Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

Vlada plete mrižu svoju

29.03.2007.
u 15:29

SUBOTA 17.3.
Matvejević kao svjetska sila
Svoje epistole Juri Biliću i Milki Planinc obogatio je Predrag Matvejević pismom ruskom predsjedniku Putinu. Optužuje ga zbog ubojstva petnaest novinara, autoritarnosti, politike velike sile, zbog sveopće pljačke u privatizaciji, siromaštva, tehnološke zaostalosti, skraćenja ljudskog vijeka, okrutnosti prema Čečeniji, odricanja suverenosti susjednim zemljama i drugih zala... Podsjeća, u sličnom je obliku pisao i Gorbačovu, jer je i onda bio kao što je i sad zabrinut što Rusija nije onakva kakvom je on želi. A, molim lijepo, on nije bilo tko, te priopćava kako je član uprave Svjetskog političkog foruma, kako je “na ti” s najvišim vrijednostima svijeta, pa, dakle, i s bogatim ruskim kulturnim naslijeđem. Ukratko: intelektualna bit planeta ili, titularno rečeno – samoproglašeni doktor moralne savjesti čovječanstva. Što u ovoj komičnoj planetarnoj narcisoidnosti krije zamjenica “mi” što je Matvejević upotrebljava? Tko su ti “mi” uime kojih piše i koji Rusiju odvraćaju od namjere da bude “velika sila”? Tko drugi nego oni kojima bi takva Rusija smetala, a čijim “mi” je Matvejević zamijenio “mi” iz vremena kad je obijao pragove jugokomunističkih komiteta, uvijek nastojeći biti u milosti – velike sile.

NEDJELJA 18.3.
Što nam se sprema u ZERP-u
Odbivši prijedloge oporbe, HDZ je u Saboru na izmaku prošle godine odlučio da će se Zaštićeni ribolovno-ekološki pojas (ZERP) i za zemlje članice EU aktivirati najkasnije do 1. siječnja 2008. A kako će se aktivirati? Zdrav razum i patriotski osjećaj kaže da bi Hrvatska na dio mora izvan svojih teritorijalnih voda, po slovu međunarodnih zakona, proširila svoju suverenost i određivala uvjete lova i zaštite. To bi uvelike obogatilo hrvatsku ribarsku privredu i, prema pravilima koja Hrvatska odredi, ograničilo ili isključilo ribolov stranaca u tim vodama. Ali kao što su bivša i sadašnja vlast krčmile nacionalna bogatstva u drugim područjima (banke, velike državne tvrtke, nekretnine...), isto nam se sprema sa ZERP-om. To u jednom intervjuu potvrđuje državni tajnik u MVP-u Hido Biščević: “S partnerima i susjedima nastojimo naći modalitet optimalne primjene ZERP-a u Jadranu na načelu nediskriminacije i s temeljnim ciljem zaštite Jadrana. Nediskriminacija znači da će u hrvatskom dijelu Jadrana ista prava i zabrane imati hrvatski ribari kao i ribari zemalja EU.” Da čovjek ne povjeruje! Ali vjerovati se mora: nema sumnje da će osoba koja je bila na čelu “akcijskog plana” u kojem je uhićen general Gotovina biti jednako uspješna u uhićenju ZERP-a!

PONEDJELJAK 19.03.

Sve ostalo je - Slavonski Brod
Dok pobjednici – HSP, HSS i HSLS – u Slavonskom Brodu slave, čelnici stranaka i analitičari odčitavaju znakovitost te pobjede za saborske izbore. Tko je sada dobio vlast u Brodu i tko će je u Hrvatskoj dobiti u studenome – samo je to važno! Ali, niti imaju razloga za slavlje pobjednici brodskih izbora niti HDZ i SDP svoj neuspjeh mogu precrtati velikim očekivanjem na nacionalnoj razini. Jer, pobjedničku koaliciju čeka sumorno stanje toga grada, a za to stanje uvelike je kriva državna politika koja se najviše poistovjećuje s dvije najjače stranke. Možda nijedan drugi kao taj, šesti po veličini grad u Hrvatskoj, koji ima 65.000 stanovnika, među njima i 15.000 ratnih pridošlica na lijevu obalu Save, nisu toliko pogodili stečajevi i promašene privatizacije. U njima je uništeno na desetke poduzeća, više od 10.000 ljudi ostalo je bez posla, a u velikom “Đuri Đakoviću” broj je radnika smanjen za dvije trećine. Stoga su neuspjeh HDZ-a i SDP-a posljedica gnjeva na državu koja pak ima svoje druge mitske, kultne, sudbinske gradove: Mesićev, Račanov, Pusićkin i Sanaderov London, Bruxelles i Haag i Bandićev Zagreb. Slobodnije govoreći,
sve ostalo je u Hrvatskoj – Slavonski Brod!

UTORAK 20.03
Ljevičarski minaret u Splitu
Vic je iz vremena muslimansko-hrvatskog rata u Bosni i Hercegovini. Haso će Husi: – Jes’ vidio koliko nam džamija srušiše Hrvati!? – Neka, neka, srušit ćemo i mi njihovu u Zagrebu! – spremno odgovori Huso. Sad su izbile svađe oko moguće gradnje džamije u Splitu. Isti ljevičari koji se danomice obrušavaju na Crkvu u Hrvatskoj, pa i na gradnju navodno prevelikog broja katoličkih bogomolja u Lijepoj našoj, odjednom postaju nepokolebljivi muslimanski “vjernici”. Te su im svaka sumnja u motive nakane da se gradi muslimanska bogomolja i svaki prosvjed protiv te nakane – znak nesnošljivosti, nedjelo primitivnih bukača, prisiljavanje na pasivnosti većine tolerantnih građana itd. Kad se pak ugrožavaju prava katolika u BiH, ili šute ili ih žigošu. A i inače su im bošnjački političari uvijek nevini. Pa i kad je riječ o najvećem grijehu – podjeli Bosne, koju će uvijek pripisivati Tuđmanu, a odšutjet će očite dokaze iz samog sarajevskog (bošnjačkog) tiska da su se za podjelu BiH najgorljivije i najoficijelnije zauzimali Haris Silajdžić i Alija Izetbegović. Dakako, ti su ljevičari odreda ateisti, ali kad treba jurišati na katolike, i minaret im je ideološki vidikovac, makar bi im ga Huso iz vica srušio.

SRIJEDA 21.3
Političari u filmskoj fikciji
Odjekuje u New Yorku prikazan dokumentarac “Korijeni budućnosti – priča o Anti Đapiću”, u izraelskoj produkciji i režiji J. Sedlara i R. Assoulinea. Amerika, Židovi, moć, utjecaj... Ima to razloge za hrvatskog političara, no kakav je razlog za film sam Đapić? Nije umro, nije ubijen, nije serijski ubojica, nije serijski izborni pobjednik, nije ratni heroj ili vojskovođa, nema šesnaestero djece, a karijera mu je daleko od svršetka da bi se od uspomena pravio filmski spomenik. Što je, dakle, razlog za priču dok priča još samu sebe traži ne znajući hoće li se naći? Ovo: kad stvarnost nije zaslužila ući u film, neka film uđe u stvarnost. Tipično hrvatski. Dvije trećine državnika s kojima se Mesić susreo po svijetu ne zna na zemljovidu naći Hrvatsku (neki su je našli tenkom), ali važno je da postoji “The Story of Mesic”. Sanader je zacijelo već toliko dosadio europskim državnicima i diplomatima da ih na mobitelu mora zaskočiti s “broj pokriven” kako bi dobio vezu, a ta “The Story of Sanader” jednako je ponižavanje pred njima kao i “The Story of Anto Djapic” pred Židovima. Zaključno rečeno: hrvatski političari žive u svojim filmovima u kojima se fikcijom uspješno ograđuju i štite od hrvatske stvarnosti točno onoliko koliko je ta stvarnost neuspješna.

ČETVRTAK 22.3.
Otmi im kruh svagdašnji!
Neka mi samo netko kaže da je Crkva kroz povijest održala hrvatski narod! Što milom, što silom, narod je održao Crkvu. I zbog toga bi mu trebala biti zahvalna. Ali ona se i danas prema vjernicima odnosi kao moć koja upotrebljava Krista kako bi im strahom od kazne zabranila pitanje – pruža li ona kristovski primjer? Bez toga primjera ona nije vjera, nego bahatost. Sve što Crkva danas ima njezino je po vlasničkom pravu, ali ništa nije njezino po kršćanskom moralu. Pogazivši upravo taj moral, a koristeći se administrativnim pravom, Đakovačko-srijemska biskupija otkazala je seljacima u selu Kuševcu kraj Đakova zakup 280 hektara zemlje i dala je u zakup nekoj zadruzi samo zato što joj je od te zadruge zakupninu uzimati lakše i sigurnije nego od jednog po jednog seljaka. “Kruh naš svagdašnji daj nam danas” preinačila je u “Otmi im kruh svagdašnji”! Protiv toga crkvenog “grijeha struktura” prosvjedovali su seljaci ispred crkve, no tamo nije bilo kardinala Bozanića da im objasni kako je njegovo svojedobno žigosanje političkog “grijeha struktura” bilo slično prenošenje “zakupa”, to jest opredjeljenje za lijevo-liberalnu “zadrugu” koja je naslijedila progonitelje kardinala Stepinca!

PETAK 23.3.
Preobraćenik pod stare dane
Promovirana knjiga “Moj obračun s KGB-om (KomunizmomGlobalizmomBezboštvom)” dr. Zdravka Tomca. Tomac više nije komunist, nego demokrat, nije agnostik, nego vjernik, nije internacionalist, nego Hrvat... Uzmemo li ga kao cjelinu, vidimo: jedne njegove vojske zaratile su se protiv drugih, a kako su u boj uplele i sve sudbonosne vojske suvremenog svijeta i povijesti, rat je strašan!
Preobraćenik Tomac iz prošlosti je zadržao nesavladivu potrebu da ostane kriterij, sad kao demokrat, domoljub i vjernik. U politici je potisnut na marginu, gdje su Bog i domovina najbolja utjeha. Što se pak domoljubne političke scene tiče, obično je ovako: bivši ljevičari postaju veliki Hrvati tek kad izgube političku moć. Jedan vic iz socijalizma kaže: Zagorac na umoru, na zaprepaštenje okoline, traži da ga upišu u Partiju. Kad su to učinili, upitaše ga zašto je to tako silno želio. “Hoću da umre još jedan njihov, a ne naš!” Tomac čini obratno: pod stare dane smiruje se na njihaljci vjere, domaje i honorara dok mu se u štivima pokreću silne vojske od papira što se biju u jednoj osobnoj drami koja želi biti nacionalna. Puno bolne nacionalne istine u ovoj knjizi tu osobnu nametljivost baš ne iskupljuje, ali je čini podnošljivom. Ako je do preporuke: pročitati!

Želite prijaviti greške?