Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Final Countdown

Znaju što napraviti, ali ne znaju kako nakon rezova dobiti izbore

kolaž
Foto: Pixsell
23.10.2015.
u 16:11

Lijeva i desna koalicija i pred stručnjacima bez jasnih planova

        Svi mi znamo što treba napraviti i koje rezove učiniti, ali ne znamo kako nakon toga opet pobijediti na izborima, parafrazirana je izjava Jean-Claudea Junckera o mjerama štednje u Europskoj uniji, a čini se da je se drže i domaći političari. Čak ni pred investicijskom i stručnom javnošću ni lijeva ni desna koalicija ne usude se govoriti javno o rezovima potrošnje u ovo predizborno vrijeme. Panel nazvan ‘Final countdown’, aludirajući na skori krah javnih financija, sveo se na predizborno dokazivanje.

– Ja sam sklon traženju rješenja na rashodovnoj strani, ali onda mi recite koju bolnicu treba zatvoriti te kome oduzeti socijalnu skrb – upitao je ministar financija Boris Lalovac govoreći o potrebi reformi. Kako su za njega javne financije stabilne i održive, a rast prisutan uz priznanje da je javni dug prevelik, drži da se Hrvatska može izvući i bez velikih rezova. No projekcije Europske komisije o rastu BDP-a do 2040., na koje se referirao i guverner HNB-a, pokazuju da u tom scenariju Hrvatska ima prilike za rast od svega 1,2 posto godišnje, čime bi dugoročno zaostala za svim zemljama EU i imala najniži standard i kupovnu moć među 28 članica.

Nakon šest godina krize i iscrpljivanja gospodarstva visokim porezima i na svaki mogući način, zaključio je HDZ-ov Tomislav Ćorić, nije dobro krenuti putem žestokih rezova, nego treba poticati gospodarstvo, a kroz manji PDV vratiti dio od 100 milijardi kuna aktivnosti iz sive zone u regularno gospodarstvo. HDZ, kako je već poznato, obećava smanjiti porezno opterećenje rada, a reforme voditi u smjeru povećanja efikasnosti sustava i pojednostavnjivati procedure u birokraciji, na temelju čega je uvjeren da će se ostvariti rast.

Njihov koalicijski partner Josip Budimir išao bi dalje i ukinuo sve parafiskalne namete preko noći pa njihove korisnike natjerao da dokažu opravdanost nameta te ukinuo brojne troškove države kroz hitrorez i digitalizaciju poslovanja. Ono što se moglo vidjeti u programima dviju koalicija na konferenciji je i potvrđeno – došlo je vrijeme za privatizaciju i profesionalizaciju upravljanja javnim poduzećima jer obje političke grupe to snažno podržavaju.

No uspješno se izbjegla tema konverzije kredita iz švicarskog franka u eure.

– I Croatia Airlines i HŽ Cargo i Hrvatska pošta su se restrukturirali, ali s obzirom na to da država jamči za njihov dug gotovo dvije milijarde kuna, morat će se privatizirati i CA i HŽ Cargo – kazao je ministar Siniša Hajdaš Dončić.     

>> Rastemo, no premalo da 2040. ne budemo među najsiromašnijima

Komentara 6

TT
tTony
17:14 23.10.2015.

ovi sto neznaju trba ih cim prije razrjesit duznosti nema HRVtska vrimema placat skolu nesposomnim ministrima .

CI
CIPS
16:26 23.10.2015.

HDZ čini tim iskusnih stručnjaka koji vrlo dobro znaju što treba da RH vrate na pravi put. SDP partija je prošlost i pitanje je vremena kad će se u potpunosti raspasti.

Avatar Oluja 2015
Oluja 2015
17:06 23.10.2015.

Gotovo je sa njihom kukurikanjem , sdp kokošinjac je pred zatvaranjem , treba se strpiti još dva tjedna i odoše partizani u šumu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije