Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera pošteno suđenje

Željko Širić pravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora

željko širić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
19.07.2017.
u 21:52

Širić se teretio da je od Maleša tražio 30.000 eura za pošteno suđenje Hajduku

Željko Širić, moćna figura hrvatskog nogometa, bivši dopredsjednik HNS-a i bivši šef Komisije sudaca, ide u zatvor na četiri godine, a nakon što odsluži kaznu, još osam godina neće moći obnašati nikakvu funkciju u hrvatskom nogometu. Odlučio je tako Vrhovni sud, u cijelosti potvrdivši nepravomoćnu presudu koju je 25. ožujka 2014. donijelo vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Gordane Mihele Grahovac.

Mora vratiti i novac

Istom presudom Neven Šprajcer osuđen je na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od četiri godine, a izrečena mu je i zabrana obavljanja funkcija u nogometu u trajanju od četiri godine. Presuda je potvrđena i u odnosu na Šprajcera, a Širiću se oduzima i 3000 eura koje je uzeo kao mito te mora platiti 20.000 sudskih troškova.

Širić i Šprajcer osuđeni su u tzv. aferi pošteno suđenje, a na početku je bio optužen i Stjepan Djedović. No on je priznao krivnju te je temeljem nagodbe s USKOK-om, osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu, prema kojoj 10 mjeseci mora provesti u zatvoru dok mu je ostatak kazne od godinu i pol dana zamijenjen uvjetnom kaznom uz rok kušnje od pet godina.

USKOK je teretio Širića i Djedovića, da su 2011., od Hrvoja Maleša, tadašnjeg predsjednika Hajduka tražili 30.000 eura mita za pošteno suđenje splitskom klubu. Maleš je njihov zahtjev prijavio USKOK-u, nakon čega je postao njihov pouzdanik te je bio ozvučen kada je Širiću i Djedoviću predavao novac koji su od njega tražili.

Napravili mu pakao od života

Oni su uhićeni, a vrhuška HNS-a napravila je Malešu pakao od života nazivajući ga cinkerom. Pravomoćna presuda Širiću je satisfakcija i Malešu, a Vrhovni sud navodi da su “ovakva koruptivna djela izuzetno pogibeljna jer se njima ugrožavaju vrijednosti i plemeniti ciljevi sporta pa blaže kazne ne bi u dovoljnoj mjeri manifestirale krajnje kritičan stav društva prema ovakvim koruptivnim djelima.”

Komentara 38

SM
san.martino
15:58 19.07.2017.

Da nije bilo malesa i dalje bi bio veliki domoljub i postenjacina!

Avatar Kupus Dei
Kupus Dei
15:54 19.07.2017.

Konačno da i jedan osječki kriminalac završi gdje treba.

TP
tugomir.pokas
16:14 19.07.2017.

Konačno pravomočna osuda kriminala u nogometu i sudačkoj organizaciji.Bravo.A ima li još takvih u tzv osiječkom sudačkom lobiju?Nikada nitko nije iskorijenio mafiju ako je samo čopio bossa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije