Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svaka kuna se računa

Bandić steže remen šefovima

Foto: Igor Kralj/Pixsell
23.01.2018.
u 12:15

“Upute o ponašanju” na ruke dobilo je svih 25 pročelnika gradskih ureda, kojima će, potvrdi li to Skupština 30. siječnja, plaće biti 10% manje

Manje službenih putovanja, stručnih usavršavanja, korištenja službenih automobila, trošenja na reprezentaciju, pa čak i na uredski materijal – da i najmanja rupa može potopiti najveći brod čuo je, izgleda, gradonačelnik Milan Bandić pa odlučio u svoje redove uvesti mjere štednje.

Pročelnici ne znače puno

“Upute o ponašanju” na ruke dobilo je svih 25 pročelnika gradskih ureda, koji će, kako stoji u obrazloženju odluke, također u svrhu “smanjenja rashoda gradskog proračuna te provođenja dodatnih mjera racionalizacije poslovanja”, potvrdi li to Skupština 30. siječnja, imati deset posto niže plaće. Smanjuje im se koeficijent pa će, umjesto 26.547 kuna bruto, na njihove račune svakog mjeseca sjedati 23.960. “Racionaliziraju” se i primanja savjetnika, i to objema kategorijama, odnosno “višim posebnim” te samo “višim”. I oni će dobivati u prosjeku 2500 kuna manje, odnosno posebni viši zarađivat će nešto manje od 21 tisuću bruto, dok će “samo” viši imati 19.407 kuna. Podsjetimo, smanjenje plaća najavio je gradonačelnik još prije mjesec dana kad je rekao da stezanje remena očekuje i menadžment trgovačkih društava u vlasništvu Grada, a osim pročelnika i savjetnika, svoj obol u pametnijem trošenju proračuna dat će i zamjenici pročelnika te pomoćnici u gradskim upravnim tijelima, kao i rukovoditelji ustanova čiji se osobni dohodak isplaćuje iz proračunskih sredstava. Na pročelnicima i savjetnicima neće se uštedjeti mnogo jer njihove po dvije i pol tisuće kuna, odnosno ukupno oko 2,2 milijuna kuna godišnje čini tek 0,00031 posto proračuna teškog 7,5 milijardi.

Malo se treba smiriti

– Krajnji je cilj ušteda od pet posto – još ranije objasnio je Bandić koji je zaposlenicima Grada sad posebno spočitnuo previše službenih putovanja i naredio da se od njih što je moguće više suzdrže. Također, svim je djelatnicima stigla obavijest da, osim odobrenja šefa, odnosno gradonačelnika, za odlazak na put moraju imati i ono Gradskog ureda za financije.

– S obzirom na značajne rashode za službena putovanja u 2017., nalaže se preispitivanje njihove nužnosti i svrhovitosti, kao i preispitivanje broja službenika koji se na njih delegiraju. Nalaže se i preispitivanje nužnosti korištenja službenih automobila kao i privatnih automobila u službene svrhe – gdje se najviše troši detektirali su u gradskoj upravi pa sami sebi i naredili u kojem se segmentu moraju “malo smiriti”. A u svrhu racionalizacije poslovanja, kako su objasnili u dopisu upućenom u sve gradske urede, do daljnjeg neće biti ni novih zapošljavanja.

– Rashodi za zaposlene planirani su sukladno postojećem broju zaposlenih te se sukladno tome ograničava zapošljavanje novih namještenika u gradskim uredima, zavodima i službama do razine prirodnog odljeva službenika – objašnjava se u dopisu, gdje stoji kako se to odnosi i na nova radna mjesta u vrtićima, školama, kulturi, zdravstvu, sportu... 

Pogledajte i galeriju novih kontejnera u Zagrebu:

1/13

Deset posto manje rukovodećim pozicijama, a pet posto manje radnicima – kako će “skidati” u Holdingu, objasnio je Bandić nakon što su ga naljutili sindikalisti koji su skupili punomoći i odlučili ga tužiti jer nije isplatio božićnice koje holdingovcima pripadaju po kolektivnom ugovoru. Cijeli iznos blagdanske naknade ipak će dati, odlučio je gradonačelnik, a hoće li smanjiti plaće, čime su se trebali pokriti troškovi tužbe, još se ne zna. Prosječna plaća u Holdingu je 6600 kuna neto, u Gradu 7600.

Komentara 13

DU
Deleted user
12:46 23.01.2018.

Prodavac magle, lazov i kriminalac, dokaz da nam hercegovacka rodjacko-mafijaska klika moze nanijeti sto puta vise stete od jugo-srpskog zlocinackog pothvata.

ST
stefj
12:24 23.01.2018.

Dijelio je šakom i kapom, sad nema više. Lako je malo smanjiti plaće uhljebničkoj vrhuški, ali to je toliko zanemarivo za proračun. Previše ljudi s previsokim plaćama, a neki od njih ionako samo formalno rade. Vode se kao zaposlenici, a u Holding u životu zakoračili nisu...

Avatar AlPoS
AlPoS
13:59 23.01.2018.

Da nam je netko pričao da će ga poraziti u nekoliko dana par sindikata koje on ne kontrolira nitko nebi vjerovao. Bravo za tih par sindikata pokazali su put svima ostalima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije