Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum

Zürich odlučuje hoće li ostati svjetska prijestolnica eutanazije

klinika Dignitas
Reuters
13.05.2011.
u 18:54

Građani se izjašnjavaju o dva pitanja: treba li eutanaziju sasvim zabraniti te treba li je zabraniti samo za neizlječive pacijente izvan Züricha

Na referendumu koji će se održati u nedjelju građani Züricha glasovat će o tome hoće li njihov kanton i dalje ostati svjetska prijestolnica za eutanaziju. Eutanazija je u Švicarskoj legalna već desetljećima, pri čemu je Zürich ključno mjesto kao centar organizacije Dignitas, koja pruža potporu svima teško oboljelima iz Švicarske i inozemstva, a organizacija Exit strogo se ograničava samo na pomoć Švicarcima.

Na referendumu će građani odgovarati na dva pitanja: jesu li za potpunu zabranu eutanazije skupa s organizacijama koje se njome bave, odnosno jesu li za ograničavanje pružanja pomoći pri eutanaziji samo na građane kantona Zürich. Inicijativu je pokrenula Švicarska demokratska unija, a poduprla ju je Evangelička narodna partija. Obje su evangeličke stranke s ukupno samo tri zastupnika u donjem i bez zastupnika u gornjem domu federalnog parlamenta.

Na organiziranje referenduma odlučile su se nakon što je kantonalni parlament sa 133 prema 22 glasa već odbio potpunu zabranu eutanazije te nakon što je zabranu “samoubilačkog turizma” stranaca koji su dolazili samo zbog eutanazije, odbacio sa 126 prema 29 glasova. Za potonji prijedlog bili su i neki socijalisti te demokršćani. Sudeći prema anketama iz 2009. i 2011., na kojima se 66% Švicaraca izjasnilo da podupire pomoć u smrti za teško oboljele, potpuna zabrana eutanazije neće proći.

No, ishod izjašnjavanja o zabrani eutanazije za strance posve je neizvjestan jer ankete redovito pokazuju da je između 45 i 47% za, odnosno protiv toga. Dignitas godišnje organizira oko 100 eutanazija, od kojih malo više od pola za Nijemce, i to za 4000 eura, a Exit je prošle godine u smrt ispratio 250 teško bolesnih Švicaraca.

Komentara 6

Avatar Energyman
Energyman
22:46 13.05.2011.

Eutanazija ukoliko je slobodnom voljom bolesnika i to kad je doista kraj, onda i samo onda je opravdana. U svakom drugom slučaju onaj koji vrši \"eutanaziju\", svojom dušom preuzima svu karmu umrle osobe. To znači ako je umirujući imao rakak pluća, a vi ste izvršili eutanaziju bez njegove volje, tada preuzimate njegovu bolest na sebe koja se upisuje u vašu auru. Karma je proces učenja za dušu, a vi ste joj upravo oduzeli to pravo eutanazijom/ubojstvom bez pristanka.

MM
Mladen Miletić
21:28 13.05.2011.

Protiv dobrovoljne i vlastite odluke o vlastitoj eutanaziji su samo perverzni bolesnici i zadrti glupaci jel im religija to nalaže .. . Ujedno da je to samo u Švicarskoj legalno je dokaz jednoumlja i diktature na cijelom globusu od pojedinacaaca koji vladju svjetom .

AC
acmilano
07:37 14.05.2011.

Nitko,ali bas nitko nema pravo oduzeti nikome,da sam odlucuje o svom zivotu,pogotovo ne o smrti...posebno kod neizljecive bolesti. Svicarci ce opet pokazati svoju naprednu i humanu svijest,i dalje dozvoliti eutanaziju. Nisu oni blesonje kao Hrvati i ne slusaju oni politicare i Crkvu kao stado ovaca,koriste vlastiti mozak...nisu u EU,niti su u NATO paktu.Kod njih postoji nesto,sto se zove DIREKTNA DEMOKRACIJA...sve vazne odluke rjesavaju se referendumom,koji u Hrvatskoj prakticno ne postoji !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije