Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS ODLUKA

Kakva je sudbina petokrake i U

28.02.2018.
u 07:00

Zaključci Vijeća za suočavanje s prošlošću o petokraci te pozdravu i natpisu “za dom spremni” u grbu HOS-a još nisu usuglašeni

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kojim predsjeda predsjednik HAZU, akademik Zvonko Kusić danas bi trebalo objaviti zaključke o nedemokratskim režimima, fašizmu, odnosno ustaškom pokretu te komunističkom režimu i taj opsežni dokument Vladi treba poslužiti kao smjernica i preporuka za izradu zakonskih propisa.

Dakle, danas bismo trebali doznati i ono što najviše zanima javnost, a to je stav kolokvijalno nazvanog Vijeća za suočavanje s prošlošću o (ne)dopustivosti korištenja ustaškog pozdrava “za dom spremni”, natpisa “za dom spremni” u grbu HOS-a i petokrake te je li o te tri stvari postignut konsenzus.

Pouzdano doznajemo da nije točno ono što su mediji objavili, da se do jučer Vijeće usuglasilo o tome da će pozdrav “za dom spremni” biti zabranjen svugdje osim u grbu HOS-a te petokraka dopuštena pa je moguće i da zbog nepostojanja dogovora članova Vijeća danas ne budu konsenzualno doneseni stavovi o te tri sporne stvari. Akademik Kusić, dosljedan od početka u tome da ne iznosi stavove Vijeća prije postignutog suglasja i službene objave, samo nam je znakovito kazao:

– Ne komentiram glasine, a to da su stavovi Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima usuglašeni i zaključeni oko te tri stvari, što je plasirano u medijima, jesu glasine. Mogu jedino reći da ćemo sa stavom Vijeća izaći danas – kazao je jučer Kusić i opravdano odbio išta dalje komentirati o radu i stavovima Vijeća. Iako je dogovor oko 90% dokumenta postignut, najviše se pisalo o petokraci, pozdravu i natpisu u grbu HOS-a “za dom spremni”, no svi dosad javno izneseni anonimni stavovi da će odluka biti ovakva ili onakva, pouzdano doznajemo od drugih članova Vijeća, bili su pojedinačna mišljenja nekih članova koje su navodili u skladu sa svojim željama i stavovima da zaključci trebaju biti ovakvi ili onakvi.

Sigurno je jedino da u Vijeću postoji skupina članova koja se protivi izjednačavanju simbola komunističkog i ustaškog režima i zabrani petokrake i ona druga koja drži da sve simbole nedemokratskih režima u skladu s odlukama Ustavnog i Europskog suda za ljudska prava treba kontekstualizirati pa u različitom kontekstu isti simbol može biti (ne)dopustiv, poput pozdrava “za dom spremni” u grbu HOS-a.

Komentara 117

Avatar southman
southman
07:59 28.02.2018.

Glavno da je jedna naša " ugledna " tiskovina već objavila da se svastika ukida a petokraka ostaje !

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
08:34 28.02.2018.

Nadam se da četničko koljački loby & mediji koji djeluju u HR neće uspjeti u svom naumu !

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
09:21 28.02.2018.

Biti će pravi užitak živjeti u zemlji u kojoj će se dogoditi slijedeće: za tri godine biti će 30-godišnja obljetnica bitke za Vukovar. U duhu Kolinda-Vučić pomirenja, u Vukovaru će se okupiti ratni veterani s obje strane, s jedne MUP, ZNG, HOS, s druge JNA, četnici, šešeljevci, arkanovci, TO SAO krajine...svaki sa svojim obilježjima, šahovnicama, ZDS, kokardama, petokrakama....onda će doći milicija, oduzeti sve zastave HOS-a, i privesti veterane HOS-a zbog isticanja neprimjerenih totalitarnih simbola, ostale neće dirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije