Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOMISLAV SABLJO OPET IZA REŠETAKA

Posudio mu novac, uzeo mu nekretninu pa prijetio: Ako mi ne vratiš pare pobit ću tebe i tvoje! Ili naći nekog tko će to učiniti!

Zagreb: Na Županijski sud dovedeni uhićeni u akciji Tebra
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
25.09.2022.
u 16:51

Sabljo je u srpnju 2019. uhićen u akciji Tebra zajedno s još 15-ak osoba, a USKOK ih je u međuvremenu optužio za krijumčarenje 16 tona marihuane, no optužnica još nije pravomoćna

Za neke ljude kažu da su jednostavno nepopravljivi. A za druge da naprosto ne znaju funkcionirati van zatvora pa se stalno u njega vraćaju. U koju od tih kategorija spada Tomislav Sabljo (40) teško je reći, no čovjek koji je optužen u akciji Tebra zbog koje je u istražnom zatvoru bio od srpnja 2019. do prosinca 2021., od kada je pušten, već je dva puta ponovo pritvoren. Prvi put u prosincu lani, ni tjedan dana nakon što je izašao iz Remetinca i drugi put prije koji dan. U oba slučaja iza rešetaka se vratio zbog iznude ili pokušaja iznude.

Svoj sadašnji povratak u  Remetinec, Sabljo može zahvaliti svojoj  sklonosti  ubojitim prijetnjama kada posuđivanje novca na kamatu, čime se kako se sumnja bavi, ne ide onako kako je zamislio. Kako je priopćila zagrebačka policija, sada ga se sumnjiči da je pokušao izbuditi 33-godišnjaka kojem je u više navrata još 2014. i 2015. pozajmio novac uz dogovorenu  mjesečnu kamatu. Doduše, policija sumnja da je Sabljo to napravio kako bi se dočepao nekretnina svoje žrtve, pošto su nekretnine obično ono bez čega žrtve ovakvih djela  u pravili ostaju.  Bilo kako bilo, 33-godišnjak je jedno vrijeme uredno vraćao Sablji novac koji mu je Sabljo posudio, a  onda je upao u financijske probleme. Sabljo mu je, kako se sumnja, tada počeo učestalo ozbiljno prijetiti. A kada je počeo prijetiti  i članovima obitelji 33-godišnjaka, svi skupa su, strahujući za svoje živote na člana Sabljine obitelji prenijeli vlasništvo nad svojim nekretninama, vrijednim 310.000 eura. Osim toga, tvrdi policija, 33-godišnjak i njegova obitelj su od 2015. do 2019. na ime duga i kamata Sablji isplatili šesterostruko veću sumu od one koje je posuđena.  

U srpnju 2019. Sabljo je završio u Remetincu kao jedan od osumnjičenika u akciji Tebra, pa se pritisak na 33-godišnjaka i njegovu obitelj vjerojatno ipak malo smanjio, jer je Sabljo u Remetincu bio s  prekidima više od dvije i pol godine.  No povratak na slobodu očito je iskoristio da se vrati starim navikama, pa ga se sumnjiči da je u svibnju 2022. ponovo učestalo počeo zvati  33-godišnjaka. Opet mu je, tvrdi  policija, ozbiljno verbalno prijetio tražeći ga da mu plati nepostojeći dug. A žrtva je strahujući za svoj život i živote članova svoje obitelji Sablji u dva navrata i dao novac. No Sabljine prijetnje su se nastavile.

- Ako mi ne vratiš lovu, prebit ću te. Ili ću naći nekoga tko će to učiniti - sumnja  se da je Sabljo prijetio 33-godišnjaku.

Na koncu sve je to kulminiralo 21. rujna kada se Sabljo vozio te je  stao na jednom semaforu na Peščenici. Dok je stajao na semaforu, vidio je 33-godišnjaka koji je bio suvozač  u drugom  vozilu. Sabljo je tada izašao iz svog vozila, prišao drugom vozilu i zaprijetio 33-godišnjaku:

- Ako mi ne vratiš pare, ubit ću te! - zaprijetio mu je Sabljo koji ga je uz to više puta udario šakom u glavu prije no što je otišao.

No uskoro je uhićen pa je opet završio iza rešetaka.  

Sabljo je u srpnju 2019. uhićen u akciji Tebra zajedno s još 15-ak osoba, a USKOK ih je u međuvremenu optužio za krijumčarenje 16 tona marihuane, no optužnica još nije pravomoćna. Zbog Tebre je u Remetincu  bio od srpnja 2019. Izašao je 2. prosinca 2021. No nekoliko dana nakon što je izašao, ponovo je uhićen zbog sumnje da je pokušao iznuditi 77-godišnjaka. Sabljo i njegova žrtva, poznavali su duži niz godina, imali su neke zajedničke "poslove" , a Sabljo mu je posudio novac na kamatu. Potom je od  77-godišnjaka tražio da mu vrati posuđeni novac, a kako to ovaj očito nije učinio, tražio ga je da neko zemljište kojim je očito taj povrat garantirao prepiše na treću osobu. To se nije dogodilo pa je, Sabljo, 77-godišnjaku prijetio da će ga ubiti te je zbog svega toga, tjedan dana od puštanja, ponovo vraćen u Remetinec u kojem je onda proveo neko vrijeme prije no što je ponovo pušten.

Njegov tadašnji boravak u Remetincu bio je dosta turbulentan jer se poklopio s boravkom grupe koja se sumnjičila da je Sabljinom suoptuženiku iz Tebre Tomislavu Sučiću, pred stan na Laništu stavila 1,5 kg TNT-a. Taj događaj zbio se u lipnju 2021., pukom srećom nitko u stanu ni zgradi nije poginuo, a ekipa koja se za to sumnjičila uhićena je krajem prosinca 2021. Kada su pospremljeni u Remetinec, tamo je bio Sabljo, koji se sukobio s nekima od njih, pa je Uprava za zatvorski sustav morala porazmještati po drugim zatvorima uhićene i pritvorene pripadnike suprotstavljenih kriminalnih skupina.

Što se tiče akcije Tebra, Sabljo, Sučić i ostali uhićeni su u srpnju 2019. USKOK je njega i Tomislava Sučića prvo sumnjičio, a zatim i optužio da su vodili zločinačko udruženje u sklopu kojeg je iz Crne Gore u Hrvatsku prokrijumčareno najmanje 16 tona marihuane, vrijedne oko 11 milijuna eura. Osim toga, Sabljo i Sučić su zajedno s Đorđem Vuletićem optuženi i da su vodili zločinačku grupu koja se bavila paležima vozila te naručivanjem premlaćivanja određenih osoba. Optužnica protiv Sablje, Sučića, Vuletića i ostalih podignuta je u srpnju 2020. no još nije postala pravomoćna. Spis je prvo imao sudac koji j u međuvremenu otišao na Visoki kazneni sud, a njemu su održavanje sjednica optužnog vijeća znatno otežali potres i COVID. Kada je spis dodijeljen drugom sucu, obrane su tražile da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoje neki dokazi, među njima i snimke tajno snimljenih razgovora. Sud je to odbio, detaljno obrazloživši svoju odluku, no to detaljno obrazloženje nije bilo dovoljno VKS-u, koji je prihvatio žalbe obrana te je optužnom vijeću sve vratio na ponovno odlučivanje, s uputom da svoju odluku još detaljnije obrazloži. Kako je sve to trajalo, u međuvremenu je optuženicima istekao maksimalni istražni zatvor, pa su pušteni da se brane sa slobode. U međuvremenu je spis dodijeljen novoj sutkinji, jer je sudac koji je do tada na njemu radio prešao među suce istrage. Nakon problema s dostavnicama, sjednica optužnog vijeća je održana prije 10-ak dana, no optužnica i dalje nije potvrđena, jer obrane traže izdvajanje snimki tajno snimljenih razgovora za koje tvrde da su nezakoniti dokaz, o čemu sud još nije odlučio.

Sabljo je optužen je i u kraku afere Tebra, gdje ga se tereti da je Ferhata Čančara, zamjenika ODO-a u Zagrebu tražio da odbaci jednu kaznenu prijavu protiv njega. Taj se slučaj vodi na sudu u Rijeci te obrane također traže izdvajanje nekih dokaza kao nezakonitih.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Le-Freak
Le-Freak
14:10 25.09.2022.

Za takve nije zatvor....

TR
tratincica68
14:23 25.09.2022.

Zatvorio bi ga na 20 god i sve oduzeo i prodao i vratio svima sto je pokrao.

DU
Deleted user
13:52 25.09.2022.

Dobar covjek.. jos ga poljubite u guzicu i pocastite vecerom pa ispratite iz policije uz glazbu. Zasluzio!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije