Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrad s bukovca

FOTO Prosvjed ispred kompostane na Čretu ujedinio Tomaševićevu oporbu

Zagreb: Prosvjed protiv gradskog biootpada u rasadniku Čret
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/34
16.03.2024.
u 14:48

Prosvjed protiv dozvole za gospodarenje otpadom, koja je izdana Zagrebačkom holdingu za tu lokaciju, organizirala je građanska inicijativa Maksimir za Zagreb. Zbog smrada koji se širi, građani Maksimira, Gornje i Donje Dubrave i Podsljemena pozvali su na hitno djelovanje, na ukidanje te dozvole

Nekoliko stotina Zagrepčana prosvjedovalo je u subotu ispred kompostane Zrinjevca "Markuševac" u Maksimiru, poručivši da se guše u smradu, zbog čega traže ukidanje dozvole koja omogućuje Zagrebačkom holdingu da se u tu kompostanu dovoze veće količine biootpada iz kućanstava.

Prosvjed protiv dozvole za gospodarenje otpadom, koja je izdana Zagrebačkom holdingu za tu lokaciju, organizirala je građanska inicijativa Maksimir za Zagreb. Zbog smrada koji se širi, građani Maksimira, Gornje i Donje Dubrave i Podsljemena pozvali su na hitno djelovanje, na ukidanje te dozvole.

Kažu da zbog smrada ne mogu otvoriti prozore, u blizini su škole i vrtići te se djeca ne mogu igrati na otvorenom.

"Dozvola nije izdana radi kalvarije na Jakuševcu, radi nevremena u Zagrebu, izdana je s namjerom da si gradonačelnik Tomislav Tomašević osigura poziciju za odlaganje otpada kako bi pokrpao rupe s lošim rješenjima za gospodarenje otpadom", rekla je Maris Špero, predsjednica građanske inicijative Maksimir za Zagreb.

Poručila je da je za svako rješenje koje se donese potrebno uključiti građane. 

"Krik s Bukovca, dosta smrada u plućima grada!", "Ne damo se trovati, nećemo mirovati!!!", "Ne želim smrad mirisati već čisti zrak udisati", "Sve snimamo argumente imamo" - neke su od poruka na transparenatima koje su istaknuli prosvjednici. 

Predsjednika zagrebačkih Socijaldemokrata Davora Bernardić, koji je došao na prosvjed, prosvjednici su spriječili da se obrati medijima, upozorivši kako time želi skupljati političke bodove preko leđa građana, kazala je Špero,a  na prosvjed je stigla gotova sva gradska oporba.

Uoči prosvjeda, Zagrebački holding u petak je organizirao obilazak kompostane za medije. Predstavnici Zrinjevca rekli su da u kompostani oporabljuju samo zeleni biootpad s javnih površina, te da poduzimaju sve da se izbjegne pojava neugodnog mirisa, za koji tvrde da je bezopasan. 

Rečeno je i da kompostana radi od 1996. i oporabljuje zeleni biootpad, koji je sastavni dio rasadnika. Kompostana od biootpada s javnih površina proizvodi kompost. 

Ključne riječi

Komentara 2

LA
larala
15:48 16.03.2024.

Nije ovaj prosvjed ujedinio Tomaševićevu oporbu već je pokazatelj ljigavosti svih političara koji se tobože bore za grad i njegove građane ali samo dok ne zasjednu u fotelju. Neki kao da zaboravljaju da je isto ovo radio i Tomašević sa svojim Možemo dok je gradonačelnik bio Bandić....a, kad je zasjeo u fotelju gradonačelnika onda ne samo da nije riješio problem otpada već ga je dodatno stvorio u cijelom gradu. Rijetki odvozi, plastika i bio na Jakuševcu dok se građane maltretira kantama, razdvajanjem i nesnosnim smradom.

Avatar Duran Duran
Duran Duran
14:44 19.03.2024.

Ma kakvo trovanje, smrdi ko i svaki drugi drek. Stvar je u dekomodiranju, loše izgleda kad ti dovoze otpad iz cijelog grada. Pojedini stanovnici Zagreba imaju preveliko mišljenje o sebi ! Takvim teorijama o trovanju možete drobiti djeci, po tome u naselju Jakuševec više ne bi bilo ni žohara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije