Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ocjena analitičara

Zoran Milanović 2007. i 2011.? Potpuno različite osobe

kukuriku, čačić, milanović (1)
Boris Ščitar/PIXSELL
28.11.2011.
u 12:00

Prelistavajući novine iz listopada i studenoga 2007. i razgovarajući s političkim analitičarima, pokušali smo detektirati sve greške koje je tada činio, ali i usporediti Milanovića iz 2007. s Milanovićem iz 2011. godine

– Sanader u spotovima poručuje: "Idemo dalje!" To uvijek govori vlast koja nema što bolje poručiti biračima. Tako je i Milošević govorio. Demokratska oporba rekla je Miloševiću: "Gotov je, gotovo je!" Sanaderu, gotovo je! – rekao je Zoran Milanović 5. studenoga 2007. na predizbornom skupu u Zaprešiću. Tu je priliku iskoristio za brutalan obračun s kardinalom Josipom Bozanićem jer je smatrao da se Crkva u predizbornoj kampanji preotvoreno stavila na stranu HDZ-a.

– Biskupi nas ne šmekaju, pa dobro. Trebaju znati da za nas glasuje velik broj kršćana i katolika i šteta je što ih se odriču. Da nisu demokrati, to već dugo znamo, ali nisu ni kršćani jer, ako netko zastupa kršćanske vrijednosti, onda je to SDP – grmio je Milanović pred građanima od kojih očekuje da baš njemu daju svoj glas. Danas, sa četverogodišnjom distancom, opće je mišljenje da je Milanović grubo pogriješio kada je Sanadera usporedio s krvnikom Miloševićem i što je ušao u frontalni obračun s Crkvom.

– Smatram da je nepotrebno ušao u sukob s Crkvom, a što se tiče njegove usporedbe Sanadera s Miloševićem, mislim da je to preradikalna izjava. Gotovo ekstremna. Puno je napadao Sanadera i previše je bio fokusiran na njega. Vjerojatno je prema njemu osjećao strahopoštovanje – tvrdi politički analitičar Žarko Puhovski. Kaže da je poraz SDP-a na prošlim izborima kombinacija krive stranačke strategije (premijerski kandidat Ljubo Jurčić) i političkog neiskustva Zorana Milanovića.

Je li unatoč tome Milanović još 2007. godine mogao postati hrvatski premijer, pitanje je na koje, naravno, nitko sa sigurnošću nikad neće moći odgovoriti. Ako pretpostavimo da je odgovor potvrdan, onda je nužno analizirati Milanovićeve poruke, ali i stil kojim je vodio kampanju u jesen 2007. godine.

Prelistavajući novine iz listopada i studenoga 2007. i razgovarajući s političkim analitičarima, pokušali smo detektirati sve greške koje je tada činio, ali i usporediti Milanovića iz 2007. s Milanovićem iz 2011. godine. Opći je stav da je (budući premijer?) politički puno sazrio u posljednje četiri godine, a neki kažu da imaju osjećaj kao da uspoređuju dvije potpuno različite osobe.

– Milanović je u međuvremenu politički sazrio, a to podrazumijeva jako puno kompromisa, pa i u samoj retorici. Nema potrebu za provociranjem, a kampanju mu odrađuju i drugi – DORH i mediji. Puno je staloženiji i odmjereniji – kazala je analitičarka i kolumnistica Mirjana Kasapović uspoređujući Milanovićeve govore i stil iz 2007. i iz ovogodišnje kampanje. Dok se u prošloj kampanji gotovo opsesivno bavio Ivom Sanaderom, provocirajući ga i napadajući bilo kad i bilo gdje: "Sanader je u Vukovar išao Vladinim avionom, a dan kasnije morao je ići po porciju pleha u Bavarsku na kongres CSU i na nove instrukcije mentora guvernera Rohatinskog", a premijerku Jadranku Kosor sada u potpunosti ignorira. – Baš me briga što ona govori – smireno je rekao Milanović početkom listopada zamoljen da odgovori na žestoke napade premijerke i predsjednice HDZ-a da je on obična lijenčina. Ignoriranjem Jadranke Kosor Milanović radi upravo ono što je njemu činio Sanader – kao da joj poručuje: "Nisi moja liga".

– Ponaša se kao pobjednik, uopće ne kritizira Vladu i ne polemizira s Jadrankom Kosor. Čini se da je naučio nešto iz poraza 2007., što je dobra strategija jer sada je premijerka u podređenoj poziciji i radikalizacijom pokušava isprovocirati Milanovića i nadoknaditi razliku – objašnjava Puhovski. Kaže da je Milanović 2007. pogriješio jer nije napadao HDZ zbog korupcije nego je ratovao protiv dijaspore i Crkve. Na dušu mu stavlja i presporu reakciju na najavu Milanke Opačić da će SDP izbaciti vjeronauk iz škola.

Komentara 186

LI
liburnik
00:03 29.11.2011.

A va dvorane na Kozale si pozabila odbit oni ki su dopeljani z kurjeramin ki zna od kuda. 200 kun i panin nekomu je puno va ovoj mizerije ku ste načinili.

BA
bakac
12:04 28.11.2011.

Činenica je da se on promijenio i kad je već kampanja počela neslužbeno. Je l\' sazrio ili je samo počeo slušati neke pametne glave oko sebe...? Vidjet ćemo.

UT
utatica
21:27 28.11.2011.

Da hje sazrio ne bi koalirao s dva najomraženija političara s Čačićem i Pusičkom, ako nije mogao procjeniti da bi više glasova dobio bez nijh nego s njima onda je totlano nesposoban i nezreo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije