Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt u potresu

Završena istraga u L’Aquili: Podiže se 60 optužnica protiv graditelja

potres u L\'Aquili,
AFP
29.09.2009.
u 17:49

Posebna istraga vođena je u slučaju studentskog doma koji se srušio kao da je od karata i pod čijim je ruševinama ostalo 8 tijela

Završena je istraga u L’Aquili i bit će podignuto oko 60 optužnica zbog oko 200 srušenih zgrada jer u gradnji nisu upotrijebljeni protupotresni materijali i zaštita. Šest mjeseci od potresa (6. travnja) koji je pogodio regiju Abruzzo u središtu Italije, odnijevši 300 života i ostavivši 55.000 osoba bez doma, istraga je utvrdila kako je najmanje 200 zgrada bilo sagrađeno na neprikladan način ili na neprikladnim terenima u L’Aquili.

Među onima protiv kojih će se podignuti optužnice nisu samo graditelji već i oni koji su davali građevinske dozvole.

Simbol tragedije
Posebno detaljna istraga vođena je o zgradi u kojoj su bili smješteni studenti, koja se srušila kao kula od karata i pod ruševinama koje je poginulo osmero studenata. Studentski dom, koji je postao simbol tragedije, sagrađen je, pokazala je istraga, nad šupljinom u zemlji, vjerojatno rupom u koju je pohranjen otrovni otpad bivše tvornice lijekova. Tužitelj Alfredo Rossini kazao je kako je svojim očima vidio šupljinu ispod srušene zgrade, no da će se ostalo doznati iz izvješća vještaka.

Nove kuće i zgrade
Osumnjičenima za nezakonitu gradnju neće se suditi u istom procesu, nego će se slučaj svake zgrade voditi zasebno. Optuženi će biti samo oni za koje vještačenje bude potvrdilo da su odgovorni.

U utorak poslije podne, na svoj 73. rođendan, premijer Silvio Berlusconi predao na uporabu dio novosagrađenih zgrada u L’Aquili. To je druga svečanost predaje stanova stradalima nakon one u mjestu Onni, potpuno srušenom gradiću, čiji su stanovnici prije deset dana dobili nove drvene kuće. Do Božića bi svi koji su ostali bez krova nad glavom morali dobiti novi smještaj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije