Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porasle im dionice

Zbog Erdoğanova izbornog poraza raduju se i proizvođači alkohola

Recep Tayyip Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
03.04.2019.
u 23:18

Dok je utemeljitelj moderne Turske Mustafa Kemal Atatürk, koji je uveo sekularizam, rado i u javnosti popio koju čašu rakije, današnji predsjednik Recep Tayyip Erdoğan pobožni je musliman i nije prijatelj alkohola

Osim čelnika Republikanske narodne stranke (CHP), koji su pobijedili Erdoğanovu konzervativnu islamsku Stranku pravde i razvoja (AKP), razlog za slavlje i zadovoljstvo nakon nedjeljnih lokalnih izbora u Turskoj imali su i proizvođači alkoholnih pića. Dionice najvećeg turskog proizvođača piva u proteklih osam mjeseci skočile su najviše nakon nedjeljnih izbora.

Anadolu Efes Biracilik ve Malt Sanayii A.Ş porasla je 6,9 posto, što je najveći porast od rujna. Turk Tuborg Bira ve Malt Sanayii A.Ş, drugi proizvođač piva, popeo se za 2,4 posto.

Dok je utemeljitelj moderne Turske Mustafa Kemal Atatürk, koji je uveo sekularizam, rado i u javnosti popio koju čašu rakije, današnji predsjednik Recep Tayyip Erdoğan pobožni je musliman i nije prijatelj alkohola. Njegova islamsko-konzervativna vlada proteklih je godina stalno povećavala porez na alkohol. Naime, od početka 2003. godine, kada je Erdoğan došao na vlast, do listopada 2017. cijena tradicionalne rakije s okusom anisa skočila je za 665 posto, a cijena piva za 580 posto. Dok samo mali dio Turaka od njih 80 milijuna pije alkohol bez obzira na visoku cijenu, mnogi su bili prisiljeni kod kuće proizvoditi domaću rakiju i pivo što je dovelo do brojnih trovanja i smrti.

Nakon posljednjeg povećanja carina na alkohol od 10 posto, broj ljudi koji proizvode vlastita pića još je više porastao. Proizvođači alkoholnih pića, nakon pobjede oporbenih kandidata u najvećim turskim gradovima Istanbulu, Ankari, Antalyi, Adani i Izmiru, koji su dosad bili u rukama Erdoğanove stranke, uvjereni su da će prodaja alkoholnih pića znatno porasti s obzirom na to da su dosad mnogi kafići morali zatvoriti terase zbog zabrane točenja alkohola na javnome mjestu. Nadaju se ponovnom otvaranju terasa i oživljavanju noćnog života.

VIDEO Što se krije u torbi koju nosi Putinov tjelohranitelj:

Komentara 7

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
04:51 04.04.2019.

Taliban protivnik alkohola.A ima na Balkanu jedna katolibanska drzava koja babi od 90 godina pise kazne za par litara rakije i jos joj to zaplijene.

AA
aabbcc
23:50 03.04.2019.

Kod nas ce pobijediti onaj ko ukine Zabranu i dozvoli narodu, seljacima da Rakiju peku !

Avatar nekakav
nekakav
08:15 04.04.2019.

što se nekad u turskoj pilo, veselilo, razgolitilo... nisi znao jesi li u berlinu ili beogradu, a kad ono, istanbul, pa čak i ankara. sad je to dezinficirano, sterilno, ko u s arabiji. baš si mislim, da se i u europi zabrani alkohol, dal bi horde mladih muslimana silile i dalje... :) aha, na piletinu oni dolaze, kako sam bedast..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije