Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Ja sam ti"

Životne priče pasa u kojima se može pronaći svaki čovjek

Foto: Privatni album
1/2
13.12.2017.
u 23:18

Svi smo mi ispod kože, krzna ili perja isti, svi osjećamo ljubav, sreću, ali i strah i bol, ističe Ivana Crnoja, čelnica osječke udruge Pobjede predstavljajući kalendar za 2018.

Dvanaest je psećih "manekena" iz osječkog skloništa, svaki sa svojom tužnom životnom pričom, osvanulo na humanitarnom kalendaru Udruge Pobjede za 2018. godinu. Istinite su to sudbine s kojima se može identificirati svaki građanin, a baš zato kalendar je nazvan "Ja sam ti".

– Svi smo mi ispod kože, krzna ili perja isti u svojim kapacitetima za ljubav, sreću, ali i strah i bol. Tih dvanaest priča osobne su priče pasa iz našeg azila i sigurni smo da će se svatko prepoznati barem u jednoj – započinje Ivana Crnoja, čelnica Pobjede, koja skrbi o azilu.

Slučaj kujice Biljane, prikazuje ona, slučaj je majke koja je izgubila svoga sina.

– Potresna je i Petina priča, a sudbina je to zlostavljane žene. No, kraj je sretan i poziva sve zlostavljane i potlačene da ustanu, bore se za sebe i prekinu krug nasilja – ističe. Kroz psa Tonija, ovisnog o grickalicama, upozorit će se na probleme ovisnosti općenito, pa tako i one o slatkome te posljedično ukazati i na problem prekomjerne težine.

Kalendar je tiskan u 1600 primjeraka, a lani ih je toliko rasprodano već do badnjaka. Deveti je to, inače, kalendar Pobjede, koja ujedno slavi deseti rođendan. Aktivisti te udruge, njih 70-ak aktivnih, nevjerovatnim se entuzijazmom brine o životinjama u osječkom azilu, ali i uporno pomiče granice u društvu i gradu. Ponajviše zahvaljujući njima, Osijek je postao, uz Zagreb, mjesto s najviše povlastica za pse u Hrvatskoj.

Najljepša im je čestitika, ističu, rekordna brojka od čak 400 udomljenih pasa u 2017., što je stotinu više nego lani. Ispraznili su, tako, više od dva skloništa, kapacitet mu je 180 pasa, i konstantno su puni.

– Odlična je godina iza nas, i za udrugu i za pse u Hrvatskoj, jer je izašao "no kill" zakon, kojim je zabranjeno usmrćivanje pasa u skloništima. Očekivanja su od 2018. još i veća! – ponosna je Crnoja.

I blagdani će se proslaviti u azilu, 26. prosinca je božićni ručak za pse. Dan je to kada se u sklonište sjuri toliko toliko građana da se svaki pas prošeta tri puta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije