Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZADRUGA Sudionicima Domovinskog rata kvadrat 750 eura

Branitelji će sami graditi 6000 stanova

18.03.2009.
u 22:38

Braniteljima je dozlogrdila birokracija, redoslijedi i bodovne liste te su uzeli stvar u svoje ruke i najavili borbu za rješavanje svojih stambenih pitanja prema vlastitom modelu zadrugarstva.

Naselje će biti u Odri
– Imamo investitore zainteresirane za gradnju šest tisuća stanova, a izvođači radova bile bi tvrtke u vlasništvu branitelja ili one koje ih zapošljavaju – najavio je Damir Jašarević, predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara.

Kaže da je bez stanova još 2500 branitelja sa zagrebačkog područja koji su samo statistika i brojka na listi čekanja Ministarstva branitelja, a još ih je oko osam tisuća na popisima u ministarstvima obrane i unutarnjih poslova. Baš zato pokrenuli su stambenu zadrugu.

U njihovu je vlasništvu 15 tisuća četvornih metara zemlje u Odri, gdje bi počeli gradnju svoga naselja.

– Zadrugari će sami graditi stanove, a četvorni metar svojim članovima prodavat ćemo po 750 eura. Tako će branitelji dok grade imati i posao i plaću, a kad izgrade, ako žele, i stan – kaže Jašarević. Iako u Zagrebu još nemaju u vlasništvu zemljište, maštaju o dvjema potencijalnim lokacijama - Novi Zagreb i Trnovčica.

Mogli bi srušiti kriterije
– Tražimo od države i lokalnih vlasti da nam za tu namjenu dodijele zemljišta, ali Ministarstvo branitelja već nas tri mjeseca ne želi primiti – ljuti se Jašarević. Iako nije podržao, a ni odbio ovakvu inicijativu branitelja, Miro Laco, pomoćnik pročelnika za zdravstvo, rad i branitelje, upozorava - za to je nužna zakonska regulativa jer stanovi se dodjeljuju prema bodovnim listama i prioritetima.

Tvrdi da bi se takvim načinom mogla stvoriti pomutnja i srušiti svi kriteriji. Branitelji se mogu upisati u stambenu zadrugu u Ulici Slavenskoga 7 svaki radni dan od 9 do 12 sati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije