Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužio državu

Zemlju unatoč sukobu interesa kupila kći županijskog pročelnika

zemljište
09.05.2011.
u 17:28

Četiri člana povjerenstva za prodaju zemlje i četiri općinska vijećnika sudjelovala su i kao ponuditelji i kao odabiratelji najpovoljnijih ponuda

 Ivan Lešić iz Bošnjaka pravdu će tražiti na sudu nakon što je 30 hektara prvoklasne zemlje, za koju je on na natječaju ponudio 932.000 kuna, unatoč rješenju saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dobila 20-godišnja studentica, kći zamjenika županijskog pročelnika za poljoprivredu i člana Općinskog vijeća Bošnjaci.

Rješenje je nebitno

– Kako zakon nalaže, u ponudi za natječaj naveo sam iznos od 932.000 kuna za 29,5 hektara jer ponuđač može ponuditi najviše dvostruko više od početne cijene koja je bila 466.000 kuna. Mislio sam kako ću, ako je sve pošteno, kupiti tu zemlju jer mi sadašnjih 11 hektara nije dovoljno za sto grla krava i svinja – očajan je Lešić. Nakon što je u lani studenom dobio rješenje da je zemlju dobila kći Darka Juzbašića, općinskog vijećnika i zamjenika pročelnika za poljoprivredu, obratio se saborskom Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

– U rješenju piše da su načelnik Andrija Juzbašić (nije u srodstvu s Darkom), četiri člana povjerenstva za prodaju zemlje u državnom vlasništvu i četiri općinska vijećnika “u sukobu interesa jer su u postupku prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta sudjelovali i kao ponuditelji i kao odabiratelji najpovoljnijih ponuda”. Izgubio sam povjerenje u državu kada sam doznao da je županijsko državno odvjetništvo dalo suglasnost na prodaju zemlje Juzbašiću unatoč saborskom rješenju o očitom sukobu interesa – kaže Ivan Lešić, pokazujući saborsko rješenje i presude u prvostupanjskom postupku.

Repicu posijao u srpnju

Dodaje kako je Juzbašić još u srpnju posijao uljanu repicu, iako je natječaj raspisan u listopadu “kao da je unaprijed znao da će dobiti zemlju”. Darko Juzbašić kaže da je radio u skladu sa zakonom te da je zemlju uknjižio na osnovi suglasnosti ministarstva i Državnog odvjetništva.    

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije