Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukrajina kandidat za EU

VIDEO Zelenski: Hrvatska je uz nas, hvala na iskustvu u obrani slobode

Ukrainian President Zelenskiy speaks during a special meeting of the European Council at The European Council Building in Brussels
Foto: POOL/REUTERS
1/3
24.06.2022.
u 11:12

Povijesni trenutak, koji baca potpuno novo svjetlo na sve, a među ostalim i na ovaj legendarni humoristički skeč iz serije “Sluga naroda”, u kojoj je Zelenski, prije nego što je zaista postao predsjednik Ukrajine, kao glumac samo glumio šefa države koji prima telefonski poziv da je njegova zemlja primljena u EU

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uključio se sinoć video vezom na sastanak Europskog vijeća netom nakon što je 27 šefova država i vlada Europske unije usvojilo povijesne zaključke o davanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, a u tom govoru Zelenski je zahvalio predstavniku svake države članice pojedinačno. 

- Hrvatska je za nas. Hvala, gospodine premijeru, hvala na pomoći u iskustvu koje koristimo da obranimo slobodu, našu slobodu - rekao je predsjednik Zelenski kad je došao red na Hrvatsku.

Ukrajinski predsjednik na sličan se način obraćao Europskom vijeću, i svakoj državi članici pojedinačno, prije tri mjeseca, spominjući koja je zemlja “za nas”, za Ukrajinu, i zašto. Tada je neke države članice i kritizirao, na primjer Mađarsku, iza čijeg imena nije slijedilo “za nas”, nego “morate odlučiti s kime ste”. Ovaj put Zelenski je imao drukčiji pristup, pohvalio je svakog predstavnika svake države članice, a imao je i dobar razlog: jednoglasno su usvojeni zaključci koji Ukrajini daju status kandidata. 

- Danas ste usvojili najvažniju odluku za Ukrajinu u 30 godina neovisnosti naše države. Vjerujem, međutim, da se ova odluka ne tiče samo Ukrajine. Ovo je najveći korak prema jačanju Europe koji se mogao poduzeti ovog trenutka, u naše doba i u tako teškim okolnostima, kad ruski rat testira našu sposobnost da očuvamo slobodu i jedinstvo. Petog dana potpunog rata Rusije protiv Ukrajine podnijeli smo zahtjev da se pridružimo EU. Dali smo iznimno brzo visoko kvalitetne odgovore na upitnik koji smo dobili od Europske komisije. I danas ovdje imamo željeni rezultat. Danas želim potvrditi da je Ukrajina sposobna postati punopravna članica Europske unije - rekao je Zelenski. 

Povijesni trenutak, koji baca potpuno novo svjetlo na sve, a među ostalim i na ovaj legendarni humoristički skeč iz serije “Sluga naroda”, u kojoj je Zelenski, prije nego što je zaista postao predsjednik Ukrajine, kao glumac samo glumio šefa države koji prima telefonski poziv da je njegova zemlja primljena u EU - samo da bi se razočarao kad mu s druge strane kažu da je spojen krivi broj. Ako još niste, pogledajte taj skeč ovdje. A i ako jeste, pogledajte ga ponovo. Danas nekako izgleda drukčije.

VIDEO: Prosvjed podrške za ulazak Ukrajine, Moldavije i Gruzije u EU, snimio Tomislav Krasnec

Komentara 6

DU
Deleted user
15:10 24.06.2022.

Je čuda radite u obrani, svaki dan gubite sve više teritorija. Za sada je to preko 20 % bez praktički ikakve šanse da to vratite. I to već ste iz7gubili dio koji čini preko 60 % Ukrajinske ekonomije itd itd.d. U svakom slučaju rat ide prema kraju. Što više vrijeme odmiče to Ukrajinska obrana slabi bez obzira na pomoć Zapada. Što nije konfiscirao imovinu svojih oligarha i sa njome ne financira rat ? Ti isti fala Bogu odavno su zbrisali iz Ukrajine. A nije daleko niti dan kada će Zelenski ili spakirati kofere ili će ga likvidirati ovi koji ga sada huškaju.

RA
RadagastovBrat
11:24 24.06.2022.

Treba švabama prat wc-ove, balkanaca ponestaje, s shvatili su da su pogriješili sa smeđima

Avatar majkuvam
majkuvam
13:02 24.06.2022.

Stvarno "velika stvar" za Zelenskog i zapadne medije.Samo usporedbe radi,Turska ima taj status od 1999. godine....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije