Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
John Barnett

Zviždač pronađen mrtav: Otkrivao je probleme u proizvodnji Boeinga, čekalo ga ispitivanje

FILE PHOTO: Grounded Boeing 737 MAX aircraft are seen parked at Boeing Field in Seattle
Foto: LINDSEY WASSON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.03.2024.
u 08:43

Barnett je nakon umirovljenja pokrenuo dugotrajni pravni postupak protiv tvrtke. Optužio ju Boeing za ocrnjivanje njegovog karaktera i kočenje njegove karijere zbog problema koje je istaknuo.

John Barnett radio je 32 godine za Boeing sve do umirovljenja 2017. godine. Ovaj bivši zaposlenik Boeinga poznat je po tome što je bio zabrinut oko proizvodnih standarda tvrtke. Barnett je umro 9. ožujka od posljedica 'samoranjavanja' u svom kamionetu na parkingu hotela. Nekoliko dana prije smrti svjedočio je u tužbi protiv tvrtke.

Mrtvozornik Charlestona potvrdio je njegovu smrt za BBC te je dodao kako policija provodi istragu. Barnett je za BBC 2019. godine kazao kako su nezadovoljni radnici namjerno postavljali nekvalitetne dijelove u zrakoplove na proizvodnoj liniji. On je otkrio i da postoje ozbiljni problemi u sustavima za kisik zbog čega jedna od četiri maske za disanje neće raditi u hitnim slučajevima. Tvrtka je zanijekala njegove optužbe da je proces sastavljanja bio požuren zbog čega je sigurnost bila ugrožena. Posljedica je to poticanja izgradnje novih zrakoplova. Kasnije je rekao za BBC da radnici nisu slijedili procedure namijenjene praćenju komponenti kroz tvornicu, čime su neispravne komponente nestale. Rekao je da su u nekim slučajevima dijelovi ispod standarda čak uklonjeni iz kontejnera za otpad i postavljeni na avione koji su se gradili kako bi se spriječila kašnjenja na proizvodnoj liniji.

Barnett je rekao da je upozorio upravitelje na svoju zabrinutost, ali ništa nije poduzeto. Boeing je demantirao njegove tvrdnje. Međutim, revizija američkog regulatora, Federalne uprave za zrakoplovstvo (FAA), iz 2017. potvrdila je neke od zabrinutosti g. Barnetta. Oni su utvrdili kako nije poznata lokacija za najmanje 53 nesukladna dijela u tvornici te da se smatraju izgubljenima. Boeingu je naređeno da poduzme korektivne mjere.

VEZANI ČLANCI

Što se tiče boca s kisikom, tvrtka je rekla da je 2017. 'identificirala neke boce s kisikom primljene od dobavljača koje se nisu ispravno postavljale'. No zanijekali su da su te neispravne boce ugrađivane u zrakoplov.

Barnett je nakon umirovljenja pokrenuo dugotrajni pravni postupak protiv tvrtke. Optužio ju Boeing za ocrnjivanje njegovog karaktera i kočenje njegove karijere zbog problema koje je istaknuo. Optužbe je Boeing odbacio. U vrijeme svoje smrti Barnett je bio u Charlestonu na pravnim razgovorima povezanim s tim slučajem. Prošlog je tjedna dao službenu izjavu u kojoj su ga ispitivali Boeingovi odvjetnici, prije nego što ga je unakrsno ispitao vlastiti odvjetnik.

U subotu je trebao biti podvrgnut dodatnom ispitivanju. Kad se nije pojavio, raspitivali su se u njegovom hotelu. Nakon toga je pronađen mrtav u svom kamionetu na hotelskom parkiralištu.

Govoreći za BBC, njegov odvjetnik opisao je njegovu smrt kao 'tragičnu'. Boeing je u priopćenju naveo: 'Ožalošćeni smo zbog smrti gospodina Barnetta i naše su misli s njegovom obitelji i prijateljima'.

FOTOGALERIJA Pogled iz zraka na poplavljeno područje gdje je voda na cestu izbacila brod

FILE PHOTO: Grounded Boeing 737 MAX aircraft are seen parked at Boeing Field in Seattle
1/10
Ključne riječi

Komentara 4

SE
Serengeti
10:27 12.03.2024.

Ameri to rade suptilno. Samoranjavanje umjesto brutlanih metoda torvanja ili pada kroz prozor.

AS
A Sinisa
10:10 12.03.2024.

I posle kažu da su rusi i ameri isti. Nisu isti. Kod rusa ovakvi lete sa 20+ sprata, bez padobrana, a kod amera se samoranjavaju. Tako da postoje očigledne razlike.

TR
trpimir2022
12:59 12.03.2024.

Dobro je dok korupcija ruši samo boeinge, što će biti kad na red dođu nuklearke ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije