Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga

Zbog smrti dječaka pod istragom pet policajaca

\'11.12.2010., Kursnec- Na cesti Kursanec-Gornji Kursanec doslo do naleta automobila na 2 pjesaka od kojih je jedan preminuo na mjestu dogadjaja. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL\'
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
1/3
11.12.2010.
u 17:45

Jasmin Oršuš (15) poginuo je, a njegov prijatelj (14) teško je ozlijeđen samo sat i pol nakon što ih je policija pustila iako to po Obiteljskom zakonu nije smjela.

Krivim policiju za smrt moga sina. Kad su ga priveli u postaju, trebali su po zakonu pozvati roditelje ili, ako nas nisu uspjeli dobiti, djelatnike Centra za socijalnu skrb. Mene nitko nije zvao, a nisu pozvani ni socijalni radnici. Da jesu, Jasmin bi bio živ – kaže Dejan Bogdan (32), čiji je sin Jasmin Oršuš (15) poginuo u noći na subotu, dva sata poslije ponoći, na cesti između naselja Gornji Kuršanec i Kuršanec.

>>Policija privela dječake, ostavila ih na cesti pa ih pokosio vozač

Uhićen pijani vozač

Nesreću je skrivio pijani vozač (27) iz Kuršanca, koji je sa 2,56 promila upravljao vozilom. Zbog brzine, na skliskoj je cesti udario dvojicu 15-godišnjih pješaka koji su se kretali uz desni rub kolnika. Oba su dječaka odbačena u polje. Oršuš je preminuo na mjestu nesreće, dok je drugi dječak teško ozlijeđen i zadržan na liječenju u Županijskoj bolnici u Čakovcu. U životnoj je opasnosti. S njima je u društvu bio i 14-godišnjak iz Kuršanca koji nije ozlijeđen.

Dječaci su se vraćali s koncerta Halida Bešlića i Crvene jabuke u varaždinskoj Areni. Vozač se, nakon što je udario u pješake, prevrnuo na krov, no nije ozlijeđen. Uhićen je i priveden na policiju, a događaje u vezi s nesrećom istraživat će i unutarnja kontrola MUP-a. Zasad su pod istragom petorica policajca.

Naime, mladiće je na povratku s koncerta zaustavila varaždinska policija. Djeca nisu imala nikakve dokumente, a prema Obiteljskom zakonu, ne smiju u to vrijeme sami biti na ulici.

Tvrde da su zvali roditelje

– Zakon propisuje da obavijestimo njihove roditelje i da ih pozovemo da dođu po djecu. Međutim, djeca nisu znala brojeve telefona roditelja pa smo obavijestili kolege u PU međimurskoj. Oni su obavijestili roditelje i rekli im da dođu po djecu. No, roditelji su rekli da ne žele doći po djecu, a otac jednog maloljetnika naknadno je nazvao i rekao da ne može organizirati prijevoz za svoje dijete. Naši policajci su trebali, ali nisu, obavijestiti Centar za socijalnu skrb da roditelji ne žele doći po svoju djecu. Oni su oko 1.30 odvezli svu trojicu službenim autom u Kuršanec – kazao je Rade Sitar, načelnik PU varaždinske, jučer na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Napomenuo je da varaždinski policajci, iako to Obiteljski zakon nalaže, nisu djecu doveli i predali roditeljima, već su ih ostavili kilometar i pol od njihova doma da se sami vrate kući. Sat i pol poslije jedan od dječaka bio je mrtav, a drugi teško ozlijeđen.

No dok policija izražava žaljenje, Bogdan traži da se odgovorni kazne. – Prekršili su Obiteljski zakon i tražim da se odgovorni kazne! Znalo se i prije događati da policija noću zaustavi Rome koji sa sobom nemaju osobne dokumente. Znali su ih držati i po 24 sata u postaji. Zašto to i sad nisu učinili? – pita se Bogdan.

Komentara 36

AR
ARIDAN
01:25 12.12.2010.

I Cigansko dijete je dijete, ma šta vi mislili o tome!

YG
yggy27
21:40 11.12.2010.

a zašto je roditelj pustio dijete od 14 i 15 g tako kasno

DU
Deleted user
23:18 11.12.2010.

cigani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije