Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival kinoKino

"Cilj nam je pomoći djeci da razviju kritičko mišljenje i zavole film"

Zagreb: Otvorenje dječjeg festivala Kino Kino
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
18.11.2021.
u 11:14

Danas u 18 na programu je "Još samo malo", finski film o 13-godišnjaku koji živi u izbjegličkom centru i dobiva vijest da im je odbijen azil. Prikazan je na Berlinaleu u programu Generacija KPlus

Dječji i profesionalni žiri za odrasle već se uhodao u ocjenjivanju filmova na festivalu KinoKino koji se paralelno sa ZFF-om održava u Kinu Uranija. Profesionalni žiri ove godine čine glumica Iva Babić, redatelj Saša Ban te profesorica i stručnjakinja za dječju književnost Dubravka Zima.

Sve troje članova žirija kazalo nam je kako su uzbuđeni što sudjeluju u ovom jedinstvenom programu. Dječji žiri čine pak zagrebački osnovnoškolci Jan Nikola Baš, Sara Čolaković, Marta Mikac, Ursula Pavić i Rita Vukmirović. Cilj ovog festivala kojeg zovu još i 'mali ZFF' je djeci pomoći da razviju kritičko mišljenje, ljubav prema sedmoj umjetnosti te ih naučiti 'čitati' ono što gledaju, objašnjava nam koordinatorica Selma Mehadžić. 

-Svi se veselimo što smo opet uživo. Nama organizatorima malo je drugačije u novom prostoru jer smo navikli na veće dvorane, ali atmosfera je u Uraniji ugodna, lijepo je i lakše je nakon filma voditi razgovor- rekla nam je Selma. 

Ulaznice se, baš kao i za ZFF, odlično prodaju. Najveći je interes za program "Moj prvi odlazak u kino", namijenjen najmlađima. U sklopu programa, u subotu u 11 i 12 sati u Kinu Tuškanac prikazat će se sedam kratkometražnih animiranih filmova onima koji prvi puta pohode kino.  Članovi dječjeg žirija s velikim pak interesom gledaju filmove u glavnom dječjem programu. Većina njih, kažu organizatorice, stari su znanci ZFF-a. 

-Djeca koja se prijavljuju za sudjelovanje u žiriju, godinama dolaze na KinoKino. Zanima ih taj sadržaj, vole se vratiti na festival, u filmovima koje gledaju primjećuju detalje, nemaju tremu kada vode razgovor o pogledanom. Filmska su to djeca. Kada slažemo filmove za idući festival, uzimamo u obzir i njihove komentare i sugestije- objašnjava Selma koja najavljuje i večerašnji film u programu: 

-Danas u 18 na programu je "Još samo malo", predivan finski film o 13-godišnjaku koji živi u izbjegličkom centru u Finskoj i dobiva vijest da im je odbijen azil. Prikazan je na Berlinaleu u programu Generacija KPlus - najavljuje koordinatorica. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije