Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČLANICE SUGLASNE

Povijesni trenutak: Ukrajina dobila status kandidatkinje za članstvo u EU-u

European Union leaders meet in Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.06.2022.
u 20:55

Ukrajina je napravila vlastiti izbor, želimo budućnost bližu Europskoj uniji i uskoro ćemo biti dio te obitelji. Za to smo žrtvovali mnogo - kazao je ranije Zelenski

Europska unija odobrila je zahtjev Ukrajine i Moldavije da postanu zemlje kandidatkinje za prijem u blok 27 država. Čelnici EU na sastanku u Bruxellesu slijedili su preporuku Europske komisije koja je bila objavljena prošlog petka.

Ukrajinski veleposlanik u EU-u Vsevolod Čencov rekao je da će taj potez označiti "signal Moskvi da Ukrajina, kao i druge zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, ne mogu pripadati ruskim sferama utjecaja".

Na Twitteru se oglasila Ursula von der Leyen koja je potvrdila vijest. 

- Danas je dobar dan za Europu. Ova odluka nas sve jača. Ona jača Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, suočeni s ruskim imperijalizmom. I to jača EU - napisala je.

Na današnjem se sastanku raspravljalo i o BiH kao zemlji kandidatkinji za članstvo u EU-u. 

- Tekst o BiH je poboljšan u odnosu na ranije nacrte, sada spominje "Europsko vijeće spremno je dati status kandidata BiH kad ispuni značajan set reformi" i poziva Komisiju da bez odgađanja (u listopadu) napravi izvješće o ispunjavanju 14 kriterija. Izborna reforma - što prije'', javlja reporter Večernjeg lista iz Bruxellesa Tomislav Krasnec. 

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica EK Ursula Von der Leyen te francuski predsjednik Emmanuel Macron dali su izjave na zajedničkoj konferenciji za novinare. 

"Ovo je definirajući i dobar trenutak, dobar dan za Europu. Sve su tri zemlje dio obitelji. Ova povijesna odluka daje pravo na pristupanje EU. Ne može biti boljeg znaka nade za građane Ukrajine, Moldavije i Gruzije. Sve moraju obaviti svoje zadaće, no sigurna sam da će marljivo raditi kako bi proveli nužne reforme. Te reforme su dobre za demokraciju, osnažuju konkurentnost svih triju država. Duboko sam uvjerena da je ova odluka nešto što nas je sve ohrabrilo. To osnažuje EU i još jednom smo pokazali da je EU snažna kada je riječ o prijetnjama", kazala je Ursula Von der Leyen.

"Ovo je važan trenutak u kontekstu rata koji je povela Rusija. Zajedno sa Scholzom i Draghijem posjetio sam Kijev i obvezali smo se da ćemo dati status kandidata Ukrajini za članstvo u EU. Učinili smo velike korake. Zajedno s predsjednikom Michelom smo postigli konsenzus. Ovo je povijesni trenutak, ujedinjeni smo, prvo sa sankcijama, pa u makroekonomskom smislu sada i ovom gestom. Ovo je jedan snažan signal Rusiji, uz ovu našu odluku da Ukrajini damo status kandidata. Mi dugujemo ovo Ukrajincima, bore se za teritorijalnu cjelovitost. Ovo će biti dug i zahtjevan put. Bit ćemo spremni pomoći oko reformi", kazao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.  

 

Ranije je Europski parlament pozvao da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidatkinja za članstvo u EU-u „bez odgode“, naglašavajući pritom da konačno pristupanje ovisi o provedbi reformi i ispunjavanju kriterija. 

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvom 28. veljače, četvrtog dana ruske invazije, nakon čega su to 3. ožujka zatražile i Ukrajina i Gruzija. 

Europska komisija je prošli tjedan objavila mišljenje o ta tri zahtjeva i preporučila Vijeću EU-a da potvrdi njihovu perspektivu. Ta odluka donosi se i uz suglasnost Europskog parlamenta. 

Zastupnici u Europskom parlamentu u četvrtak su s 529 glasova 'za', 45 'protiv' i 14 suzdržanih prihvatili rezoluciju kojom se poziva čelnike država koji se u četvrtak i petak sastaju na dvodnevnom sastanku na vrhu u Bruxellesu da Ukrajini i Moldaviji „bez odgode“ dodijele status EU kandidata, priopćeno je iz te institucije. 

Zastupnici smatraju da isto treba omogućiti i Gruziji kad dovrši potrebne reforme

U rezoluciji su poručili kako bi taj potez pokazao vodstvo, odlučnost i viziju, naglašavajući kako je proširenje i u interesu same Europske unije.  

Vlasti triju zemalja pozvane su da „nedvosmisleno pokažu svoju političku odlučnost u pogledu provedbe europskih ambicija svojeg stanovništva“ tako što će ubrzati reforme i što prije učinkovito ispuniti kriterije za članstvo u EU-u.

Ne postoji „ubrzani put“ prema EU-u i pristupanje je utemeljeno na zaslugama i strukturiranom procesu koji zahtijeva ispunjavanje kriterija i učinkovitu provedbu reformi, naglašavaju zastupnici.

Proširenje nema alternativu te ono „više nego ikad prije predstavlja geostrateško ulaganje u stabilan, snažan i ujedinjen EU“, stoji u rezoluciji u kojoj se zahtijeva i revitalizacija procesa proširenja država zapadnog Balkana.

>> VIDEO Ukrajinci smislili kako Ruse izbaciti iz pogona: 'Pripremili smo jedan dar za fašiste, bolest se masovno proširila'

Ključne riječi

Komentara 51

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
20:56 23.06.2022.

Pa ljudi moji kandidatura i članstvo su nebo i zemlja. Možete li vi to shvatiti.

PV
prcko.vita
20:59 23.06.2022.

Jesu li ispoštovali velikog i moćnog Zokija? Je li po njegovoj naredbi odmah i BiH dobila status? E moj Milanoviću ne slušaju te uopće. Očigledno si nitko i ništa.

BU
Bubalamala
22:35 23.06.2022.

Dati Ukrajini status kandidata politička je odluka gdje su članice dokazale jedinstvo. To znaći da Ukrajina može računati na vojnu pomoć sve do oslobođenja okupiranog područja koje će doći sa Olujom kad se Rusija ispuca. A to će biti kad sankcije postanu nepodnošljive za Ruski narod pa vrijeme radi za Ukrajinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije