Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što se događa?

Čistoća masovno Zagrepčanima šalje opomene pred ovrhu: 'Ništa mi nije jasno!'

Računi za kućanstvo
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
28.11.2023.
u 12:47

Ne može stizati opomena samo za Čistoću. Ako je račun zbiran, nema osnova da se opomene šalju zasebno - poručili su iz Udruge za zaštitu potrošača iz koje savjetuju Zagrepčanima da pošalju Holdingu potvrdu o plaćenom računu

Brojne Zagrepčane ovih dana uznemirile su opomene pred ovrhu zbog navodno neplaćenih računa odvoza miješanog otpada koje im je poslala Čistoća, podružnica Zagrebačkog holdinga. 

–Nikad prije nisam dobio ni zaseban račun, a kamoli opomenu, pa jel' mi netko može objasniti o čemu se radi -upitao je korisnike na društvenim mrežama food bloger Domagoj Jakopović Ribafish. Mnogi su ispod njegova posta komentirali kako su i njima stigle slične opomene i to na iznos od šest eura, iako, tvrde, svoje račune uredno plaćaju. 

–Uredno plaćam sve račune 10. u mjesecu, nije mi jasno što je ovo - zapitao se jedan Zagrepčanin. Drugi dodaju da su uz Čistoću, dobili i uvećane račune GSKG-a za pričuvu te da očekuju i slične opomene za račune za vodu. 

–Prošle godine sam dobio i naravno da nisam imao pojma o čemu se radi, sve plaćamo na istu uplatnicu od GSK-a, i iskreno sam se prepao da sam dužan. Nazvao sam ih i nakon mnogih peripetija uspio dobiti odgovor da je sve plaćeno i da zanemarim - naveo je treći korisnik. 

Novinar i urednik Dražen Tomić jučer se također na Facebooku osvrnuo na Čistoćine opomene. 

–Pripazite se... Zagrebački holding odnosno podružnica Čistoća šalje opomene pred ovrhu iako se njihove usluge plaćaju na zajedničkom računu. Radi se pokušaju protupravne naplate i kaznenom djelu -napisao je on. 

Iz Zagrebačkog holdinga pojašnjavaju pak kako se svim korisnicima na uplatnicama uz mjesečni račun, iskazuje stanje nepodmirenih obaveza prema pojedinoj podružnici ili društvu. Svima koji imaju dugove prama Čistoći zaključno sa 7. studenim, Holding je poslao opomene za sve do sad nepodmirene račune, uključujući rujan. 

–Na jedinstvenoj uplatnici Zagrebačkog holdinga (JUP), mjesečne obveze prema podružnici i društvima iskazane su na pojedinačnim računima za usluge koje isti pružaju. Opomene pred ovrhu šalju se zasebno, budući da je svako društvo ZGH grupe dužno samostalno voditi ovršne postupke protiv dužnika - objasnili su u Holdingu i zašto je opomena došla posebno. 

Dodaju i da korisnici se za sve informacije vezane uz opomene mogu obratiti na kontakt telefon 01/700-1441 i mail adresu opomene@zgh.hr ili osobno na šalter Holding centra, na adresi Ulica grada Vukovara 41. 

Zagrebački holding će, ističu, prije eventualnog slanja prijedloga za ovrhu provjeriti sve u međuvremenu dospjele uplate korisnika, te se on neće slati onima koji su u međuvremenu podmirili svoja dugovanja. Predsjednica udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević tvrdi kako opomene ne bi smjele stizati zasebno.

–Ne može stizati opomena samo za Čistoću. Ako je račun zbiran, nema osnova da se opomene šalju zasebno- poručila je A. Knežević koja savjetuje Zagrepčanima da pošalju Holdingu potvrdu o plaćenom računu. 

Informacije o čudnoj opomeni, bloger Ribafish pokušao je doznati pozivom u korisnički centar Holdinga, no nije uspio nikoga dobiti pa će im poslati mail. 

–Zahtijevat ću odgovor jer, ako ne platim račun osjećam građansku grižnju savjesti pa ih plaćam redovito. Uvijek mi dođe jedinstveni račun, no sad mi je stigla opomena za Čistoću za šest eura, a sve sam to platio na zajedničkom računu. Jako sam zbunjen, a vidim i da je puno ljudi u mojoj situaciji. Nadam se da nije u pitanju praksa APP, odnosno, ako prođe, prođe, jer ako je tako, netko bi morao odgovarati - poručio je Ribafish. Netko od njegovih pratitelja duhovito je poentirao situaciju. 

–Račune za Holding ne može objasniti nitko. Pa ni Holding sam!


 

Komentara 23

MA
marcellus
13:33 28.11.2023.

Treba njima poslat ovrhu jer ne odvoze smeće. Naplatit znaju, počistit grad ne znaju

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
13:45 28.11.2023.

treba skupit lovu za rajngle!kaj je ?kaj se bunite?

MO
moroder12
13:36 28.11.2023.

Nadam se da je većina ovrha stigla glasačima možema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije