Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

VIDEO Boeing se zapalio usred leta, morali prisilno sletjeti u Miami

Avion u plamenu
Screenshot/Twitter
20.01.2024.
u 09:31

Boeing je rekao da podržava Atlasovu i NTSB-ovu istragu incidenta. Atlas Airov Boeing 747-8 star je osam godina, a pokreću ga četiri motora General Electrica (GE.N).

Teretni zrakoplov Atlas Air Boeing 747-8 (BA.N) kasno u četvrtak hitno je morao sletjeti u Miamiju nakon što je, neposredno nakon polijetanja, došlo do požara na motoru. Zrakoplov s pet članova posade sigurno se vratio, a nema izvještaja o ozljedama.

Federalna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) i Nacionalna uprava za sigurnost prometa na cestama istražuju incident. FAA je priopćila da je pregled nakon leta pokazao rupu veličine loptice iznad motora, dok je NTSB izjavila da "istražuje i prikuplja informacije kako bi procijenila i odredila opseg istrage."

Atlas Air letio je prema San Juanu u Portoriku iz Međunarodne zračne luke u Miamiju kasno u četvrtak. Pilot je izvršio hitan poziv kako bi prijavio požar na motoru i zatražio povratak na aerodrom, prema snimkama razgovora između kontrole zračnog prometa i zrakoplova dostupnih na liveatc.net. "Imamo požar na motoru", rekao je jedan od posade zrakoplova, dodavši da se požar dogodio "tijekom uspinjanja" iz zračne luke.

Neovjerena snimka na društvenim mrežama platforme X pokazala je plamenove koji izlaze iz lijevog krila zrakoplova dok leti. "Posada je slijedila sve standardne postupke i sigurno se vratila u (Miami International)", priopćila je zračna teretna tvrtka, dodavši da će provesti inspekciju kako bi utvrdila uzrok, piše Reuters.

VEZANI ČLANCI:

Američki stručnjak za zračnu sigurnost John Cox rekao je da problemi s jednim motorom općenito nisu značajan događaj, ali je incident zvučao puno ozbiljnije zbog rupe i istrage NTSB-a. - U unutrašnjosti tog motora postoji mnogo rotirajućih dijelova, uključujući lopatice. Motor je dizajniran da pokuša obuzdati odvajanje lopatica i oni provode testiranje i certificiranje za to. Ali događa se da dođe do neočekivanog kvara, a to je tada potrebno istražiti - rekao je Cox.

Boeing je rekao da podržava Atlasovu i NTSB-ovu istragu incidenta. Atlas Airov Boeing 747-8 star je osam godina, a pokreću ga četiri motora General Electrica (GE.N). GE Aerospace pruža tehničku pomoć FAA i NTSB.

Podsjetimo, ovaj kvar motora stiže nakon dvije nesreće putničkih zrakoplova ove godine. Putnički zrakoplov Airbus (AIR.PA) A350, koji je operirao Japan Airlines, sudario se sa zrakoplovom obalne straže u Tokiju, pri čemu je poginulo pet članova posade 2. siječnja. Nekoliko dana kasnije Boeing 737 MAX 9 zrakoplov hitno je sletio nakon pucanja panela u kabini, što je natjeralo FAA da privremeno obustavi letove 171 zrakoplova radi sigurnosnih provjera.

VIDEO Zapalio se putnički avion u Japanu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije