Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUDSKA ŽRTVA

Žena u Kini umrla od kombiniranih sojeva ptičje gripe: Počela kašljati, agonija trajala više od 2 tjedna

Ilustracija
FREEPIK
31.01.2024.
u 08:59

Krajem studenoga 63-godišnja žena iz pokrajine Anhui, koja je imala kronične zdravstvene tegobe, razboljela se te razvila simptome gripe – kašalj, grlobolju i temperaturu. Umrla je nakon 16 dana.

Kina je u srijedu izvijestila o smrti žene koja je podlegla infekciji kombiniranih sojeva ptičje gripe, H3N2 i H10N5, ocijenivši, međutim, da je rizik prijenosa s čovjeka na čovjeka nizak.

Krajem studenoga 63-godišnja žena iz pokrajine Anhui, koja je imala kronične zdravstvene tegobe, razboljela se te razvila simptome gripe – kašalj, grlobolju i temperaturu. Umrla je nakon 16 dana, priopćila je Nacionalna uprava za kontrolu i prevenciju bolesti.

Analiza sekvencije genoma virusa pokazala je da se radi o soju ptičje gipe H10N5 koji nema sposobnost učinkovite zaraze ljude. "Ovaj slučaj je epizoda prijenosa bolesti s jedne vrste na drugu, s ptica na ljude", priopćila je uprava.

Probir bliskih kontakata je bio negativan i nisu otkriveni sumnjivi slučajevi, dodala je uprava i istaknula da je rizik od prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka nizak te da do njega nije došlo.

VEZANI ČLANCI:

Kina je utočište golemom broju uzgojenih i divljih ptica raznih vrsta, čime je stvoren idealan okoliš za ptičje viruse koji se miješaju i mutiraju.

VIDEO Na farmi purana u Hrvatskoj otkrivena ptičja gripa

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ljutapica
ljutapica
09:37 31.01.2024.

Opet ekperimentiraju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije