Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hipodrom

Baš poput studenata učili iz skripte i polagali ispit za vozača kočije

Kočija
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL
1/4
Autor
Sandra Golemac
07.07.2014.
u 10:00

Zoran Sabolić i Zlatko Habric žele voziti nove turističke gradske kočije, polagali su anatomiju konja, propise vožnje i povijest grada

Na Hipodromu se u subotu održao stručni ispit za vozača kočije, u sklopu pilot projekta Grada Zagreba koji organizira novu turističku ponudu. Ispit su polagala dva kandidata, a Gradski ured za promet objavit će rezultate za nekoliko dana, nakon čega će raspisati i javni natječaj. Kako doznajemo, izdat će ukupno četiri dozvole za prijevoz kočijom.

Jedan od njih bio je 38-godišnji Zoran Sabolić. Njegov se djed bavio uzgojem konja iz puke potrebe za preživljavanjem. Ali, Zoran ne. Ljubav se rodila od malih nogu, pa od svoje desete godine sanja o vlastitom konju. Svoj je san ostvario s dvadeset i pet. Odlučio se, kaže, za lipicanca zbog njegove svestranosti i ljepote. Uspio je uzdržavati dva - tri konja od jedne plaće koju je zarađivao kao trgovac, a onda se odlučio na veći korak. Kupio je kočiju. Nakon 14 godina iskustva u vožnji, polagao je ispit.

– Učio sam kao pravi student iz skripte nekoliko dana prije. Imali smo pismeni ispit s pitanjima od anatomije konja, poznavanja propisa vožnje do povijesti grada, a nakon toga i terenski ispit vožnje – prepričao je Sabolić.

Ispit je polagao i sin pokojnoga Josipa Habrica, nekad najpoznatijega kočijaša metropole.

- Kriteriji su veliki. Bavim se ovime više od 20 godina i znam mnogo iz iskustva, ali morao sam utvrditi teoriju učeći iz literature. Bilo je zanimljivo - kazao je 57-godišnji Zlatko Habric.

>> Kočije stare 300 godina vozit će turiste centrom Zagreba

Ključne riječi

Komentara 3

MR
mrnmarina
13:36 07.07.2014.

Što se dogodilo sa lipicanerima Slavonijom i Toplicom, koje je "Bandić kupio" da voze kočiju po gradu? Da li su još uopće živi, bili su jadni i bolesni, na onom jadnom ZG Hipodromu, kojemu je vlasnik ZG Holding.

Avatar Hazl113
Hazl113
18:25 07.07.2014.

Pitam se pitam tko će sakupljati balegu. Jučer, u nedjelju 06.07. slična kočija je bila u Maksimiru uredno ostavila svoj trag na 4-5 mjesta. Pa se pitam da li će ljudi trebati uskoro gledati stalno u pod kako bi izbjegli te hrpe, a djecu nosili u krilu kako ne bi nagazi te nakupine. Gore u sjevernom djelu Maksimirske šume često se susreću jahači sa konjima, koji ostavljaju svoj potpis pa se pitam kamo to sve vodi.

LU
lutomirski
18:52 07.07.2014.

ja se samo pitam dali oni imaju maturu i visu skolu na universitetu, 3-4 strana jezika, dali imaju uporabnu dozvolu i garagu za konje, i dali imaju fiskalnu kasu sto je najvaznije....???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije