Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOKANTNA ZNANSTVENA OTKRIĆA

Zbog zagađenja muškom rodu prijeti izumiranje

07.12.2008.
u 20:16

Muškom rodu prijeti izumiranje! Rezultat je to najnovijeg istraživanja, objavljenog u današnjem časopisu The Independent, kojim je dokazano da većina kemikalija feminizira mužjake svih vrsta kralježnjaka, od riba do sisavaca, uključujući i ljude.


Jajašca umjesto sperme
Ovi novi dokazi, objavljeni tjedan dana prije sastanka čelnika zemalja EU na kojem će biti riječi o energetsko-klimatskim problemima, imaju veze i s nedavnim istraživanjem provedenim u SAD-u. Ono je pokazalo da su dječaci, čije su majke bile pod utjecajem kemikalija za vrijeme trudnoće, rođeni s manjim penisima i feminiziranim genitalijama, odnosno imali su kraći prostor između anusa i genitalija.

Životinjski svijet i ljudi u zadnjih su nekoliko godina došli pod utjecaj više od 100 tisuća novih vrsta kemikalija. Mnoge od njih imaju utjecaja na spol i smetaju normalnoj proizvodnji hormona. To se odnosi i na štetne tvari koje se nalaze u plastičnoj ambalaži za hranu i kozmetiku i koje se koriste u proizvodnji namještaja i elektronike. Sve te kemikalije u okolišu negativno djeluju i na mužjake svih životinjskih vrsta – od polarnog medvjeda na Sjevernom polu do kitova u dubinama oceana.

Ribe su, primjerice, zagađenjem pogođene ne samo jer plivaju u onečišćenoj vodi, nego su kemikalijama izložene i preko hrane. Polovica mužjaka ribe koja živi u britanskim jezerima u svojim testisima razvija jajašca umjesto sperme. U nekim čak područjima sve vrste ribe crvenrepke na ovaj su način promijenile spol.

Jedno ranije istraživanje na Sveučilištu u Floridi pokazalo je da je 40 posto mužjaka žabe krastače u jako naseljenim područjima postalo hermafroditima dok njih još 20 posto prolazi kroz proces feminizacije.

Deformirani testisi
Mužjaci aligatora koji su bili pod utjecajem pesticida na Floridi boluju od manjka testosterona i visoke razine estrogena. Imaju abnormalne testise, male penise i problema s razmnožavanjem. Pronađeni su i mužjaci kornjače sa ženskim karakteristikama. Znanstvenici sa Sveučilišta Cardiff otkrili su da mozak mužjaka čvorka koji jede crve zagađene ženskim hormonima na pogonima za pročišćavanje voda u jugozapadnoj Engleskoj pjevaju višim tonovima.

Otkriveno je da jeleni s crnim repom na Aljasci imaju spuštene testise i deformirane rogove, a od deformiranih testisa pate i antilope u južnoj Africi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije