Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrlo zarazna virusna bolest

Ptičja gripa stigla u Slavoniju: Bolest potvrđena na farmi sa 60.000 purana, slijedi usmrćivanje životinja

Ilustracija
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
25.01.2024.
u 16:45

Neslužbeno doznajemo da se ptičja gripa pojavila na Vindonovoj farmi.

U Brodskom Stupniku na području Brodsko-posavske županije u tovnom objektu s čak 64.000 purana pojavila se ptičja gripa. Iz Ministarstva poljoprivrede izvijestili su kako su jučer primili prve dojave o povećanim uginućima purana na farmi od ovlaštene veterinarske organizacije te sumnje na influencu ptica. Nakon uzorkovanja životinja danas je laboratorijskim izvješćem potvrđena influenca ptica H5N1.

- Objekt je pod službenim nadzorom. Zabranjeno je premještanje životinja s gospodarstva i na gospodarstvo i druge mjere. Sukladno europskoj legislativi, a zbog epidemioloških pokazatelja koji upućuju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica, u narednim danima će se provesti preventivno usmrćivanje prijemljivih životinja (purana) - priopćili su iz resornog ministarstva.

Ilustracija
1/5

Tvrde kako je riječ je o vrlo kontagioznoj virusnoj bolesti peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Može se manifestirati na različite načine, ovisno uglavnom o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja, stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

Znakovi karakteristični za bolest su iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, značajan pad nesivosti i valivosti, loša kvaliteta ljuske jajeta, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, edem glave i vrata, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama i potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu te živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje).

VEZANI ČLANCI:

- U Republici Hrvatskoj je na snazi Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica ("Narodne novine" br. 52/23 i 72/23) kojom se propisuje obvezno držanje peradi u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama te ostale mjere koje za cilj imaju sprječavanje pojave bolesti. Subjekti i druge relevantne fizičke ili pravne osobe dužni su odmah i bez odgađanja prijaviti veterinaru ako postoji sumnja na bolest (klinički znakovi karakteristični za IP), pojava neuobičajenih uginuća te smanjenje proizvodnje (pad unosa hrane i/ili vode; smanjena nesivost) - poručili su iz ministarstva.

Neslužbeno doznajemo da se ptičja gripa pojavila na Vindonovoj farmi. Unatoč jakim biosigurnosnim mjerama koje se poduzimaju, sredinom studenog lanjske godine ptičja se gripa probila na još jednu Vindonovu farmu u Slavonskom Kobašu, nakon čega je eutanazirano više od 19.000 purana.

VIDEO Vindonova farma purana na kojoj je otkrivena ptičja gripa

Komentara 24

LJ
ljeto90
17:24 25.01.2024.

I onda uvoz iz Poljske i Ukrajine kao odojci iz Njemacke

BI
bikica7
17:58 25.01.2024.

Opet atak na Slavoniju, bando prokleta.

DA
darwil
16:54 25.01.2024.

A kad će ADZ gripa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije