Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još tri dana

Koje ćemo sve filmove moći gledati na online Zagreb film festivalu

05.11.2020.
u 19:27

Programe će vrtjeti na kinoeuropa.hr i croatian.film, a festival u nedjelju otvara Otac Srdana Golubovića.

Zagreb film festival, najvažniji jesenska manifestacija za sve filmofile u metropoli, ove će se godine održati u novom ruhu. Zbog situacije s koronavirusom, filmove na 18. izdanju ZFF-a gledat ćemo u potpunosti online. Od 8. do 15. studenog oni iz Glavnog programa i programa Ponovno s nama, te iz popratnih programa Velikih 5 i Festivali pod reflektorom bit će dostupni na kinoeuropa.hr, a natjecateljski program domaćih kratkometražnih filmova Kockice na platformi croatian.film. Online će se održati i program INDUSTRIJA, namijenjen filmskim profesionalcima i zainteresiranoj javnosti, kao i KinoKino, namijenjen najmlađoj publici.

-Čvrsto vjerujem da ćemo već sljedeće godine ponovno slaviti film kako on to zaslužuje – uz prisustvo autora, fizički blizu jedni drugima, uz razgovor i pokoju zabavu - izjavio je direktor Zagreb Film Festivala, Boris T. Matić.

Usprkos tome što je fizički spriječena da ide u kino, zagrebačka će publika moći vidjeti stotinjak filmova iz cijelog svijeta od kojih su neki već prikazani, a neki i nagrađeni na velikim filmskim festivalima u Veneciji, Sarajevu, Cannesu, Berlinu... Na programu je i niz regionalnih uspješnica, a vidjet ćemo i film 'Tereza 37' koji je 'pomeo' konkurenciju na ovogodišnjoj Puli.


Natjecateljski program podijeljen je u tri dijela. U Glavnom programu i Kockicama, međunarodne uspješnice i domaći majstori kratkog metra natječu se za Zlatna kolica, a u programu 'Ponovno s nama' novi filmovi redatelja čiji su prvi ili drugi filmovi bili u glavnom programu ZFF-a bore se za Zlatni bicikl koju dodjeljuje publika ZFF-a.

U Popratnom programu Velikih pet donosi izbor filmova iz najvećih europskih kinematografija – Francuske, Italije, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Španjolske, dok ćemo u programu 'Festivali pod reflektorom' gledati filmove koje su, samo za publiku ZFF-a, s velikih europskih festivala probrali programski urednici. U sklopu 'ZFF-a, odvija se i Kino Kino, namijenjen onim najmlađima koji će formirati neku buduću filmsku publiku. Kino će na ovogodišnjem ZFF-u manjkati, no kao i uvijek, vrhunskih filmova neće. izdvojili smo neke od njih.

Glavni program

1. Influencerica Magnus von Horn (Poljska)

Film izabran u službenu konkurenciju Cannesa te nagrađen s dva Huga na čikaškom filmskom festivalu te u Zurichu. Švedsko-poljski redatelj Magnus von Horn u svom novom ostvarenju prati tri dana u životu fitness influencerice Silvije te nudi pomalo voajerski pogled u njen život iza kulisa i filtera društvenih mreža, kao i izazove s kojima se svakodnevno susreće.

2. Otac, Srdan Golubović (Srbija)

Novi film Srdana Golubovića miljenik je publike koja ga je nagradila dva put, prvo na Berlinaleu, a potom i u Puli gdje se upisao u povijest kao prvi film koji je zahtjevna pulska publika nagradila ocjenom 5.0. Sluđenog oca koji zbog siromaštva ostane bez djece pa se uputi u Beograd kako bi riješio situaciju u nadležnom ministarstvu, glumi Goran Bogdan. Otac je istovremeno socijalna drma i film ceste, a oni koji su ga gledali kažu da realno opisuje stvarnu situaciju u ruralnim područjima bivše Jugoslavije.



 

3. Oaza, Ivan Ikić (Srbija)

Mjesto radnje Oaze je dom za tinejdžere s posebnim potrebama, a u filmu su vrlo uspješne uloge ostvarili stvarni štićenici jednog takvog doma u Srbiji koji glume filmske inačice sebe. Prijateljice Marija i dragana zaljubljuju se u Roberta, a film prati njihovo odrastanje u domu te očajničku potragu za slobodom. nagrađen je posebnom nagradom u Veneciji te na festivalima u Skopju i kineskom Pingyau.

4. Pun mjesec, Nermin Hamzagić (BiH)

Noć punog mjeseca donosi niz iskušenja sarajevskom policijskom inspektoru Hamzi. Dok mu se supruga porađa, on upada u vrtlog korupcije, kriminala i iskušenja da postane dio korumpiranog sistema. Pun mjesec prvi je dugometražni film Nermina Hamzagića, a do sad je dobio nagradu žirija za najbolji film te za glavnog glumca (Alban Ukaj) na festivalu u njemačkom Cottbusu.



Ponovo s nama

5. Jeka Rúnar Rúnarsson (Island)

Islandski film voljen je od publike ZFF-a, a redatelju Rúnaru Rúnarssonu, Jeka je već treći film koji će biti prikazan u Zagrebu. Iako se radnja zbiva u božićno vrijeme, nije tipičan božićni film. u 56 intrigantnih tabloa jeka nam otkriva Island u njegovoj kompleksnoj punini, bajkovit, bizaran i mračan, slažući pritom bridak ali nježan portret suvremenog društva. Film je prikazan na festivalima u Locarnu i Varšavi.

6. Koncentriši se baba (BiH)

Pjer Žalica oduševio nas je 2003. hitom 'Gori vatra' za koji je osvojio posebno priznanje žirija, a sad ima novi film. Koncentriši se baba crna je komedija koja u fokusu ima borbu za nasljedstvo, tipičan problem mnogih balkanskih obitelji. Travanj je 1992. a baka Marija (mira Banjac)  ima još nekoliko minuta života, no nikako da umre pa sitne spletke i podmetanja prerastaju u bespoštedni rat za obiteljsku kuću.


7. Mare

Redateljica i producentica Andrea Štaka za svoj debitantski film dobila je Zlatnog leoparda. Mare, njen novi film premijeru je imao na Berlinaleu, a nominiran je i za Srce Sarajeva. Glavna glumica Marija Škaričić osvojila ga je kao najbolja glumica. Priča koja rastvara slojeve ženskog identiteta prati ženu koja, preplavljena svakodnevnim brigama i obvezama, pokuša u svom životu prisvojiti prostor samo za sebe. Kada se u susjednu kuću useli stranac, Mare će staviti svoj život na kušnju.

8. Velika slova, Radu Jude (Rumunjska)

Dvostruki laureat ZFF-a i jedan od vodećih rumunjskih redatelja u svom novom filmu krenuo je u obračun s prošlošću te posegnuo duboko u arhive Ceauşescuova režima. Kada 1981. na zidovima rumunjskih zgrada počnu nicati poruke protiv komunističkog režima, ispisane velikim slovima, obavještajna služba uvjerena je da je riječ o stranom agentu ili tajnoj organizaciji. Na zaprepaštenje nacije, službena istraga otkriva da je opasni autor zapravo mladi rumunjski učenik, 16-godišnji Mugur Călinescu.



9. Tereza 37, Danilo šerbedžija (Hrvatska)

Tereza ima 37 godina, živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak. Novi film Danila Šerbedžije dobitnik je pet Zlatnih Arena - za najbolji film, režiju, scenarij (Lana Barić), sporednu žensku ulogu (Ivana Roščić) te montažu.
 
Velikih pet

10. Madre, Rodrigo Sorogoyen (Španjolska)

Na ZFF-u smo do sad mogli gledati njegove političko-kriminalističke trilere, no u Madre pokazuje kako je jednako vješt i u intimnim dramama. Madre je dugometražna verzija Sorogoyenova istoimenog kratkog filma nominiranog za Oscara, u kojem majka dobiva zastrašujući poziv od šestogodišnjeg sina, kojeg je otac napustio na nepoznatoj plaži u Francuskoj. Deset godina nakon sinova nestanka, Elena živi na toj istoj plaži i vodi restoran. Njezin prividni unutarnji mir potresa susret s tinejdžerom Jeanom, koji je neodoljivo podsjeća na izgubljenog sina.



 

11. Najljepše godine, Gabriele Muccino

Novi film Gabrielea Muccina saga je o četvero prijatelja i njihovu odnosu u rasponu od 40 godina, a zbiva se u Italiji '80-ih.  Šesnaestogodišnji idealisti Paolo, Giulio i Riccardo bliski su poput braće i dijele sve. Tu je i Gemma, Paolova djevojka, koja uskoro postaje neizostavni dio ekipe. No život nikada ne ide u očekivanom smjeru i mladi prijatelji krenut će različitim putevima. Gabriele Muccino najpoznatiji je kao redatelj filmova Sedam duša (2008.) i U potrazi za srećom (2006.), u kojima glavnu ulogu ima Will Smith.

12. Undine, Christian Petzold (Njemačka)

U germanskoj mitologiji undine su vodene vile koje mogu zaslužiti dušu tek ako se udaju za smrtnika. Undine (Paula Beer) je povjesničarka i urbana mlada žena, zaposlena u muzeju. Kada je njezin ljubavnik Johannes ostavi, Undine se mora pokoriti drevnom mitu: ako je muškarac kojeg voli izda, ona ga mora ubiti i vratiti se u vodu. U ovoj suvremenoj reinterpretaciji Male sirene, Undine zbacuje sa sebe ulogu odbačene, bespomoćne žene i ponovno se zaljubljuje. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu, gdje je Paula Beer nagrađena Srebrnim medvjedom za najbolju glumicu.

Festivali pod reflektorom

13. Ajvar, Ana Maria Rossi, Srbija

Dugometražni prvijenac Ane Marie Rossi prati život Vide i Baneta, imućnog para koji živi u Stockholmu. Dolazi Uskrs i njih dvoje putuju u Srbiju kako bi proveli blagdan s obitelji. No ovaj put nešto je drukčije. Njihova pažljivo uigrana koreografija počinje se raspadati i zid šutnje napokon se ruši. Ajvar je priča o odlasku, životu u emigraciji i anatomiji jednoga kraja. I o teglici ajvara koja služi kao sidro između dvaju svjetova.



 

14. Grudi, Marija Perović (Crna Gora)

Ana, Zorka i Jelena susreću se u rodnom gradu na dvadeset i petoj godišnjici mature. Njih tri žive u tri različite zemlje nastale raspadom Jugoslavije i svaka ima drukčiji, ali ozbiljan, problem s dojkama. Tu je i njihov šarmantni školski kolega Fuki, sklon nestašlucima. Tijekom tri naredna dana četvero će prijatelja preispitati svoje živote i suočiti se s neizvjesnom budućnosti.

15. Ti imaš noć, Ivan Salatić (Srbija, Italija, Crna Gora)

Zapaženi prvijenac dubrovačkog Beograđanina Ivana Salatića započinje na kruzeru gdje radi Sanja (Ivana Vuković). Ona silazi s broda u jednoj talijanskoj luci, luta ulicama i dospijeva u sklonište za migrante i beskućnike te se vraća kući u mjesto Bijela blizu Herceg Novog gdje otkriva da njena majka ima novog muškarca dok je otac bez posla zbog propasti brodogradilišta. Dok skrbi za obitelj pokušava dobiti dokumente za novi početak u inozemstvu gdje su šanse za normalnim životom veće.

KIno KIno

16. Oskar i Lili, gdje nas nitko ne poznaje, Arash T. Riahi, Austrija

Naslovni junaci su osmogodišnji dječak i jedanaestogodišnja djevojčica izbjeglice su iz Čečenije koji već šest godina žive u Austriji, no prijeti im deportacija. Njihovu majku to psihički slomi pa završe kod različitih udomitelja, a sli potajno ostaju u kontaktu. Birokratsku noćnu moru tako dvoje djece pokušavaju nadvladati uz pomoć mašte i entuzijazma.



17. Jako, jako daleko, Sarah Winkenstette, Njemačka

Dugometražni prvijenac Sarah Winkestette u fokusu ima prijateljstvo jedanaestogodišnjeg Bena i njegove vršnjaka, sirijskog izbjeglice Tariqa. Ben se iz sele u kojem je rođen s roditeljima seli u grad i doživljava razočarenje jer ga kao novopridošlicu svi u školi izbjegavaju i ne može se uklopiti. Utjehu nalazi u treniranju nogometa gdje upoznaje Tariqa kojeg isprva smatra suparnikom, no obojica ubrzo otkrivaju da imaju puno toga zajedničkog.

18. Sune za sve, Jon Holmberg, Švedska

Još jedna filmska adaptacija u Švedskoj popularnih dječjih knjiga Andersa Jacobssona i Sörena Olssona  o dječaku Suneu i njegovoj otkačenoj obitelji koje su se od 1984. prodale u milijunima primjeraka. Suneovov razred sprema se na tajni školski izlet pa on s prijateljicom Sophie kuje planove, no u zadnji trenutak shvaća da je istog vikenda vjenčanje njegova djeda Helmera, koji želi da mu baš Sune bude kum. Rastrgani Sune u panici odlučuje da će ići na oboje. Ili nešto između.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
23:04 05.11.2020.

Zanimljiv festival . Samo nosi krivo ime. Nije to Zagreb film festival nego Balkanski regionalni festival...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije