatačima" šišmiša iz Dumovca, nogom u guzicu. Ne mogu vjerovati na što je spalo "novinarstvo".

MA
marek1000
07:26 12.02.2020.

Batman i Mirela Holly imaju probe za novi blockbuster!

DU
Deleted user
12:41 12.02.2020.

ni gospon na slici a ni dječak mi ne liče na šišmiše.... a onaj sa zadnje slike je skinut sa wikipedije..... di su nestali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije