Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ZVIŽDAČ'

Tomašević predstavio platformu za borbu protiv korupcije u zagrebačkoj upravi, Holdingu, Velesajmu i ZET-u

Zagreb: Tomašević i Klisović predstavili antikorupcijsku platformu "Zviždač"
Zeljko Hladika/PIXSELL
12.10.2023.
u 14:50

Zviždači mogu biti njihovi zaposlenici i građani, koji platformu mogu koristiti i anonimno.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović predstavili su u četvrtak Antikorupcijsku platformu Grada Zagreba “Zviždač”, a Tomašević je poručio kako je to još jedan korak u borbi protiv korupcije u Zagrebu.

Tomašević je na konferenciji za novinare istaknuo da antikorupcijskom platformom Gradska uprava i većina u Gradskoj skupštini osiguravaju dodatni alat za suzbijanje korupcije u Zagrebu."Svojim smo djelovanjem pokazali da imamo nultu toleranciju na korupciju, a sada je želimo dodatnim alatom suzbiti unutar Gradske uprave i najvećih gradskih poduzeća", rekao je.

Softver antikorupcijske platforme sličan je softveru koji koriste mnoge druge europske metropole jer je ključno da on bude dostupan, lako razumljiv i prilagođen. Zviždači mogu biti njihovi zaposlenici i građani, koji platformu mogu koristiti i anonimno.

>>VIDEO: Zagreb predstavio antikorupcijsku platformu

Za sada su krenuli sa cijelom Gradskom upravom, to je oko 3000 zaposlenika, i tri najveća gradska poduzeća – Zagrebačkim holdingom, ZET-om i Zagrebačkim velesajmom. Prijava zaposlenika dolazi tzv. “povjerljivoj osobi” koja će jedina znati identitet zviždača. Građani nepravilnosti mogu prijaviti i anonimno, a te prijave dolaze u Gradski ured za unutarnju reviziju i kontrolu.

Kako bi dodatno zaštitili zviždače, podaci iz prijave neće biti na serveru Gradske uprave, nego na serveru u inozemstvu, naglasio je Tomašević. Također, zviždači će biti informirani što se događa s njihovim predmetima, a ako su prijave anonimne moći će anonimno komunicirati s referentima i dopunjavati informacije.

>>VEZANI ČLANCI: 

"Cilj je ukloniti sve nepravilnosti, ako postoje neki propusti ili treba popraviti proceduru, a ako dođemo do najtežih nezakonitosti i kaznene odgovornosti da to završi s kaznenim prijavama relevantnim državnim institucijama", poručio je. Klisović je istaknuo važnost antikorupcijske platforme za zagrebački SDP, koji je inzistirao da taj projekt uđe u koalicijski sporazum.

Platforma je važna jer je konkretan korak prema novom načinu upravljanja u Zagrebu, koji se bazira na dobrom upravljanju, učinkovitosti i transparentnosti, dodao je. Na pitanje zašto su jedina javna ustanova koja je s tim krenula, Tomašević kaže kako vjeruje da će mnoge državne ustanove i gradovi krenuti u tom smjeru, a Klisović da su prvi zato što su “vjesnik novog proljeća u Hrvatskoj”.

>>VIDEO: Stambeni objekti u Zagrebu koji se ne mogu priključtii na vodovod

Komentara 8

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
15:01 12.10.2023.

pa tebe treba prvog prijavit

EJ
ejStef
15:11 12.10.2023.

Ah, vrijedi samo za ljude i procedure unutar Zagreba, ništa za braću i sestre, te širu obitelj. Mene i dalje zanima kako je brat dotičnog čudesno kupio peterosobni stan, a donedavno je bio skoro pa socijalni slučaj (primao dječje doplatke)...

KO
komentatorv3
08:02 13.10.2023.

Da sam tam, nebi koristil snitch app, jer ne znam ko je ta “povjerljiva osoba”. Sve dok je stvar u rukama balkanskog covjeka, sljedeci dan buju svi pjevali o tome ko je prijavil koga itd… sve dok sustav nije automatiziran skroz, bilo bu ono ozna sve dozna….

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije