Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Specijalno izdanje

Film o potresu i koroni otvorio 16. ZagrebDox u SC-u

Zagreb: Svečano otvorenje ZagrebDoxa
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/2
04.10.2020.
u 20:45

Na otvorenju su prikazani filmovi 'Osoba' Sunčice Ane Veldić te 'Bogovi Molenbeeka' finske redateljice Reette Huhtanen

Malo nas je, ali smo dobro raspoređeni, našalio se ravnatelj ZagrebDoxa Nenad Puhovski na otvorenju 16. specijalnog izdanja međunarodnog festivala dokumentarnog filma. ZagrebDox je u Studentskom centru otvoren uz pridržavanje epidemioloških mjera, svakom posjetitelju na ulazu je izmjerena temperatura, a u gledalištu je bilo mnogo slobodnih mjesta kako bi se poštivala distanca među gledateljima. 

-Ovo je sada novo normalno i moramo ga se pridržavati. Možda uz dobre filmove zaboravimo ovu sumornu stvarnost koja nas tišti. Festival se ove godine događa uz želju da publici vratimo filmove u kina. Važno je da se ljudi nastave družiti, razgovarati o filmovima i da vide filmove u kinu, naravno, uz poštivanje epidemioloških mjera - kazao je u svom govoru Puhovski te zamolio publiku da čitavo vrijeme trajanja filmova nosi masku.  

Face pod maskama

U ime Grada Zagreba koji je partner ZagrebDoxa, festival je otvorila pročelnica Gradskog ureda za kulturu, Milena Vuković Runjić koja je također pozdravila održavanje festivala uz pridržavanje epidemioloških mjera. 

 -Možemo se ponositi da domaći dokumentarni film već desetljećima bilježi vrhunce i međunarodno je prepoznat. Iz svakog dokumentarca možemo naučiti nešto novo iz stvarnosti koja nas okružuje. Dogodine vjerujem da ćemo na sceni imati puno filmova o potresu i koronavirusu, problemima koji nas sada tište. Nadam se da će situacija popraviti i da više nećemo morati uživati kulturu iz svoje sobe kao što smo to morali prošlo proljeće - kazala je pročelnica Gradskog ureda za kulturu, a Nenad Puhovski dodao je da već imamo jedan takav film koji ove godine otvara festival. 

-Kratki dokumentarac Osoba snimila je mlada dokumentaristica Sunčica Ana Veldić koja je nedavno magistrirala dokumentarni film na zagrebačkoj ADU. Njen film bilježi potres u Zagrebu i karantenu na otoku Murteru gdje je s obitelji otišla. Film je osvojio posebnu nagradu na jedinom filmskom festivalu za koji želimo da se više nikada ne održi, Corona film festivalu - rekao je Puhovski. 

 

Nakon osobe prikazan je film bogovi Molenbeeka filmske redateljice Reette Huhtanen koji prati život dvojice adolescenata u briselskom kvartu Molenbeek, poznatom po napadima bombaša ubojica. U filmu dvojica tinejdžera od kojih je jedan musliman, a drugi kršćanin, dječje iskreno i duhovito raspravljaju o tome čiji je bog veći i bolji. 

Otvorenju ZagrebDoxa prisustvovale su brojne poznate faca, no bilo ih je teško prepoznati pod maskama, no uočili smo redatelja Vinka Brešana, voditelja Zorana šprajca te glumce Vilija Matulu i Nikšu Kušelja. 


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije