Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA VLASTI

Željko Reiner i HDZ su gospodari procedure pa i rješenja krize

Željko Reiner može odlučiti u kojem će smjeru odvesti Hrvatsku
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
09.06.2016.
u 08:45

Ustav, zakon i Poslovnik ne propisuju kojim redom o trima političkim zahtjevima Sabor treba odlučivati pa to rješavaju “pravila logike”

Držeći ključeve Hrvatskog sabora u rukama, akademik Željko Reiner drži i konce aktualnih političkih igara, pa iako toga u svojoj poslušnosti vodstvu stranke na čelu s Tomislavom Karamarkom možda i nije svjestan, samim time i rješenja političke krize. Ovisno o tomu koji će od političkih zahtjeva prije ponuditi saborskim zastupnicima na izglasavanje, Reiner Hrvatsku može odvesti u jednom ili drugom smjeru. Hrvatska upravo svjedoči pravom značenju političkih fraza o tomu da je procedura majka ili temelj demokracije. Aktualni događaji još jednom pokazuju važnost donošenja kvalitetnih propisa, njihova poštivanja i tumačenja. Ustav, zakoni i Poslovnik Hrvatskog sabora ne nude izravne odgovore za sva proceduralna pitanja koja trenutačno producira beskrajno maštovita politika. Stoga je i Reiner prekjučer za Dnevnik HTV-a posegnuo za logikom. Zaključio je kako je logično prvo raspravljati o pitanju povjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću na zahtjev HDZ-a (do 7. srpnja to mogu povući) jer, ako mu se izglasa nepovjerenje, pada i Vlada pa je onda besmisleno glasovati o povjerenju bilo kojeg drugog člana Vlade.

Čekaju i Povjerenstvo

Da se pita SDP, čiji su zastupnici prvi podnijeli zahtjev za propitivanje povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, oni bi inzistirali na kronološkoj logici. Obje su logike legitimne, a koja će se primijeniti, odluka je na šefu Sabora i HDZ-u, a njima je, barem zasad, logično i čekati odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa o Karamarku. Hrvatski laburisti, koji su posljednji podnijeli zahtjev za raspuštanje Hrvatskog sabora, slijedom Reinerove logike vjerojatno bi sada rekli da je najlogičnije prvo o njihovu zahtjevu odlučivati jer, odluči li većina zastupnika da se Hrvatski sabor raspusti, onda je nepotrebno glasovati o povjerenju Oreškoviću i Karamarku jer se sve ruši i ide na nove izbore. Međutim, tu na scenu dolazi Reiner i u nedostatku propisanih pravila, njegova odnosno HDZ-ova logika.

Karamarka brane do 18. lipnja

Ustav propisuje da se Hrvatski sabor može raspustiti odluči li tako većina zastupnika, ali ništa više od toga. Ni tko to može predložiti, a ni kad se to mora uvrstiti na dnevni red. Ako ne mora, zašto bi Reiner postupao na štetu HDZ-a!? Kad je pak riječ o pitanju odgovornosti predsjednika ili člana Vlade i Vlade u cjelini, Poslovnikom Hrvatskog sabora propisani su rokovi kad se najranije i najkasnije o tomu može glasovati. Unutar tih rokova Reiner i HDZ mogu odlučiti što će i kada staviti na glasovanje. Ako je interes HDZ-a “preslagivanje” i zaštita Karamarka, onda im je u interesu da se prvo odlučuje o izglasavanju nepovjerenja premijeru, a time mogu manipulirati sve do 18. lipnja kad je zadnji dan roka kad Sabor mora odlučivati o povjerenju Karamarku. Ocijeni li SDP da HDZ ima šanse presložiti Vladu, onda neće glasovati protiv Oreškovića. Most je protiv rušenja premijera i Vlade te “preslagivanja” pa bi i oni radije na izbore nego da HDZ-u daju šansu za neku krnju Vladu, do čega bi dovela i ostavka Oreškovića.

Komentara 50

NO
Norway
08:56 09.06.2016.

Tko je Petrov da odlucuje o svim ministrima u Vladi? Tko je Petrov da odlucuje tko ce biti u predsjednistvu HDZ-a?Tko je Petrov?Psihijatar,manipulator,provincijalni muljator koji prijeti da ce polomiti zube oni koji ugrozavaju ideju Mosta.Koju ideju?Grizli ideju?Je li potpredsjednik Vlade RH ili prekupac mandarina?

Avatar comparator
comparator
08:52 09.06.2016.

Reiner je samo svjestan onoga što se događa .Sve što se je dogodilo navodi na jednu pomisao koja je zastrašujuća ,a zaključak je da netko na izborima nije dozvolio potpunu pobjedu HDZ-a.Slučajevi koji su se nizali i kreču krađom gasova ,izmišljenim Mostom ,izmišljenim Petrovom i kompromisom s premjerom , afere krađe zlata iz Hienzelove ,afere svastika iafera Mesić . Ne zaboravimo kako sve te afere imaju jednu poveznicu a koja se veže uz sigurnost države. Premjer je s nevjerojatnom upornošću nametnuo svoje rješenje šefa SOA-e. Kao "šlag na tortu" konačno dolazi izazvana afera s Karamarkom i gle čuda radi se o INA-i koja je naravno povezana s suđenjem Mustaću i Perkoviću i opet se radi o siguronosnim službama. Napad na Peratovića isključenje Vesne Balenović iz kabineta predsjednice opet veza s INA.om. Trebam li išta više reći ? Pa i Sanader je pipnuo u INA-u i što mu se je dogodilo ?! Zaključujem da je cijeli naš sustav u rukama tajne organizacije koja svoje pipke provlaći kroz INA-u siguronosni sustav i medije koji proizvode afere po potrebi rušenja HDZ-a koji jednostavno smeta uhodanoj pljački Hrvatske.

Avatar Mato Skoko
Mato Skoko
09:42 09.06.2016.

A što kaže studentica na sve ovo? A nema baš ni komentara inače sveprisutnih ljubitelja oniksa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije