Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZFF

Već pet godina uz KinoKino djeca putuju cijelim svijetom

Foto: KinoKino
1/6
07.11.2020.
u 09:46

U ovogodišnjoj će se konkurenciji prikazati tridesetak ostvarenja, a organiziraju i radionice

Ljubav prema filmu razvija se od malih nogu. Svatko se sjeća mističnog iskustva prvog odlaska u kino, mirisa kokica, roditelja koji potiho čita titlove i strahopoštovanja pred velikim platnom. A kako bi i današnji klinci uživali u kvalitetnom dječjem filmu, nastalo je KinoKino, prvi međunarodni festival sedme umjetnosti po mjeri najmlađe publike. Iza projekta koji djeca i mladi obožavaju stoji kreativni tim Zagreb Film Festivala pa KinoKino od milja zovu i “mali ZFF”. Pa baš kao i “veliki” ZFF, KinoKino ove godine ide online, a na servisu kinoeuropa.hr idući će se tjedan moći gledati natjecateljska selekcija s tridesetak igranih filmova za djecu do 14 godina.

Donio mi je i stipendiju

– Sve je počelo programom Bibijada koji se održavao u sklopu ZFF-a, no htjeli smo da djeca dobiju svoj filmski festival jer u kinima mogu vidjeti uglavnom hollywoodske blockbustere – objašnjava Katarina Crnčić, koordinatorica KinoKino festivala koji već pet godina odgaja naraštaje budućih filmofila. A reakcije djece, dodaje, odlične su, između ostaloga i zato što im projekt donosi filmove iz dalekih zemalja.

– KinoKino im tako omogući da proputuju svijet i nauče puno o drugim kulturama. Filmovi koje prikazujemo obrađuju teme koje su njima bliske, poput preseljenja u novu školu, prvih ljubavi, rastave braka... A jezik dječjeg filma univerzalan je. Ono što muči djecu u Australiji ili Švedskoj, muči i djecu u Hrvatskoj – govori koordinatorica festivala koji podučava i kritičkom mišljenju jer svake godine ima i dječji žiri koji nagrađuje najbolje filmove. S djecom u žiriju rade edukatori, a članovi se biraju natječajem.

– U prijavi moraju priložiti motivacijsko pismo te listu omiljenih filmova. S kandidatima potom organiziramo druženje u kinu, razgovaramo o filmu i odaberemo pet članova koji idu u žiri, a ostali dobiju besplatnu festivalsku propusnicu te mogućnost da sudjeluju u žiriranju za dječji Oscar koji organizira Europska filmska akademija – govori Katarina Crnčić.

Svoje iskustvo žiriranja, kaže, neće zaboraviti Lorna Ilić, učenica trećeg razreda Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, koja je sudjelovala na prvom izdanju festivala.

– Nije to uopće jednostavno jer moraš obrazložiti zašto ti se neki film svidio ili nije. No naučila sam recenzirati filmove – napominje gimnazijalka. Njezin vršnjak Patrik Radotić, pak, upisao je Privatnu umjetničku gimnaziju zahvaljujući stipendiji koju je dobio zbog filma koji je snimio kao osmaš.

– Najzabavnije mi je na festivalu bilo vidjeti filmove iz raznih zemalja koji su skroz drukčiji od blockbustera koje sam navikao gledati u kinu, u kojima je svakih pet minuta neka eksplozija. U europskom filmu ih nema i zato mi je posebno drag – ističe mladi filmaš koji nakon gimnazije želi upisati glumu na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

I ove će se godine, napominje koordinatorica, u sklopu festivala održati niz radionica. “Drugi filmski korak” bit će nastavak prošlogodišnje radionice, a na njoj će djeca razvijati filmsku priču. Ideja je da se projekt prijavi Hrvatskom audiovizualnom centru za razvoj scenarija i potom, bude li uspješan, snimi i film. Na radionici “Moja prva videoigra” djeca će pak naučiti kako one nastaju, a u suradnji s HAVC-om održat će se i panel koji nastoji spojiti filmaše s nastavnicima kako bi se omogućilo veće korištenje sedme umjetnosti u školi, osobito u online nastavi.

Plus klasik i kratki metar

Ovogodišnje KinoKino u ponedjeljak će otvoriti njemački film “Jako, jako daleko”. Bogat program vrtjet će se online sve do subote, a ulaznice se mogu kupiti putem servisa kupiulaznice.hr po cijeni od 20 kuna. Filmove je pak moguće gledati od dana prikazivanja u 18 sati do idućeg dana također u 18. Na repertoaru je i klasik “Vlak u snijegu”, ali i blok kratkometražnih filmova namijenjen mališanima predškolske dobi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije