Trodnevna smotra meda i pčelinjih proizvoda okupila je u Topuskom oko
40 izlagača. Tradicionalnim priznanjima Zlatna pčela okitili su se
Darko Ozimec za cvjetni, Božo Đurđević za bagremov, Ivica Škovrlj za
kestenov med i Viktor Kastmiler za amorfu i metvicu, a s najviše bodova
šampionom ovogodišnje Zlatne pčele proglašen je Viktor Kastmiler.
Prvi počeli s ekomedom
Od 15 uzoraka kestenova meda najboljim je proglašen med Matije Lenca.
Ovogodišnjoj smotri nazočili su Krešo Kuterovac, državni tajnik u
Ministarstvu poljoprivrede, saborska zastupnica Marijana Petir i Martin
Kranjec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza. – Naša županija je
prva u Hrvatskoj počela proizvoditi eko-med, a i prvi u Hrvatskoj
dajemo poticaj za eko-pčelare i nije tajna da upravo naši pčelari
osvajaju brojna priznanja na nacionalnoj razini kada je riječ o
kvaliteti meda, posebno kestenovog – rekla je M. Petir. Tri dana svi
slobodni prostori hotela Toplica bili su ispunjeni štandovima s medenim
proizvodima. Već po tradiciji, ocjenjivali su se kolači od pčelinjih
proizvoda.
Grah s cvjetnim prahom
U kategoriji kremastih kolača najbolja je bila torta Bingo košnice,
Petrinjke Zdenke Barač. Posebno iznenađenje pripremili su djelatnici
hotela ponudivši na degustaciju grah s cvjetnim prahom i palačinke s
različitim vrstama meda. Bal pčelara garnirali su mladi članovi topuske
Dvorske lepeze, a sve je zaključeno svečanom večerom nazvanom “Med i
mlijeko”.
DANI MEDA U TOPUSKOM