Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKRIVALI SU LICA

Zbog napada na Srbe priveli huligane. Građani im dobacivali: Skinite majice ako ste face

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
1/12
28.08.2019.
u 19:37

Privedene su četiri osobe od 19 do 21 godine, a traga se za njih još desetak

Petnaestak pripadnika splitske navijačke skupine sastalo se 21. kolovoza u Splitu. Poznati otprije policiji i već procesuirani zbog navijačkog nasilja, odlučili su taj dan napraviti nerede i nasilno se obračunati s navijačima Crvene zvezde u kafiću u Uzdolju kod Knina. Ondje su došli u četiri automobila...

Načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić, obrazlažući o kaznenom djelu izazivanja nereda iz mržnje za koje je zapriječena kazna do pet godina zatvora, opisao je i način na koji su maskirani napadači, inače pripadnici splitske navijačke skupine, krenuli u obračun.

“Skinite majice ako ste face”

– Kad su stigli blizu kafića prvo su poslali jednu osobu da provjeri stanje, a potom je počeo napad motiviran nacionalnom netrpeljivošću... Uhitili smo četiri osobe u dobi od 19 do 21 godine, a tragamo za njih još desetak – rekao je Kostanić.

Zbog napada u Uzdolju podnesena je kaznena prijava protiv pet osoba zbog nasilničkog ponašanja počinjenog iz mržnje, oštećenja tuđe stvari i nanošenja tjelesnih ozljeda. Četiri su osobe privedene i ispitao ih je zamjenik općinskog državnog odvjetnika zbog događaja koji se 21. kolovoza dogodio kod Knina, dok je jedna osoba u bijegu, rekao je jučer glasnogovornik županijskog DORH-a Emilijo Kalabrić.

Među njima nema maloljetnika, riječ je o mlađim osobama, a uhićene su u utorak navečer na splitskom području.

Privođenje osumnjičenih mladića iz splitske u šibensku policiju počelo je jučer prije podneva, svi su pokrivali glavu majicama da im se ne vidi lice, a nakon dolaska jedan od njih viknuo je “Novinari Srbi!”. U nekoliko sljedećih sati policija je dvojicu po dvojicu mladića privodila iz policijske postaje u sud, a pritom su se čula dovikivanja i komentari Šibenčana koji su to promatrali. I dok su neki vikali mladićima da skinu majice s glave ako su face, od drugih se čulo da osuđuju napad u Uzdolju, pogotovo zbog toga što su ondje bila i djeca, no isto su tako komentirali i da su se oni kao djeca za vrijeme rata u Hrvatskoj skrivali u podrumima pred granatama srpske paradržave. U više navrata četvoricu napadača policija je uvodila i izvodila iz zgrade suda, a DORH je naposljetku zatražio njihovo pritvaranje na mjesec dana zbog mogućnosti ponavljanja djela jer su gotovo svi već bili procesuirani prekršajno iz domene navijačkog nasilja.

– Stavlja im se na teret da su došli u lokal gdje se pratila utakmica Crvene zvezde i bez ikakva razloga i povoda napali skupinu građana koji su promatrali utakmicu i nanijeli tjelesne ozljede nekima od prisutnih te oštetili inventar lokala. Nakon ispitivanja podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da će utjecati na ostale svjedoke te zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer su svi prekršajno evidentirani prema Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim utakmicama. Neki su i kazneno evidentirani – rekao je glasnogovornik DORH-a Emilio Kalabrić.

Na pitanje novinara, odgovorio je da nitko od privedenih nije sudjelovao u lipanjskom napadu na sezonske radnike na Braču.

– Prema raspoloživim informacijama, izjavama oštećenika i onome što su oni prijavili, bilo je više od pet osoba. Policija će i dalje provoditi izvide. Identitet ovih osoba se ne poklapa s identitetom osoba na drugim mjestima – rekao je Kalabrić.

Odgovarajući na pitanje novinara nije li bilo osam privedenih, odgovorio je da vjerojatno nije bilo osnovane sumnje za preostale tri osobe da su sudjelovale u počinjenju djela.

Komentar premijera

U napadu desetak maskiranih mladića koji su 21. kolovoza na goste kafića u Uzdolju kod Knina nasrnuli palicama, ozlijeđeno je pet osoba, a najteže sedamnaestogodišnjak. Zbog udarca u glavu dok je gledao utakmicu Crvene zvezde, dobio je osam šavova. Vlasnik kafića u Uzdolju Boris Petko odmah nakon napada, i sam ozlijeđen, rekao nam je da su napadači taj dan oko 22.30 uletjeli maskirani u kafić te psujući vikali “Ovdje ste našli gledati Crvenu zvezdu” te potom palicama, mačetom i bocama napali goste, a da su se djeca skrila ispod šanka i stolova. Petko je dan nakon napada tvrdio da su on i njegovi gosti napadnuti zbog nacionalne nesnošljivosti odnosno zato što su Srbi.

Kasnije poslijepodne taj dana u Petkov kafić došao je i Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a. Isti dan kad su napadnuti gosti kafića u Uzdolju, napadnut je i 62-godišnji vlasnik kafića u Đevrskama kojem su dvojica pijanih mladića rekla da će Srbi opet bježati iz Hrvatske na traktorima. Pritom su ga i fizički napali i razbili dio inventara kafića. Privođenje je prokomentirao i premijer Andrej Plenković.

– Još jednom ponavljam da nema generaliziranja. Policija je reagirala brzo i učinkovito, otkrila je i uhitila počinitelje i protiv njih slijedi postupak. Mislim da se nitko u hrvatskom društvu, pogotovo ne Vlada i vladajuća stranka, ne može identificirati s nekim tko se upušta u takva kaznena djela. To su pojedinci, možda i organizirani, ali oni nisu plod nekakve klime u društvu, to su devijacije kojima treba stati na kraj temeljem individualne odgovornosti – poručio je. 

Ključne riječi

Komentara 89

Avatar Hrvatski domobran
Hrvatski domobran
20:22 28.08.2019.

Podrška Torcidi. Ako ste vi "face" privedite srpske teroriste, silovatelje i ubojice koji slobodno šeću Hrvatskom.

Avatar vitez
vitez
20:21 28.08.2019.

Građani su oni koji se nadahnjuju velikosrpskom agresijom i tenkom kod stadiona.Podrška ovim dečkima koji ne mogu trpjeti izdajničku prosrpsku Vladu koja koalira s SDSS-om dok oni rade na projekti opet Velike Srbije i medija i novinara kojima je srpstvo i četništvo prihvatljvije od domoljublja i ustaša

DU
Deleted user
20:47 28.08.2019.

Zašto Pupavca ne uhapse, on je sa svojim govorima mržnje uzrokovao puno veču uznemirenost građana RH nego ovi pohapšeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije