Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDINAVIJA

Život u Švedskoj: Ovdje se ne 'broje' krvna zrnca

Marija Ratković Vidaković
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
25.02.2019.
u 14:27

Koautorica filma IKEA for YU govori zašto se s obitelji preselila u Švedsku te koje su prednosti te skandinavske zemlje u odnosu na Hrvatsku

Jučer je u prostorima Kaptol Boutique Cinema otvoren 15. međunarodni filmski festival ZagrebDox. U 8 dana bit će prikazano stotinjak dokumentarnih filmova.

Među njima jedan od filmova jest i IKEA for Yu, film koji se bavi seobom iz Hrvatske u Švedsku i prilagodbom na skandinavski način života. Koautorica filma Marija Ratković Vidaković za Vijesti.hr govori o životu u Švedskoj, u koju se s obitelji preselila prije godinu i pol.

Film je nastajao proteklih šest godina, a priču donosi upravo Ratković Vidaković koju i danas vode jugoslavenski ideali. Film govori o odrastanju, odvajanju od svakodnevice te borbi s vlastitim sustavom vrijednosti.

Na pitanje o razlozima odlaska iz Hrvatske sa suprugom i sinom, Ratković Vidaković odgovara da su dulje vrijeme razmišljali o odlasku, ali ih relativno pristojan život u Hrvatskoj nije do nedavno tjerao izvan zemlje. Tamo je, govori, život puno sređeniji i ne gleda se nečije porijeklo. Glavni razlog odlaska vide u "cjelokupnoj situaciji u društvu".

– Osjećamo se sigurnije i smirenije i znamo da za svaki problem postoji rješenje – govori Ratković Vidaković te dodaje da povjerenje u sustav, za razliku od Hrvatske, postoji. Naglašava da je ondje strancu mnogo lakše asimilirati se nego strancu u Hrvatskoj.

Obrazovni sustav jest bolji od hrvatskog, ali nije idealan. Socijalna država drukčije je koncipirana i shvaćena drukčije nego u Hrvatskoj. 

– Prvu godinu našeg života u Švedskoj suprug, sin i ja živjeli smo od njegove plaće i moje studentske naknade. I to sasvim pristojnim životom gdje nismo brojali svaku krunu, a pritom smo "pokrivali" i zaostatke iz Hrvatske – kaže Ratković Vidaković.

Također naglašava kako je "jugoslavenstvo" kao ideja bila temelj njezine obitelji. Pritom najviše misli na "bratstvo i jedinstvo", gdje nacija ne postoji nego se gleda koliko je čovjek – čovjek. Upravo tu vidi najveću sličnost Švedske i Jugoslavije.

Švedska je cijelo vrijeme gradila svoju politiku na temelju tzv. trećeg puta između kapitalizma i socijalizma i zasad je u tome uspjela – naglašava.

Za kraj je rekla da se ne planiraju vraćati u Hrvatsku u ovom trenutku. Iako nije sve idealno, uspoređujući naš i njihov mentalitet, onaj švedski mnogo im više odgovara.

Otvorenje međunarodnog festivala ZagrebDox

Ključne riječi

Komentara 48

RE
reborn
14:45 25.02.2019.

Summa summarum: iako ih "relativno pristojni život u Hrvatskoj nije tjerao van iz zemlje", oni su se ipak preselili zbog "cjelokupne situacije u društvu", a koja se može svesti na njezinu ideološku zaljubljenost u jugoslavenstvo kojeg prepoznaje u Švedskoj... Draga moja, bilo ti sretno tamo, nadam se da te kroz nekoliko godina iz Švedske neće istjerati pandan velikosrpstva sa muslimanskom realizacijom...

KC
Kcro
15:09 25.02.2019.

Ne vracaj se vise i koga zanimaju ovakvi projugoslavenski tekstovi.

BL
Blatina19
14:56 25.02.2019.

Krrnula kampanja iseljavanja.pogledajte koliko clanaka pk hr medijima ima u kojima se Hrvate prakticki poziva da se isele. VL i imbex prednjace u tome. Kao i uvijek

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije