Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOINA ARKA

Zip je već četiri puta bio udomljen, ali svi su se udomitelji predomislili

Foto: Noina arka
1/7
02.03.2023.
u 07:00

Zip je četiri puta vraćen u skloniše, a udomitelji ga već zaobilaze kad čuju da “ima nekih problema” pa bi trebalo polako s njim, strpljivo. Bilo je upita za njega, ali nakon iskrenog razgovora s volonterima, svi odustaju.

Prošlo je deset godina otkako je Zip pronađen ispred vrata skloništa zagrebačke udruge Noina arka. Bilo je hladno, kiša je lijevala, a u razmočenoj kartonskoj kutiji plakalo je pet malih nedužnih bića. Bili su mokri, pothlađeni, gladni. Od njih petero, samo Zip nije pronašao dom. Odnosno, jedino je Zipu Noina arka i dalje dom.

I nije njemu u tom njegovu domu loše, nemojte misliti da mu bilo što nedostaje. Brinu se o njemu volonteri, šeću ga i maze, igraju se s njim. Ima Zip i svoje dobre vile koje je oduševio, paze one da njihov ljepotan dobije i ono nešto malo više od osnovne brige, za što udruga nikad nema dovoljno novca.

 

Tako Zipa počaste i finim poslasticama, posebnim tretmanom u salonu za uređivanje, da svi vide koliko je lijep i poseban. No, što zapravo muči ovog mješanca u tipu retrivera još nisu uspjeli dokučiti. Jer u skloništu zapravo nemaju nikakvih problema s njim, naučili su ga čak i na neke postupke kojima u početku nije bio oduševljen.

- Zip je svima omiljen, kada nam dođu novi volonteri, svi odmah žele šetati Zipa. Jer on je dobar i s ljudima i sa psima. Nije pas koji će se igrati s drugim psima, ali mu ne smetaju i nije svadljiv - kažu nam u Noinoj arki.

A svi problemi koje Zip ima počeli su još kad je prvi put udomljen, bio je tada slatko, malo čupavo štene. I svi su bili sretni kad je otišao u svoj dom. Nije ta sreća baš dugo potrajala, vraćen je u sklonište nakon godinu dana, a tada je otkriveno i da je obitelj u koju je udomljen imala puno problema. Bilo je i nasilja pa volonteri nisu sigurni što se zapravo Zipu dogodilo.

Nakon toga još je četiri puta odabran za udomljavanje, ali nijedno nije potrajalo.

- Problem nastaje kada dođe u kućne uvjete. Bio je u stanu, u kuću s dvorištem udomljen je dva puta, no ništa nije bilo dugotrajno. Svaki je put vraćen i svi udomitelji rekli su isto; u jednom trenu se igra, a već drugi je tren spreman i ugristi. Traje to vrlo kratko, ali ne znamo zašto i kako uopće dođe do toga. Jer takvih problema u skloništu nismo imali, a nitko od udomitelja nije nam znao reći što se dogodilo prije nego što je Zip promijenio ponašanje - kažu u Noinoj arki.

Prati ta stigma Zipa već godinama, udomitelji ga sad već i zaobilaze kad čuju da “ima nekih problema” pa bi trebalo polako s njim, strpljivo. Imao je i upite za udomljavanje, ali nakon iskrenog razgovora s volonterima svi odustaju.

A ne mire se s tim u Noinoj arki jer svaki pas zaslužuje samo svoj dom, svoje ljude. Koje će gledati pogledom punim ljubavi, baš kao što Zip gleda njih. S kojima će se maziti, baš kao što se Zip mazi s njima. Sigurni su da takav dom postoji i za Zipa jer zaslužio ga je. Barem pod stare dane, kad već nije odrastao u njemu. Ne prihvaćaju da je Zip pas koji nije imao sreće u životu pa je i dalje traže za njega.

Poželite li udomiti Zipa, za sve dodatne informacije javite se 091/42-14-696 ili 091/22- 14-696.

Dan bez kaveza u Noinoj Arci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije