Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ERDOGANOVA PONUDA

Zelenskij posjetio Tursku, uskoro stiže i Putin: 'Vrijeme je za kraj rata. Spremni smo biti domaćini pregovora'

Turkey’s President Erdogan meets with Ukrainian President Zelensky in Istanbul
Foto: TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFIC
1/7
08.03.2024.
u 23:25

"Dajemo naš najveći doprinos da se rat završi na temelju pregovora. Spremni smo biti domaćin mirovnom samitu na kojem će sudjelovati i Rusija", rekao je Erdogan.

Turska je spremna biti domaćin samita između Ukrajine i Rusije kako bi se završio rat, rekao je u petak turski predsjednik Tayyip Erdogan nakon razgovora s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim. NATO članica Turska podržava ukrajinski teritorijalni integritet, no također održava srdačne odnose s Rusijom i redovito razgovara s obje strane u sukobu, osobito kao pokrovitelj Crnomorskog sporazuma kojim je ukinuta ruska blokada izvoza ukrajinskih žitarica.

"Dajemo naš najveći doprinos da se rat završi na temelju pregovora. Spremni smo biti domaćin mirovnom samitu na kojem će sudjelovati i Rusija", rekao je Erdogan na konferenciji za medije uz Zelenskija. Zelenskij je u Istanbul stigao prije očekivanog posjeta Turskoj ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon izbora u Rusiji od 15. - 17. ožujka.

Turska je bila domaćin pregovorima Rusije i Ukrajine 2022., no otad se žalila da nije poduzeto ništa kako bi se s time nastavilo. Iznova je nudila da posreduje daljnjim pregovorima, rekavši da je potreban samit čelnika. Zelenskij je rekao da Rusija neće biti pozvana na prvu mirovnu konferenciju koja će se u idućim mjesecima održati u Švicarskoj. No, dodao je da bi ruski predstavnik mogao biti pozvan na sljedeći sastanak nakon što Kijev sa saveznicima dogovori mirovni okvir.

"Ne vidimo nikakve predstavnike Rusije na ovom samitu. Ne vidimo kako možete pozvati ljude koji blokiraju, uništavaju i ubijaju sve. Želimo postići rezultat, pravedan mir", izjavio je. Prošli tjedan, turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim da je vrijeme da Ukrajina i Rusija počnu mirovne pregovore, ali je dodao da to ne smije značiti priznanje ruske okupacije.

VEZANI ČLANCI:

GALERIJA Noćni marš u Zagrebu, stigao i Ivan Pernar

Turkey’s President Erdogan meets with Ukrainian President Zelensky in Istanbul
1/13

Komentara 1

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
10:58 09.03.2024.

Rusi su službeno putem svog predstavnika u UN-u izjavili da nisu imali namjeru ubiti ukrajinskog predsjednika Zelenskog za vrijeme posjeta grčkog premijera Mitsotakisa Ukrajini. Rusi su u napadu na Robotyne s jugoistoku izgubili svu svoju tehniku koja je sudjelovala uu napadu. Rusi su u svom napadu iz Lastochkine kod Avdiivke, na kraju osvojili gradić Tonenke. U napadu na Klischivku Rusi su igubili 18 vojnih vozila. Ruski izvori javljaju da ukrajinska 72. mehanizirana brigada napada kod grada Vladimirivka u Donjecku u tri smjera: Shevchenko, Staromayorske i Priyutnoje. U grčko-turskom ratu prije 100 godina Grci su osvojili cijeli zapadni dio Male Azije. Turcima su savjetovali da se odrekne dijela teritorija. Ali Kemal Paša Ataturk je obranio Tursku i otjerao Grke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije