Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razljutili ga

Čović: Analiza Holdinga smiješna je i sramotna

'26.01.2009., Zagreb - Ivo Covic, predsjednik Uprave Zagrebackog holdinga.  Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Žarko Bašić/Pixsell
15.02.2013.
u 14:01

Najveći Holdingovi problemi, nastavlja, dolaze zbog neisplate subvencija za javni gradski prijevoz što gradonačelnik iz godine u godinu ne poštuje

Direktor Zagrebačkog Holdinga Ivo Čović danas je sazvao konferenciju za medije kako bi reagirao na sve češće istupe gradonačelnika Milana Bandića u kritikama poslovanja te gradske tvrtke, te na nedavno objavljenu analizu poslovanja Holdinga od strane ekonomskih stručnjaka iz Instituta za javne financije. Oni su u članku pod naslovom 'Vrijeme za restrukturiranje Zagrebačkog holdinga', autora Ante Baje i Marka Primorca, ocjenili financijsku poziciju Holdinga te naznačili glavne financijske rizike u poslovanju.

- Ova analiza ne da nije smiješna već je sramotna - kazao je Čović dodavši kako se iznijete teze mogu lako opovrgnuti.

Holding spašavao proračun

- Konstatiranjem da je financijsko poslovanje Zagrebačkog holdinga 'kontroverzno', 'slabo', 'nerazborito' te površnim tumačenjem financijskih izvještaja za razdoblje od 2006.-2011., autori se nisu u spoznajnom naporu uspjeli odmaknuti od banalnih preporuka s primjesom misionarskog i vizionarskog profiliranja - istaknuo je Čović. Kazao je i kako su autori predložili da se dio tržišnih djelatnosti privatizira, ali da nisu naveli radi kojih koristi to treba učiniti i kako ju pripremiti. Dodao je i kako se ranije preko Zagrebačkog holdinga spašavao gradski Proračun zbog čega je tvrtka danas u položaju u kojem je. Tako napominje da je Grad Zagreb kao vlasnik Holdinga donio odluke o prodaji nekretnina iz svog portfelja Zagrebačkom holdingu, što nikako nije bio poslovni interes društva.

- Prodajom nekretnina Gredelj (za 88 milijuna EUR-a) ili Zagrepčanke (251 milijun kuna) rješavao se problem deficita gradskog Proračuna, ali su ujedno zamrznuta značajna sredstva Holdinga ostvarena prodajom obveznica, koja ne ostvaruju nikakav povrat i opterećuju financijske rashode društva generirajući gubitak - kazao je Čović.

Najveći Holdingovi problemi, nastavlja,  dolaze zbog neisplate subvencija za javni gradski prijevoz što gradonačelnik iz godine u godinu ne poštuje. Doznali smo da je Uprava gradonačelniku poslala prijedlog mjera koje za cilj imaju financijsku konsolidaciju tvrtke.

- Ukoliko gradonačelnik to odbije, smatrat ćemo da mu nije važan interes tvrtke već da nas želi dovesti u još teži položaj - kazao je Čović.

>>Holdingu ponovno snižen rejting, no mirni su

>>Čovićevi baloni: Najavljivao dobit, a u 2012. minus je bio 230 mil. kn

Ključne riječi

Komentara 5

BT
blue time
16:14 15.02.2013.

Sad su se svi javno uskokodakali,a do jučer su zajedno planirali i dijelili korist. Međusobne probleme neka rješavaju u 4 zida kako su i dosad kovali planove,a o istrazi cijele ekipe neka se pobrine dorh,očito je da ima materijala. Da se to već jednom raščisti. Ne zanimaju me te predstave,situacija je grozna i to treba promijeniti iz korijena.

DU
Deleted user
15:04 15.02.2013.

Kaže najsposobniji menađer i direktor ZGH-a svih vremena . ah :)

HE
Hedgehog
15:09 15.02.2013.

Potrebno je g. Čoviću pogledati istini u oči i reći – u više od 4 godine koliko ste na čelnom mjestu ZGH-a niste proveli nužnu reorganizaciju podružnica, niste dali smjernice i planove za daljnji rad i razvoj podružnica, niste pripremili nikakve interne ili EU projekte, niste učinili ništa da bi razotkrili i sankcionirali dosadašnji kriminal i korupciju, niste proveli radnje kojima bi struka napokon nadvladala političare, dodvornike i poslušnike, reizbor voditelja podružnica kao i drugih ljudi iz uprave izvršili ste bez javnih natječaja, a i Vaš reizbor izvršen je bez natječaja pod plaštem jadne SDP-ove politike i sl. Jednom riječju niste izvršili zadatke koji se očekuju da napravi uprava ovako velike tvrtke i to u njenom najkritičnijem razdoblju postojanja. Naravno nije tome kriva samo ova uprava već i prethodna uprava na čelu s. Ljubičićem (megalomanski projekti), a naravno da sasvim značajan udio u postojećem kaosu unutar ZGH-a ima i gradonačelnik Bandić kao i cijeli SDP koji je iznjedrio sve spomenute sudionike ovog užasa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije