Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
privatizacija

Bandićeva pročelnica protiv prodaje Gradskih ljekarni

Gradske ljekarne
Foto: Pixsell
08.02.2014.
u 20:00

Šef Skupštine Darinko Kosor poručuje da će se prikloniti mišljenju Ureda za zdravstvo: Ako misli da Ljekarne ne treba sada prodati, onda ne treba, a ako dade pozitivno mišljenje zalagat ću se za to da Grad zadrži 25 posto plus jednu kontrolnu dionicu, a radnici 25 posto.

Privatizacija Gradskih ljekarni, za što je već proveden javni poziv, mogla bi propasti zbog protivljenja Ureda za zdravstvo na čelu s uglednom liječnicom Mirnom Šitum. U utorak je na Nadzornom odboru Zagrebačkog holdinga iz poslovnog plana te tvrtke izuzet prihod od 136 milijuna kuna koliko je predviđeno da bi Holding mogao dobiti od prodaje 50 posto udjela.

Kako neslužbeno doznajemo, u Holding je stiglo mišljenje Ureda za zdravstvo koje ne podržava prodaju Ljekarni u ovome trenutku. Ured na čelu s M. Šitum drži da su Ljekarne prevrijedne te da se s njihovom prodajom ne treba žuriti u ovoj godini s obzirom na to da se njihova vrijednost i poslovanje može unaprijediti te udio prodati po znatno većoj cijeni.

Žele profit

Od ljudi bliskih upravi Holdinga i gradonačelniku Milanu Bandiću doznajemo da je stav Ureda razljutio šefa uprave Holdinga Slobodana Ljubičića koji se zbog toga sukobio sa šefom Bandićem. No, navodno ni Bandić još nije odlučio hoće li poslušati Ljubičića ili M. Šitum. Ljubičić poručuje da udio u Ljekarnama treba prodati jer očekuje da će im vrijednost pasti.

Ljekarne prevrijedne te da se s njihovom prodajom ne treba žuriti u ovoj godini s obzirom na to da se njihova vrijednost i poslovanje može unaprijediti

Gradski ured za zdravstvo

Tko je protiv prodaje i želje da Ljekarne ostanu kakve jesu ide na ruku privatnim ljekarnama. Ljekarne moraju dobiti ulagača koji će ih učiniti konkurentnima, a Holding se treba baviti komunalnim poslovima – kaže Ljubičić. Na Bandićevu odluku vjerojatno će utjecati i stav njegovih neformalnih koalicijskih partnera HSLS-a, HSS-a i Vladimira Ferdeljija o čijim mu rukama ovisi većina potrebna za prodaju. A prema riječima predsjednika Skupštine, HSLS-ovca Darinka Kosora oni će se voditi mišljenjem resornog Ureda.

– Poslao sam zahtjev Uredu za zdravstvo i očekujem da se izjasni. Poštujem njegovo mišljenje. Neka struka kaže što treba. Ako misli da Ljekarne ne treba sada prodati, onda ne treba, a ako dade pozitivno mišljenje zalagat ću se za to da Grad zadrži 25 posto plus jednu kontrolnu dionicu, a radnici 25 posto. Baš sam dobio zahtjev djelatnika Ljekarni da ih primim, što ću i učiniti idući tjedan – kazao nam je jučer Darinko Kosor.

U međuvremenu se promijenio i predsjednik Upravnog vijeća Ljekarni te je na mjesto Tomislava Bilića došao liječnik Gzim Redžepi, zamjenik M. Šitum. Službeno će biti imenovan idući tjedan te namjerava odmah sazvati sjednicu Vijeća na temu privatizacije.

Dok ne bude imenovan o privatizaciji nije želio govoriti, a slaže se sa službenim mišljenjem svog Ureda.

Poslovanje u minusu

Poziv za kupnju udjela bio je potkraj prošle godine, a interes su iskazali Oktal Pharma, Prima pharme, Belupo, Jadran – Galenski laboratorij i Phoenix. Ljekarne imaju 36 poslovnica i 310 zaposlenih. Dobit im je 4,7 milijuna kuna, no 26 ljekarni posluje s gubitkom.

Komentara 1

ĆA
ćaćaća
22:46 08.02.2014.

bandić uvijek ima zgodne pročelnice:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije