Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kanabis kao lijek

Doktori i obitelji s djecom na skupu o marihuani kao lijeku

laboratorij marihuane (1)
MUP
24.10.2011.
u 08:49

Kanabis ublažava simptome kemoterapije, nesanice, psorijaze... no od liječnika to nitko u javnosti ne bi priznao.

Uporaba kanabisa u medicinske svrhe u Hrvatskoj je još uvijek pitanje znanstvene fantastike, dok je u mnogim zemljama u svijetu, poput Nizozemske, Italije, Poljske, Austrije i Njemačke liječnički recept s kanabisom uobičajena stvar – moglo se, među ostalim, čuti jučer od doktora znanosti, aktivista, liječnika... koji su sudjelovali na prvom hrvatskom simpoziju o medicinskom kanabisu, održanom na Filozofskom fakultetu.

– U tim zemljama, ako tri ili četiri medicinska lijeka ne pomažu, doktor propisuje marihuanu – objašnjavala je okupljenim studentima, profesorima i obiteljima s malom djecom agronomka Marta Gold, iz udruge Zeleni svijet, koja se bavi društvenim i bioetičkim značenjem uzgoja konoplje.

Hranjiva svojstva
Kanabis se tako, rečeno je, upotrebljava i za ublažavanje simptoma multiple skleroze, kemoterapije, za opuštanje mišića i smanjenje bolova kod artritisa, različitih psihičkih bolesti poput PTSP-a, a kanabisovo ljekovito ulje koristi se i u liječenju kožnih bolesti, poput psorijaze. I stručnjaci su upozorili na široku primjenu, pa je dr. sc. Nikša Dubreta istaknuo da ulje dobiveno iz sjemenki kanabisa ima i izuzetne nutricionističke vrijednosti, a svjedočili su i pacijenti koji su pomoću kanabisa ublažili svoje simptome.

– Zbog problema sa štitnjačom ubrzane su mi sve reakcije organa te patim od nesanice. Liječnici su mi prepisivali apaurine, normabele, no kad su čuli da konzumiram kanabis, složili su se s tim. No, nitko od njih to javno ne bi rekao – svjedočio je 24-godišnji konobar Marko.

Alternativa na lošem glasu
– Ipak, kod nas je ta biljka još na lošem glasu, a ovdje sam jer me zanimaju svi oblici alternativnog liječenja – objasnila nam je razloge dolaska 22-godišnja studentica Tanja.

Na konferenciju je došao i Dubravko Klarić, predstojnik Vladina ureda za droge.

– Na ovakvom skupu pojavljuju se i međunarodni stručnjaci koji su podijelili iskustva u njihovim državama, ali moramo imati na umu da je kanabis još uvijek u svijetu i Hrvatskoj po zloporabi droga broj jedan – 
podsjetio je Klarić.

Ključne riječi

Komentara 3

KE
kedalv
11:05 24.10.2011.

za podsjetnik novinarskom zadatku. ljekovita biljka koja se spominje u članku ne zove se \"marihuana\"!. biljka se se zove kanabis na službenom hrvatskom...

FM
Farma Mouse
13:07 24.10.2011.

LAKO JE KADA SI ZDRAV TESKO JE KADA SI BOLESTAN A JADNO JE KADA SI BOLESTAN ,A TVOJ LIJEK JE ZABRANJEN Legalizacija Cannabisa u medicinske svrhe !!

IS
istinaipravda
11:01 25.10.2011.

Kanabis je mom ocu bitno olaksao posljednje mjesece života (karcinom) kad ni morfij ni analgetici vise nisu bili od koristi, ublazio mu bolove i povoljno djelovao na apetit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije